HomeCinemaΕξώστης ΘΟι Νύμφες του Hindu Kush

Οι Νύμφες του Hindu Kush

Ντοκιμαντέρ, 2011, Ελλάδα, 80 λεπτά

Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου

Παίζουν: Όμηρος Πουλάκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάσος Νούσιας, Κόρα Καρβούνη

Η ταινία αναφέρεται στις δυνατές και ελεύθερες γυναίκες της αρχαίας φυλής των Καλάσα που ζουν στις κοιλάδες του Ινδικού Καύκασου στο Πακιστάν, οι οποίες αντιστέκονται και προσπαθούν να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους, μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Μετά τον “Καντίρ”, η Αννέτα Παπαθανασίου επιστρέφει σε μια ευαίσθητη περιοχή για να αναδείξει ένα θέμα για το οποίο γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα και πολλά μαζί. Για τους Καλάσα έχουν γίνει κατά καιρούς τηλεοπτικά ρεπορτάζ και περιστασιακές έρευνες. Στην περίπτωση μας έχουμε μάλλον μια ενδιαφέρουσα καταγραφή και προρταίτο αυτής της φυλής μέσα από τα μάτια μιας μικρής ομάδας των γυναικών των Καλάσα. Με κύρια πρωταγωνίστρια τη νεαρή Σαμίρ αλλά και τον Έλληνα δάσκαλο και μέλος μιας ΜΚΟ, που στοχεύει στη προστασία του πολιτισμού τους η σκηνοθέτις αφηγήται μια ιστορία με βάθος η οποία μπλέκει απροσδόκητα και παρακολουθεί ταυτόχρονα την δραματική περιπέτεια της απαγωγής του δασκαλου από τους Ταλιμπάν. Μια σχετικά κλειστή κοινωνία δείχνει τελικά με αυτόν τον τρόπο να μην είναι και τόσο αποκομμένη από τη ροή των γεγονότων.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον και όμορφο σε εικόνες εθνογραφικό ντοκιμαντέρ με κάποιες πολιτικές προεκτάσεις, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2011 κερδίζοντας θετικές κριτικές και την προσοχή τυ κοινού.

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...