HomeUrbanitiesΓαστρονομίαΓκουρμέ πλανήτης | Βόλτα στις φθινοπωρινές λαϊκές...

Γκουρμέ πλανήτης | Βόλτα στις φθινοπωρινές λαϊκές αγορές

Δημιουργώντας ιδιαίτερα πιάτα με λαχανικά, φρούτα και καρπούς του Σεπτέμβρη.

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ, με τις ζέστες του, τα πρωτοβρόχια και τις μέρες να μικραίνουν. Για έναν μάγειρα ερασιτέχνη ή επαγγελματία, είναι ένας μήνας γεμάτος νόστιμες ευκαιρίες. Μπορούμε να βρούμε σε πολύ καλές τιμές ντομάτες που έχουν ωριμάσει μέσα στο καλοκαίρι και είναι ζουμερές και αρωματικές. Το ίδιο ισχύει και για τα καρπούζια, τα καλαμπόκια, τα σύκα και τα σταφύλια – είμαστε μάλιστα, στην καρδιά της εποχής των τελευταίων, γι' αυτό ο Σεπτέμβρης λέγετε και Τρυγητής. Πάντα μου άρεσαν οι βόλτες στις λαϊκές αγορές αυτή την περίοδο, οι πάγκοι είναι γεμάτοι από φρούτα και λαχανικά στα καλύτερά τους, τόσο από ποιότητα όσο και από τιμή.

Παραδοσιακά, αυτή την περίοδο αγοράζω ολόκληρα τελάρα με ώριμες ντομάτες, τις οποίες κάποιος έμπορος δυσκολεύετε να πουλήσει και τις κάνω πελτέ ή σάλτσα ντομάτας, αποθηκεύοντάς τες σε βάζα για να έχω ολόκληρο τον χειμώνα την δική μου σάλτσα για το μαγείρεμα. Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και με τα σταφύλια, ετοιμάζοντας γλυκό για τα κεράσματα. Φυσικά, αυτές τις μέρες μπορούμε να βρούμε και τις νέες σοδειές ξηρών καρπών. Αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια Αιγίνης συλλέγονται σε όλη την Ελλάδα και ο φρέσκος τους καρπός είναι λαχταριστός και γεμάτος θρεπτικά συστατικά για μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ψημένων ξηρών καρπών που είναι γεμάτοι αλάτι, αλλά να καταναλώνουμε καθημερινά μικρές ποσότητες ωμών, είτε στο πρωινό μας, είτε σαν σνακ ή και στη μαγειρική μας.

Αυτό τον μήνα, λοιπόν, σας προτείνω να φτιάξετε συνταγές με τα λαχανικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς της εποχής αυτής. Πρωταγωνιστές στα πιάτα θα είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα σύκα και οι ξηροί καρποί. Υλικά που όλοι μας γνωρίζουμε και αγαπάμε, μαγειρεμένα όμως με λίγο διαφορετικούς τρόπους. Ίσως να σας φαίνονται περίεργα ένα ριζότο με πέστο καρυδιού ή ψητά σύκα με ανθότυρο και μπεϊκον, αλλά μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτά τα πιάτα, είναι πραγματικά πεντανόστιμα!

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....