HomeΘέματαOpen letter

Open letter

Αγαπητή τεχνολογική βιομηχανία,

Θα ήθελα να σου ζητήσω μια χάρη. Μια μικρή χάρη που κάνει όμως μια μεγάλη διαφορά: αρκετά πια με αυτά τα γελοία κωδικά ονόματα που χρησιμοποιείτε. Το να τα χρησιμοποιείτε για εσωτερική χρήση μέσα στις εταιρίες σας είναι μια χαρά και καταλαβαίνω και τους λόγους που εξυπηρετεί. Αλλά να τα χρησιμοποιείτε δημόσια; Να γίνονται τα επίσημα ονόματα των προϊόντων σας; Είστε σοβαροί;

Θέλετε να μου πείτε πως πραγματικά τώρα θέλετε ο κόσμος, οι καταναλωτές, οι άνθρωποι που σας αφήνουν τα λεφτά τους και έτσι βγάζετε εσείς τα δικά σας, να αναφέρονται στο προϊόν σας με το όνομα Mango; Αλήθεια; Σοβαρά πολύ θα ήθελα μια απάντηση. Εσείς οι υπάλληλοι της Microsoft που έχετε ξοδέψει μήνες ολόκληρους γράφοντας πολύπλοκο κώδικα, παίρνεται ευχαρίστηση γνωρίζοντας πως το νέο λειτουργικό των τηλεφώνων σας ονομάζεται Mango;

Το αστείο είναι πως καταλαβαίνω γιατί το κάνετε. Το να χρησιμοποιείτε εντός της εταιρίας κωδικοποιημένες ονομασίες για προϊόντα που ακόμα δημιουργούνται έχει την χρησιμότητα του. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να ακούσει πως η τάδε εταιρία ετοιμάζει ένα Taco και να μην καταλάβει τίποτα. Εννοούν smartphone, υπολογιστή, είναι αδύνατο να κάνει το συσχετισμό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει ο κόσμος έξω από την βιομηχανία να μαθαίνει αυτά τα χαζά ονόματα και όχι ποια έκδοση είναι.

Ένα τεστ για το σπίτι: ποιό κυκλοφόρησε πρώτο, το Jaguar ή το Panther; Μπορεί να ξέρεις την απάντηση αλλά ας μην κρυβόμαστε, διαβάζεις και μια στήλη τεχνολογίας. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι καταναλωτές μπορούν να απαντήσουν; Ενώ αν τους ρωτούσες τι βγήκε πρώτο, η έκδοση 10.2 ή η 10.3, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάποιος λάθος.
Αγαπητές εταιρίες θα έπρεπε να θέλετε οι καταναλωτές σας να ξέρουν ποιο είναι το πιο πρόσφατο, το πιο νέο, το πιο εξελιγμένο λειτουργικό ή μηχάνημα σας.

Η μόνη εταιρία που κάνει κάτι σωστά σε αυτό τον τομέα είναι η Microsoft όσον αφορά τα Windows. Τα Windows 95, Κυκλοφόρησαν το 1995. Τα Windows 2000; Ω, τι έκπληξη, το 2000. Ακόμα και μετά που άφησαν τις χρονολογίες, υπήρχε μια λογική σειρά: Windows, Windows 8.
Βέβαια μετά πήγαν και κυκλοφόρησαν κάτι που ονομάζουν Mango.
Mango!

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...