HomeΘέματαTo νέο Ice Cream Sandwich είναι εδώ!

To νέο Ice Cream Sandwich είναι εδώ!

Τι ακριβώς είναι το νέο λειτουργικό των συσκευών Android

H νέα έκδοση του λειτουργικού Android, 4.0 aka Ice Cream Sandwich, και διορθώνει πολλά από τα κακά των προηγούμενων εκδόσεων όπως το Gingerbread και το Honeycomb. Οι αλλαγές δεν είναι λίγες οπότε ας ξεκινήσουμε από τα πιο προφανή.

Δεν υπάρχουν κουμπιά.
Οτιδήποτε και να θες να κάνεις το κάνεις με “κουμπιά” στην οθόνη τα οποία αλλάζουν θέση αναλόγως με το πως κρατάς την συσκευή. Το Action Bar που γνωρίσαμε στο Honeycomb υπάρχει ακόμα και αντικαθιστά το Android Menu και το Search button που υπήρχαν στο πάνω μέρος της οθόνης. Επιπλέον έχει προστεθεί ένα Recent Apps κουμπί.

Ανασχεδιασμός
Όλες οι βασικές εφαρμογές της Google που έχουν σχεδιαστεί από την αρχή. Για παράδειγμα οι Επαφές πλέον ονομάζονται People και η αλλαγή δεν σταματά στην ονομασία. Πλέον μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από περισσότερες εφαρμογές όπως τα social media και να πάρει από αυτά φωτογραφίες. Το Gmail σου δίνει πια την δυνατότητα να διαβάσεις mail ακόμα και όταν είσαι offline κλπ.

Βελτιώσεις
Υπάρχουν παντού στο λειτουργικό αλλά δυο που ξεχωρίζουν είναι στα Notifications και το Multitasking. Για παράδειγμα τόσο στο Gingerbread όσο και στο Honeycomb δεν υπήρχε ένας απλός τρόπος να κλείσεις όλα τα applications που έτρεχαν. Οπότε έκαναν την συσκευή πιο αργή και η μπαταρία τελείωνε πριν προλάβεις να κάνεις και πολλά. Επιτέλους τώρα όποια εφαρμογή δεν θες μπορείς να την κλείσεις. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα Notifications. Μπορεί το iOS της Apple να “δανείστηκε” τα πιο καλά Notifications του Android και να τα βελτίωσε, αλλά τώρα το Android “δανείζεται” τις βελτιώσεις που έκανε η Apple. Αχ ο κύκλος της ζωής…

Ενώνει τα λειτουργικά τηλεφώνων και tablets
Το Ice Cream Sandwich σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να τρέξει και στα τηλέφωνα αλλά και τις tablets που θέλουν το Android να κυλάει στις φλέβες τους. Ακόμα και το όνομα του προδίδει αυτή του την ιδιότητα. Sandwich, έχει σκοπό να ενώσει μερικά πράγματα μαζί και να τα κάνει καλύτερα Αναμένουμε να το υιοθετήσει πρώτο σε tablet η Motorola με το Xoom 2. Δεν θα μας έκανε εντύπωση αν το βλέπαμε στο προσεχές μέλλον και συσκευές που υποστηρίζουν το Google TV.

Και πολλά, πολλά ακόμα
Υπάρχουν τόσα features που λειτουργούν ως κράχτες που θα χρειαζόμασταν όλες τις σελίδες του τεύχους του Εξώστη για να τα αναλύσουμε. Ας πούμε πως αυτή τη φορά – και για πρώτη φορά – οι άνθρωποι της Google έκατσαν και σκέφτηκαν το σχεδιασμό και το design. Και αυτό το καταλαβαίνεις αμέσως. Και ευτυχώς. Άλλες αλλαγές που μπορούμε να πούμε στα γρήγορα είναι πως το (εικονικό) πληκτρολόγιο είναι επιτέλους πιο ακριβές και έχει γίνει καλύτερο στο να μαντεύει την λέξη που πληκτρολογείς και να σου γλιτώνει χρόνο. Στο panel των notifications έχει πλέον και χειριστήριο για την μουσική, ενώ μπορείς πια να ξεκλειδώσεις την συσκευή σου όχι γράφοντας κάτι αλλά με το να σκανάρει η συσκευή το πρόσωπο σου! Α και μπορείς να τραβήξεις μια φωτογραφία ενώ η κάμερα σου τραβάει ταυτόχρονα βίντεο!
Γενικώς είναι το πιο καλό και προσεγμένο λειτουργικό Android που έχει βγει έως σήμερα. Αν είσαι fan τους, αυτό είναι το λειτουργικό που πρέπει να “τρέχει” η συσκευή σου.

Related stories

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...

Το αστικό καφενείο που κρατά ζωντανή την παλιά, καλή Θεσσαλονίκη

Το Youkali είναι το κλασσικό, αστικό καφενείο – μεζεδοπωλείο...

Ο Θωμάς Γκαρίπης βρίσκεται πίσω από τον μαγικό κόσμο του BeCube Project

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Ο Θωμάς Γκαρίπης γεννήθηκε...

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν 20 δρόμοι για τον Μαραθώνιο – Αναλυτικά οδοί και ώρες

Οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την διεξαγωγή του διεθνούς μαραθωνίου...