HomeMind the artΜουσική«Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις» και...

«Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις» και άλλες ιστορίες σκισμένου καλσόν και ημικρανίας…. παρτ σέβεν!

Τι εβδομάδα κι αυτή… μία αμαρτία έχω κι εγώ η καψερή και μου τη χαλάσατε με τις επαναστάσεις σας και τα ιδεολογικά σας! Υπάρχει βρε αγάπη μου πιο σέξι πράμα από το να βλέπεις τα καλογυμνασμένα ψηλά κι αγέρωχα νεαρά αγόρια μας να παρελαύνουν εν-δυο εν-δυο με τις καλοσιδερωμένες στολές τους και τα γυαλισμένα όπλα τους? Αχ και μετά έρχονται τα τεθωρακισμένα… ναί ναί αυτά τα τεράστια που σέρνονται με προτεταμένες τις κάνες – φαλλικά σύμβολα τους. Να με σημαδεύουν σαν να μου λένε «τώρα θα σε διεμβολίσω γυναικάρα μου, τώρα θα σε κατακτήσω». Είχα βάλει κι εγώ το πουα βιντατζ φορεματάκι μου, το γυαλικό το φαντεζί που με κάνει να μοιάζω τη Σοφία Λόρεν – έτσι λέει ο μανάβης της γειτονιάς μου (κι εσύ μ’ανάβεις Μήτσο μου όταν σε βλέπω να πασπατεύεις τα πεπόνια και τα γκρέιπ φρουτ στο πανέρι…). Βρήκα λοιπόν το στρατηγικά επιλεγμένο μου σημείο λίγο παραδίπλα από τον Κάρολο, άναψα το τσιγαράκι μου και απολάμβανα το φρέντο μου περιμένωντας τον πρωινό μου οργασμό. Και ξάφνου νάσου οι ορδές με τις κόκκινες σημαίες και από πίσω να τρέχουν πανικόβλητα τα όχι και τόσο σέξι αγόρια με τις μπλέ στολές και τα κράνη α λα Νταρθ Βέιντερ… κόντεψα να βάλω τα κλάματα. Μου χαλάσατε τη φαντασίωση! Πάω λοιπόν στο παρκάκι απέναντι να βρώ ένα δέντρο να ξαποστάσω και βρίσκω παρατημένο ένα μικρό βιβλιαράκι με ποιήματα του Σίλλερ. Αγαπάω ρομαντισμό… για την ακρίβεια αγαπάω ρομαντικά αγόρια. Σαν αυτό που μας έρχεται το Σάββατο στην πόλη. Δεν είναι μόνο το φεστιβάλ αγάπες μου. Μαζί με τις ταινίες θέλει και λίγο μουσική να ταξιδέψεις. Βάζω τα μέσα λοιπόν και παίρνω τη φίλη μου τη Δήμητρα στην Αθήνα και της λέω «δώσε μου καλέ το τηλέφωνο του» και μου το έδωσε η κουκλάρα μου. Άναψα το σιγκαρίλο μου, και τον πήρα… Ντριν ντριν… –Γιάαα??? Ίστ ντας ντού Γκλόρια μάινε λίμπε????

Το όνομα του συγκροτήματος βγάινει από τον διάσημο Γερμανό ποιητή Friedrich Schiller, έναν πρωτοπόρο του λεγόμενου «Ρομαντικού κινήματος». Πώς επηρρεάζει αυτό τη μουσική σου?

Αγαπάω τη ρομαντική μουσική, ρομαντικούς στίχους, ρομαντικές σκέψεις… όλα αυτά με καθιστούν ένα ρομαντικό τύπο υποθέτω. Όπως και νάχει, νομίζω λίγος ρομαντισμός χρειάζεται για να πορευτείς μέσα σε αυτόν τον καθόλου ρομαντικό κόσμο. Προσωπική μου γνώμη βέβαια…

Στις συναυλίες σου, τι κοινό προτιμάς? Να κάθονται ήσυχα απολαμβάνοντας τις μελωδίες ή να χορεύουν αδιάκοπα?

Στην πραγματικότητα απολαμβάνω και τα δύο. Επειδή είμαι πολύ νευρικός πάνω στη σκηνή, μάρέσει να βλέπω το κοινό καθισμένο, ίσως με τα μάτια τους κλειστά, απλά να ταξιδεύουν με τις μουσικές μας. Αλλά παράλληλα πάντα ικανοποιούμαι όταν βλέπω τον κόσμο να χορεύει. Όσο η μουσική μου προκαλεί έντονα συναισθήματα, θα είμαι χαρούμενος…

Πές μου καλέ που το έχω απορία, πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Δέσποινα Βανδή?

Στο Βουκουρέστι μερικά χρόνια πριν, άκουσα τη φωνή της τυχαία και σκέφτηκα ότι ταίριαζε τόσο πολύ με ένα κομμάτι που έγραφα εκείνη την περίοδο. Λάτρεψα τη φωνή και την προσωπικότητα της και η συνεργασία μας κύλησε πολύ ομαλά με αποτέλεσμα μια σύντομα ζωντανή εμφάνιση στην Αθήνα πριν καναδυό χρόνια.

Το 1999 χρησιμοποίησες τη λέξη Zeigeist για τίτλο μιας συλλογής σου, πολύ πριν τη χρήση της λέξης από τον Richard Dawkins στο βιβλίο του «Η περί θεού αυταπάτη» και φυσικά πολύ πιο πρίν από το διάσημο πλέον ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ. Ποιά είναι η άποψη σου για την έννοια της λέξης στη σημερινή ταργμάνη εποχή?

Ώωω! Δύσκολο εγχείρημα να απαντήσω την ερώτηση αυτή… νομίζω δεν μπορείς να δώσεις εύκολα ερμηνεία στο σημερινό «πνεύμα των καιρών». Νομίζω δεν υπάρχει καν! Όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα, η ζωή έγινε πολύ παράλληλη. Όλα είναι δυνατά και διαθέσιμα κάθε στιγμή σε κάθε τόπο. Αυτό μας δίνει την αέναη πρόκληση τι να επιλέξουμε να δούμε, να αποφύγουμε, τι να κλικάρουμε και τι να μας αρέσει… αλλά μας στερεί τη δυνατότητα να σταματήσουμε το χρόνο και να αναλογιστούμε το νόημα της επιλογής μας. Το βασικό ζήτημα είναι λοιπόν αν θα μπορέσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες να διατηρήσουμε μια γνήσια ατομικότητα ώς άνθρωποι. Πραγματικά το ελπίζω…

Νάτοι κι οι διαγωνισμοί για τα τσαχπινάκια μου!!!

μην χάσετε τη μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα του Schiller με full band και guest vocalists το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Block33. Η καλή μας Γκλόρια (ναι, εγώ!!) εξασφάλισε πέντε (5) ολάκερες μονές προσκλήσεις για τους αναγνώστες που θα στείλουν e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμο τους και τη σωστή απάντηση στο παρακάτω ερώτημα:
Ποιόν άλλο διάσημο Γερμανό ποιητή και φίλο του Φρήντριχ Σίλλερ γνωρίζετε?
Α) Φράντς Μπεκενμπάουερ («Ξεφούσκωτες μπάλες στο γρασίδι»)
Β) Ανγκελα Μέρκελ («Η σονάτα του ανεξόφλητου δανείου»)
Γ) Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε («Προμηθέας και Γανυμήδης»)
Δ) Τιλ Λίντεμαν («Ιχ μπιν αιν Ράμσταιν»)
*αν είστε πιο πολλοί/πολλές θα κλείσω τα μάτια και θα πώ πέντε νούμερα στην τύχη και θα σας ειδοποιήσουν οι αγαπημένοι μου εξωστάκηδες. Φιλάκια!

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...