HomeInterviewsΗ καταγραφή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης

Η καταγραφή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης

από τον Εξώστη στην 9η Δ.Ε.Β.Θ.

Κλείνοντας μια διαδρομή 100 χρόνων η Θεσσαλονίκη κοιτάζει πίσω για να δει τα σημάδια του αιώνα στο πρόσωπο της. Χωρίς αμφιβολία η πορεία αυτή αποτυπώθηκε έξοχα στις σελίδες των βιβλίων αλλά και στο σελιλοϊντ των φιλμ που αγκάλιασαν την πόλη, την ιστορία και τους ανθρώπους της. Από τον Γιάννη Δαλιανίδη και τον Τάκη Κανελλόπουλο μέχρι Γιώργο Ιωάννου και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο η Θεσσαλονίκη έχει πάντα κάτι ξεχωριστό να αφηγηθεί για το παρελθόν της, να ζήσει στο παρόν και να ελπίζει για το μέλλον της.

Ο Σάκης Σερέφας και ο Άρης Δημοκίδης θα φωτίσουν κομμάτια αυτής της διαδρομής σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαϊου στις 18.00 μμ στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ από τον Εξώστη και το Ε.ΚΕ.ΒΙ. για τις ανάγκες του αφιερώματος για τον “Αιώνα της Θεσσαλονίκης” της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η κινηματογραφημένη Θεσσαλονίκη
του Σάκη Σερέφα
Τι σημαίνει κινηματογραφώ μέσα σε μια πόλη; Τι σημαίνει κινηματογραφημένη Θεσσαλονίκη; Με ποιους τρόπους ποζάρει μια πόλη μπροστά στον φακό; Υπάρχουν «κατάλληλα» και «ακατάλληλα» για φιλμάρισμα σημεία μιας πόλης; Είναι φωτογενής πόλη η Θεσσαλονίκη; Πόσες και ποιες ταινίες έχουν γυριστεί σε αυτήν;
Στην συνάντηση μας στον Εξώστη θα προσπαθήσω να αναζητήσω τα παραπάνω θέματα και να παραθέσω αποσπάσματα από συνομιλίες μου με τους σκηνοθέτες Γιάννη Δαλιανίδη, Τάκη Παπαγιαννίδη και Γκρεκ Τάλας οι οποίοι προσέγγισαν, ο καθένας με το δικό του βλέμμα, τη Θεσσαλονίκη ως φιλμική πρώτη ύλη.

Η Θεσσαλονίκη μέσα απ' τη Λογοτεχνία
του Άρη Δημοκίδη
Έχω ένα κόλλημα με τα βιβλία που εικονογραφούν, με τον δικό τους τρόπο το καθένα, την πόλη. Φαντάζομαι τις γωνιές της όπως ήταν τότε (ή όπως θα είναι κάποτε) διαβάζοντας τις περιγραφές στη λογοτεχνία του Ιωάννου, του Βασιλικού, της Ζατέλη, του Σερέφα, του Κοροβίνη, της Ζαραμπούκα.
Προχωρώντας στους δρόμους η καθημερινότητα αλλάζει – παύει να'ναι πεζή, κι εγώ νιώθω ήρωας μυθιστορήματος στην αρχαία αγορά, ή το παιδί του ποιήματος κάτω απ' τον Λευκό Πύργο.
Στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στην εκδήλωση του Εξώστη, θα μοιραστώ αυτό το κόλλημά μου με τα βιβλία που διαδραματίζονται στην πόλη – κυρίως όμως θα μάθω κι άλλα, βιβλία που μου είχαν ξεφύγει, για να εισχωρήσω και στον δικό τους μικρόκοσμο.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...