HomeInterviewsΧρήστος Σιταρίδης

Χρήστος Σιταρίδης

Ο Χρήστος Σιταρίδης έχει γυρίσει 9 ταινίες μικρού μήκους, έχει έντονη πορεία με διακρίσεις σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δουλειά του μπορείτε να δείτε στην Ιστοσελίδα του (to-be-delivered).

Aποφοίτησα από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στη σκηνοθεσία. 

Στις περισσότερες ταινίες μου γράφω ο ίδιος το σενάριο. Το βλέπω σαν παιχνίδι. Εστιάζω περισσότερο στον πειραματισμό με διαφορετικά μέσα αφήγησης κάθε φορά. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά και με την υποκριτική και αυτό ενδεχομένως είναι και ένα πεδίο που θα εξερευνήσω περισσότερο στο μέλλον. Η βαθύτερη ανάγκη που εξυπηρετεί όλα αυτα είναι η μεταφορά κομματιών βιωματικής εμπειρίας καθώς και η επικοινωνία με άλλα άτομα σε επίπεδο ιδεών, αισθητικής, έκφρασης και τρόπου προσέγγισης. Εξάλλου και αυτό το παιχνίδι σε όλη του τη βάση είναι απόλυτα συλλογικό και όλοι οι συμμετέχοντες συμπορευόμαστε προς έναν κοινό στόχο. Για μένα η τέχνη δεν είναι θέμα απομόνωσης ή ελιτισμού αλλά το πώς επικοινωνείται το παραγόμενο προϊόν σε ένα ευρύ κοινό.

Στις ταινίες μου συνήθως κινούμαι μεταξύ αντίθετων σημείων και αφετηρία γι'αυτά είναι πάντα άνθρωποι που γνωρίζω καθώς και πράγματα που έχω ζήσει. 

Ο έρωτας ως θεματική δεν με έχει απασχολήσει ακόμη ιδιαίτερα, αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμιά περίπτωση ότι δεν τον βλέπω μέσα μου και γύρω μου. Η Θεσσαλονίκη είναι μια μικρή πόλη που εξακολουθεί να έχει έναν φιλικό χαρακτήρα και θεωρώ ότι μπορεί ακόμα να αποτελέσει γόνιμο έδαφος για καλλιτεχνικές εκφράσεις. Παρόλαυτα με λυπεί το γεγονός ότι αναπαράγουμε επίμονα κάποια κλισέ όπως για παράδειγμα οι νέοι δημιουργικοί άνθρωποι να φεύγουν προκειμένου να εξελιχθούν καλλιτεχνικά. Αυτό που θα ευχόμουν για την πόλη μου θα ήταν να αποκτήσει χρώμα και περισσότερα φρικιά…! 

Πιστεύω ότι οι νέοι της γενιάς μου στρέφονται όλο και περισσότερο στην τέχνη. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό είναι περισσότερο θέμα μιας γενικότερης τάσης που παίρνει πνοή από ένα πρωτεύον φαίνεσθαι.

Αυτή τη στιγμή δουλεύω σε ένα project που μου έχει ανατεθεί από πανεπιστήμιο του εξωτερικού στο κομμάτι της διαφήμισης και το άμεσο σχέδιό μου είναι να ασχοληθώ με μουσικά video clips. Ωστόσο οι ταινίες παραμένουν η μεγαλύτερή μου αγάπη.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...