HomeInterviewsΕλένη Παπαγεωργίου

Ελένη Παπαγεωργίου

υπεύθυνη του χώρου «Οξυγόνο»

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Αρχικά με τράβηξε η δημοσιογραφία, δεν μπόρεσα όμως να αγνοήσω για πολύ την αγάπη μου για τη λογοτεχνία και πήγα μέχρι το Δουβλίνο για μεταπτυχιακές σπουδές στην αποκαλούμενη Popular Literature και από εκεί στη Μαδρίτη για σπουδές στην Πολιτιστική Διαχείριση. Η επιστροφή στην Ελλάδα με έφερε στη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι πολύ για αυτό.
Παράλληλα με το ΟΞΥΓΟΝΟ, δημοσιεύω άρθρα γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία στο περιοδικό TheBooksJournal και δραστηριοποιούμαι στην διοργάνωση του Μουσικού Χωριού που γίνεται κάθε Αύγουστο στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.
Το ΟΞΥΓΟΝΟ άνοιξε τις πόρτες του τον Ιανουάριου του 2012. Στο πατάρι του, με θέα προνομιακή στη Ρωμαϊκή Αγορά, διοργανώνονται σεμινάρια, ημερίδες, λέσχες ανάγνωσης, συζητήσεις με αφορμή βιβλία, αφιερώματα σε αγαπημένους συγγραφείς, προβολές ταινιών, παιδικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί ένα βιβλιοπωλείο με τίτλους των Εκδόσεων Μεταίχμιο για μικρούς και μεγάλους. Κοινός άξονας όλων των δράσεων είναι το βιβλίο, η ανάγνωση, η γλώσσα, ο πολιτισμός. Όταν το σχεδιάζαμε, θέλαμε το ΟΞΥΓΟΝΟ να «δώσει ανάσες πολιτισμού στην πόλη». Και νομίζω ότι το καταφέραμε.
Ο Μάιος στο ΟΞΥΓΟΝΟ είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος. Έχουμε προγραμματίσει παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, έναν κύκλο κινηματογραφικών προβολών σε συνεργασία με τους συντάκτες του CineDogs.gr, αφιερώματα σε βιβλία που έχουν ως θέμα την πόλη. Ο μήνας θα κλείσει με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Το επόμενο βήμα θα είναι τα… καθυστερημένα εγκαίνια του ΟΞΥΓΟΝΟΥ που θα γίνουν την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2012- σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερα σχετικά!
Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω την ανταπόκριση που συναντήσαμε από τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας. Ξεκινήσαμε διστακτικά και, μια βδομάδα μετά, στην πρώτη μας παιδική εκδήλωση χρειάστηκε να δημιουργήσουμε λίστες αναμονής! Αυτοί οι πρώτοι μήνες λειτουργίας είναι βέβαια διερευνητικοί, δοκιμάζουμε διαφορετικές δράσεις για να αγγίξουμε διαφορετικά κομμάτια κοινού και να δούμε τι είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο και στον ίδιο το χώρο. Το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουμε το Σεπτέμβριο θα αντανακλά, ελπίζω, την οριστική ταυτότητα του χώρου.
Ανακαλύπτω κάθε μέρα τη Θεσσαλονίκη, αυτούς τους τελευταίους μήνες που είμαι πια μόνιμη κάτοικος. Νομίζω οι Θεσσαλονικείς προσπερνούν στοιχεία της πόλης που γοητεύουν εμάς τους «έποικους». Η παραλία, τα διάσπαρτα ίχνη της ιδιόμορφης πολιτιστικής ιστορίας της, οι πραγματικά ζεστοί και φιλικοί άνθρωποί της, η μουσική της είναι αυτά που με κάνουν να αγαπώ λίγο λίγο την πόλη.

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...