HomeCinemaΚριτική ταινίαςΦΚΘ 57| Λαίδη Μάκβεθ - Μια παθιασμένη...

ΦΚΘ 57| Λαίδη Μάκβεθ – Μια παθιασμένη ερωτική ιστορία

Λαίδη Μάκβεθ/ Lade Macbeth

Μεγάλη Βρετανία 2016, του Ουΐλιαμ Όλντροιντ, με τους Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank

Στην Αγγλία του 19
ου αιώνα η Κάθριν είναι παντρεμένη με έναν ψυχρό, μεγαλύτερο της άνδρα και νιώθει εγκλωβισμένη μέσα στην αυταρχική οικογένεια του και τις υποχρεώσεις της ως κυρία στο μεγάλο κτήμα του. Όταν μπαίνει σε μια παθιασμένη ερωτική σχέση με έναν νεαρό εργάτη είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί ανάμεσα τους.

Η ταινία που βασίζεται στη νουβέλα Lady Macbeth of Mtsensk του Νίκολαϊ Λέσκοφ αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά του σκηνοθέτη. Πρόκειται για ένα έργο που αποτυπώνει με λεπτότητα αλλά και ακρίβεια τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων της και τη δυναμικότητα των σχέσεων τους. Σκηνοθετημένη σχεδόν αποκλειστικά με σταθερά μονοπλάνα, που υπογραμμίζουν τη ψυχρότητα της ηρωίδας και μια λυρική φωτογραφία με τον απαλό, χλωμό φωτισμό της βρετανικής υπαίθρου.

Καθώς εξελίσσεται η ταινία καταφέρνει να αποτυπώσει με τρόπο διακριτικό αλλά αποτελεσματικό την καταπίεση των γυναικών της εποχής και τις συμβάσεις της κοινωνίας που τις κρατούν δέσμιες, για τις οποίες η Κάθριν επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία. Κυρίως όμως αποδεικνύει την αλαζονεία της άρχουσας τάξης αλλά και την απόλυτη εν τέλει και χωρίς εξαιρέσεις κυριαρχία της πάνω στις κατώτερες.

Στο επίκεντρο της ωστόσο βρίσκεται πάντα Κάθριν, η οποία αναπτύσσει μια παθολογική σχεδόν εμμονή με τον εραστή της. Πιστεύει ακράδαντα πως αντίθετα με ό,τι οι υπόλοιποι ισχυρίζονται, της αξίζει να έχει τη ζωή που επιθυμεί, πως δε διαπράττει καμία αμαρτία και πως δικαιούται ό,τι με τη βία αποκτά. Έτσι δεν απολογείται ποτέ και σε κανέναν, ούτε και νιώθει καθόλου τύψεις. Αντίθετα, το μόνο που ακολουθεί τη πρώτη επαφή με τον εραστή της είναι ένα φιλάρεσκο γελάκι για τον τρόπο με τον οποίο ξεγέλασε τους πάντες. Ο σαρκασμός, τα ψέματα, οι δολοπλοκίες, της έρχονται τρομακτικά εύκολα, δε δείχνει σεβασμό, φόβο ή έλεος σε κανέναν από τους άνδρες που την καταπιέζουν ή την προδίδουν και φαίνεται να κυριαρχεί τελικά απέναντι στους πάντες. Ωστόσο, καταδικασμένη θαρρεί κανείς από τον τίτλο και μόνο της ταινίας να ξεπεράσει τα όρια, εν τέλει αυτή όπως και κάθε λαίδη Μάκβεθ δεν έχει παρά να περιμένει την τιμωρία της.

Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 9/11 στις 18:00 στην αίθουσα του Ολύμπιον και την Πέμπτη 10/11 στις 15:30 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα

Related stories

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...