HomeInterviewsThessaloniki Pride

Thessaloniki Pride

μια ματιά εκ των έσω

Το φεστιβάλ υπερηφάνειας ή pride, όπως επικρατεί διεθνώς, είναι μια εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα ότι κανένας συνάνθρωπός μας δεν πρέπει να ντρέπεται για το σεξουαλικό του προσανατολισμό ή το κοινωνικό του φύλο. Υπερηφάνεια λοιπόν με την έννοια της αξιοπρέπειας.

Η ιδέα για ένα pride στη Θεσσαλονίκη υπήρχε χρόνια, όπως και προσπάθειες. Μόλις το περασμένο φθινόπωρο όμως έγινε μια πιο συστηματική κίνηση με ανοιχτό κάλεσμα. Όσοι και όσες συμμετείχαμε στις διαδικασίες, που πέρασαν από διάφορες φάσεις, νιώσαμε τη χαρά της δημιουργίας μιας εκδήλωσης και ενός θεσμού, με τον τρόπο που εισπράττει ικανοποίηση καθένας και καθεμιά που προσφέρει εθελοντικό έργο.
Η διοργάνωση δεν αποδείχθηκε καθόλου εύκολη. Η σύνθεση πολλών αντικρουόμενων απόψεων, αλλά και η ηττοπάθεια πολλών μελών από την ίδια την κοινότητα των ομοφυλόφυλων, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών μας απογοήτευσαν πολλές φορές. Άλλες τόσες φορές όμως μας έδωσε καινούρια δύναμη και κουράγιο η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός νέων ανθρώπων, οργανώσεων από άλλες πόλεις, αλλά και της δημοτικής αρχής, να μας στηρίξουν.
Το 1ο pride της Θεσσαλονίκης το οραματιζόμαστε πολυδιάστατο. Κατ’ αρχήν, θέλουμε να διεκδικήσουμε την κατάργηση των κοινωνικών, αλλά και των νομικών διακρίσεων λόγω σεξουαλικής και έμφυλης ταυτότητας. Σ’ αυτή τη διεκδίκηση δε θέλουμε να είμαστε απέναντι από την ετεροφυλόφιλη πλειοψηφία, αλλά δίπλα σ’ αυτήν, γιατί η ισότητα είναι θέμα ολόκληρης της κοινωνίας. Δε χρειάζεται να είσαι μετανάστης, για να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των μεταναστών. Έτσι κι εμείς θέλουμε και τους ετεροφυλόφιλους μαζί μας σε μια γιορτή για όλη την πόλη, όπου επιπλέον θα γιορτάζεται η διαφορετικότητα ως πλούτος της κοινωνίας μας και θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Θεσσαλονίκη μας είναι μια πόλη ανοιχτή σε κάθε είδους μειονότητα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περιόδους κρίσης, γιατί οι ευπαθείς ομάδες, βλέπουμε, γίνονται οι πιο εύκολοι στόχοι. Επίσης όραμά μας είναι συν τω χρόνω ο θεσμός του Thessaloniki Pride να αποκτήσει έντονο περιφερειακό χαρακτήρα επανεπιβεβαιώνοντας το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής.
Πιστεύουμε ότι η συμβολική για την πόλη χρονολογία, καθώς και η συγκυρία που βρίσκει την πόλη σε πορεία εξωστρέφειας, ήταν οι δυνατότεροι καταλύτες. Η πόλη πια πιστεύει στις δυνάμεις της και έχει ξεφύγει από τη μοιρολατρία του εγκλωβισμού στη συντήρηση. Αυτή τη συλλογική αυτοπεποίθηση ερχόμαστε κι εμείς να ενισχύσουμε. Πραγματικά, τα σχόλια που λάβαμε ήταν σχεδόν αποκλειστικά από ενθουσιώδεις υποστηρικτές μας. Τα ελάχιστα αρνητικά ήταν από επιφυλακτικά μέλη της κοινότητάς μας. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να πιστέψουμε στον εαυτό μας και αυτό ισχύει ως γενικότερος κανόνας.

Χάρης Γκέκας
Μέλος του Thessaloniki Pride

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...