HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΗ Έλλη και ο Θοδωρής κατασκευάζουν το...

Η Έλλη και ο Θοδωρής κατασκευάζουν το τέλειο κεραμικό: Με οδηγό το 3d printing έχουν φτιάξει μοναδικά αντικείμενα

φωτογραφίες: Μαρία Eυσταθιάδου

Η Έλλη Σαραβέλου και ο Θοδωρής Σαμαράς μας φιλοξένησαν για μια μέρα στον δημιουργικό τους χώρο και ζήσαμε μαζί τους την διαδικασία παραγωγής των μοναδικών αντικειμένων που κατασκευάζουν με βάση τον πηλό. Με οδηγό το 3d printing έχουν φτιάξει έναν παράδεισο υπέροχων και μοναδικών αντικειμένων Design.

Ο Θοδωρής σπούδασε Αρχιτεκτονική στο  Welsh School of Architecture της Ουαλίας όπου έκανε και το μεταπτυχιακό του. Η Έλλη σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αργότερα έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές με εξειδίκευση στο Επικοινωνιακό Μαρκετινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το studio τους ξεκίνησε κατά βάση ως αρχιτεκτονικό γραφείο (FRAMED Visualisation Studio) προσφέροντας υπηρεσίες σχεδιασμού και τρισδιάστατης φωτορεαλιστικής απεικόνισης εδώ και περίπου 10 χρόνια.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τον αρχιτέκτονα Θεόδωρο Σαμαρά που μετά από την εργασιακή του εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα σε αρχιτεκτονικά και Interior design γραφεία αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία στον τομέα του σχεδιασμού και της τρισδιάστατης φωτορεαλιστικής απεικόνισης ιδρύοντας το δικό του γραφείο στο Λονδίνο. Το 2017 ήταν στην ουσία η χρονιά που η έδρα μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και το γραφείο ξεκίνησε να εμφανίζεται στο σχεδιαστικό χάρτη, χάρη στην ένταξη της Έλλης Σαραβέλου ως συνιδρύτρια η οποία με σπουδές και εργασιακή εμπειρία στο τομέα του marketing και business ανέλαβε ένα σημαντικό κομμάτι της προβολής και του branding της εταιρείας.

Η Έλλη κατά τη διάρκεια παραγωγής

 

Ο Θοδωρής μας εξηγεί την διαδικασία δημιουργίας κάθε αντικειμένου

 

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τα έπιπλα και τα γλυπτά που κατασκευάζετε;

Το κομμάτι του σχεδιασμού προϊόντων μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης ήταν πάντα στις βλέψεις μας αλλά το πλαστικό υλικό ήταν αποτρεπτικό κομμάτι μιας και πάντα είχαμε ως γνώμονα τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, ειδικά στους καιρούς που βιώνουμε. Έπειτα από πολλές συζητήσεις που είχαμε με κατασκευαστές τρισδιάστατων εκτυπωτών με εναλλακτικά υλικά, μας παρουσιάστηκε η επιλογή της εκτύπωσης με πηλό και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Με την τρισδιάστατη σχεδίαση και την εκτύπωση μπορούμε να πετύχουμε πολύπλοκες γεωμετρίες που θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν με τις παραδοσιακές κεραμικές τεχνικές.

Είναι εκπληκτικό πώς ένα ακατέργαστο και φυσικό συστατικό όπως ο πηλός μπορεί να μεταμορφώσει την ουσία του σε κάτι ψηφιοποιημένο που διαρκεί στο χρόνο.

Τα κεραμικά αντικείμενα ήταν πάντα ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής, για χιλιάδες χρόνια και ο πηλός χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία και τη γλυπτική τόσο πρακτικών όσο και ανθεκτικών αντικειμένων.

Σήμερα έχουμε μια νέα μορφή δημιουργίας και γλυπτικής και με τη βοήθεια τεχνολογιών αιχμής, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που προσφέρει η τρισδιάστατη εκτύπωση και ο σχεδιασμός. Έτσι δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό είδος καλλιτεχνίας. Μια εποχή που κοιτάζει το μέλλον, που συνδυάζει την ιστορία με τις νέες πρακτικές σχεδιασμού.

Στόχος της KERAMIK είναι η δημιουργία καινοτόμων, λειτουργικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, τα οποια να προσθέτουν μια νέα οπτική στο χώρο του design. Χρησιμοποιώντας τον πηλό ως πρωτεύον υλικό δημιουργούμε βιώσιμα και ανθεκτικά προϊόντα, για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, προσαρμοσμένα  στις ανάγκες και το αισθητικό όραμα κάθε πελάτη.

Μιλήστε μας για την διαδικασία παραγωγής, τα βήματα και την τελική ολοκλήρωση

Σύλληψη Ιδέας

Όλα ξεκινούν από τη σύλληψη της ιδέας σχεδιασμού πίσω από το κάθε αντικείμενο με επιρροές κυρίως από αρχιτεκτονικές μορφές, τη φύση και τα μοτίβα της. Μέσα από σκίτσα χειρός δοκιμάζουμε διαφορετικά σχήματα τα οποία στη συνέχεια μεταφράζουμε σε ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε με τη φόρμα μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τρισδιάστατος σχεδιασμός

Στη συνέχεια, το μοντέλο εισάγεται σε ένα λογισμικό μέσω του οποίου ρυθμίζουμε όλες τις παραμέτρους της διαδικασίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Αυτό το εργαλείο μας επιτρέπει να προσθέτουμε δομές, να προσαρμόζουμε το πλάτος και το ύψος των στρωμάτων μας προκειμένου να παρέχουμε στον εκτυπωτή μας τις σωστές πληροφορίες.

Προετοιμασία του πηλού μας

Χρησιμοποιούμε πηλό stoneware που είναι ο πιο κατάλληλος για τα προϊόντα μας λόγω της στιβαρότητας και ανθεκτικότητας του στις καιρικές συνθήκες. Μέσω του ζυμώματος του πηλού φτάνουμε στην επιθυμητή ελαστικότητα και υγρασία στο μείγμα με το οποίο μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τον 3D εκτυπωτή. Αυτό το κομμάτι της διαδικασίας είναι πολύ σημαντικό αφού ο πηλός πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένη ρευστότητα για να εκτυπωθεί χωρίς προβλήματα.

Εκτύπωση

Έπειτα τροφοδοτούμε με το πηλό αυτό τον εκτυπωτή και του δίνουμε την εντολή να διαβάσει το σχέδιο/αρχείο που επιλέγουμε από τη βιβλιοθήκη μας. Το επόμενο και τελευταίο βήμα είναι η επιτήρηση της εκτύπωσης να γίνεται με το σωστό τρόπο και αν υπάρχουν οι σωστές ρυθμίσεις σε όλη τη διάρκεια για να πετύχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα χωρίς ελαττωματικά σημεία.

Τα δυο τελικά στάδια μετά την εκτύπωση του προϊόντος είναι η ξήρανση /στέγνωμα του πηλού αλλα και το ψήσιμο του αντικειμένου στο καμίνι που βρίσκεται στο εργαστήριο μας. Το εντυπωσιακό είναι πως ο πηλός έχει το όμορφο χαρακτηριστικό να παρέχει διαφορετικά χρώματα στο τελικό προϊόν ανάλογα με τη θερμοκρασία που το ψήνουμε.

Όλα τα σχέδιά μας έχουν σχεδιαστεί με πολύ προσοχή ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για πολλά αξεσουάρ που θα συνοδεύουν το τελικό προϊόν. Αυτό μας επιτρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτύπωμα άνθρακα της διαδικασίας.

Πείτε μας 3 λόγους να προτιμήσει κανείς τα προϊόντα σας

  1. Φιλικά προς το περιβάλλον

Ο πηλός είναι ένα εξαιρετικό βιώσιμο υλικό. Στις μέρες μας όπου η βιωσιμότητα είναι το κλειδί, η επωνυμία μας αγκαλιάζει την κουλτούρα των φιλικών προς το περιβάλλον και πιο ηθικών προϊόντων, η οποία αντανακλάται σε κάθε βήμα της διαδικασίας μας, ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο το αποτύπωμα άνθρακα. Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση του πηλού προσφέρει πολλές περισσότερες επιλογές από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Σε περίπτωση ελαττωματικής εκτύπωσης, έχουμε τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιησουμε τον πηλό αμέσως για να τυπώσουμε ένα άλλο αντικείμενο και ακόμη και αφού στεγνώσει, μπορούμε να τον επανακτήσουμε σε μορφή σκόνης.

Μέσω της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης δημιουργούμε προσαρμοσμένα σχήματα που μας επιτρέπουν όχι μόνο να ελαχιστοποιούμε την ποσότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούμε σε ένα αντικείμενο, αλλά και να κάνουμε το τελικό προϊόν πιο δομικά στιβαρό. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να παράγουμε ‘μονολιθικά’ προϊόντα και αξεσουάρ συναρμολόγησης που ταιριάζουν στα προϊόντα μας και μειώνουν την ανάγκη μας να προμηθευόμαστε ανταλλακτικά κατασκευασμένα από άλλο υλικό.

2.  Σεβασμός στην παράδοση

Η KERAMIK δημιουργήθηκε με σκοπό να κατανοήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις μοναδικές ιδιότητες του κεραμικού υλικού και να βρούμε νέους τρόπους μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας για να δημιουργήσουμε υφές, σχήματα, μορφές και πολύπλοκες γεωμετρίες που είναι αδύνατο να κατασκευαστούν με παραδοσιακά μέσα. Επίσης μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να εκτυπώσουμε με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα μας ώστε να πετυχαίνουμε τη μέγιστη δυνατή στιβαρότητα ενσωματώνοντας πολύπλοκες δομές στο εσωτερικό του κάθε αντικειμένου.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία που ακολουθούμε παραμένει το ίδιο αναλογική όπως και στη παραδοσιακή κεραμική. Ο πηλός μας προετοιμάζεται χειρωνακτικά μέσω της ζύμωσης μέχρι να φτάσει το επιθυμητό στάδιο ελαστικότητας για να μπορέσει να εκτυπωθεί και η τέχνη του ψησίματος και της υάλωσης παραμένουν ακριβώς οι ίδιες με τις παραδοσιακές τεχνικές.  Το μόνο κομμάτι που αλλάζει είναι ότι έχουμε αντικαταστήσει το τροχό με ένα ψηφιακό 3D εκτυπωτή για να δίνουμε τη μορφή του αντικειμένου.

Με λίγα λόγια αυτό που μας κέρδισε είναι ακριβώς η ίδια αγάπη του να δουλεύεις με ένα τόσο μοναδικό υλικό, ότι πρόκειται για μία τέχνη αναλογική και ότι έρχεσαι σε επαφή με τη πρώτη ύλη που πρέπει να την κατανοήσεις και να την αγαπήσεις για να μπορέσεις να δημιουργήσεις.

3. Εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική και τη φύση

Προσπαθήσαμε μέσα από τις δημιουργίες μας να εκφράσουμε ότι μας τραβάει το ενδιαφέρον στο κόσμο γύρω μας και να το μεταφράσουμε σε μορφές και μοτίβα μέσω των κεραμικών μας. Οι σχεδιαστικές γραμμές που κυριαρχούν στα σχέδια μας είναι κυρίως μίνιμαλ, οργανικές και με γεωμετρικά μοτίβα. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία έχουμε καταλάβει ότι κυρίαρχο ρόλο στα προϊόντα μας λαμβάνει το ίδιο το υλικό του πηλό, η υφή και τα χρώματα του που δίνουν αυτή τη γήινη και φυσική ομορφιά στα προϊόντα μας

Πως περνάει μια καθημερινή σας μέρα; Διαβάζετε, ακούτε μουσική, βλέπετε ταινίες;

Η αλήθεια είναι ότι από τότε που γίναμε γονείς περιορίστηκαν αρκετά οι εξωεργασιακές μας δραστηριότητες καθώς και τα hobby μας. Παρόλα αυτά όταν βρίσκουμε χρόνο μας αρέσει να βλέπουμε σειρές και να μαγειρεύουμε παρέα.

Θα τους βρείτε στο φυσικό τους χώρο στην Βούλγαρη 32, στη σελίδα τους στο instagram  

και στο www.keramik.gr

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...