HomeInterviewsΆρης Κιορπές

Άρης Κιορπές

MicroXtreme crew & Online editor

Να μου ‘λεγες ότι μπορείς να κάνεις surf στα κύματα της Χαλκιδικής πριν λίγα χρόνια, δύσκολα θα σε πίστευα… σιγά τα κύματα, θ’ απαντούσα, κάνοντας τον ξερόλα Ελληνάρα.

Φίλοι που μαζί κάναμε snowboard τους χειμώνες και οι ίδιοι είχαν φάει το έργο του σέρφινγκ, ταξίδεψαν με κύριο σκοπό αυτό, περνώντας πολύ όμορφες στιγμές κάνοντας κάτι καινούργιο, για τους περισσότερους από εμάς και συναρπαστικό. Σιγά μη δεν δοκίμαζαν στη λατρεμένη Χαλκιδική! Ε ναι, μου είπαν πώς στο δεύτερο πόδι έχει παραλίες που μπορείς να τσουλήσεις! Άρχισα να ρωτάω για εξοπλισμό και ήλπιζα να βγάλει κύμα και να δοκιμάσω επιτέλους πως είναι!
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι καλές συνθήκες για surfing, είναι στους μήνες της χειμερινής περιόδου περισσότερο, παρά της θερινής. Δυστυχώς δεν έχουμε ωκεανό εδώ γύρω, να έρχονται τα κύματα (swell) καλοσχηματισμένα, τις περισσότερες μέρες του χρόνου, κι εμείς με αντηλιακό και βερμούδα. Εδώ θα χρειαστείς ειδική στολή (surf wet suit), ίσως και ειδικά παπούτσια, για βραχώδη εδάφη ή και αχινούς, και θα ψάξεις για κακοκαιρία σε ιστοσελίδες πρόγνωσης καιρού και αέρα.
Συνήθως σε κάποιο σημείο του χάρτη έχει ισχυρούς ανέμους, δημιουργούνται κύματα που ταξιδεύουν προς κάποιες κατευθύνσεις, φτάνοντας σε παραλίες με ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους κι εκεί αρχίζουν να σπάνε προς τα αριστερά, ή δεξιά, όπου και μπορείς να σερφάρεις. Μαζεύεις τους surf dudes, από 3-4 σε κάθε αμάξι, γατί τα ταξιδάκια πλέον κοστίζουν και φεύγεις για τη παραλία που θα έχει καλό κύμα για σερφινγκ. Κάποιες φορές είσαι άτυχος και δεν συναντάς ακριβώς αυτό που ενημερώθηκες, αλλά είναι κι αυτά μέσα στο παιχνίδι.
Στην Ελλάδα πλέον είναι αρκετοί που ασχολούνται. Στην Αθήνα μάλιστα, στη Βουλιαγμένη, είναι μέρες που έχει πάνω από εκατό σέρφερς στο νερό…. πφφ μπάχαλο, δε με ψήνει καθόλου. Παραλίες για σέρφινγκ, υπάρχουν και αλλού όμως, για εμάς τους βόρειους έχει σημεία τόσο στη βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική αλλά και ακόμα πιο δυτικά, σε παραλίες του Ιονίου.
Σημασία έχει να έρχεσαι σε επαφή με τη φύση, να επικοινωνείς με τα φιλαράκια σου και να κάνεις αυτό που σ’ ευχαριστεί, παίζοντας με τη σανίδα στα κύματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν σταματάς να μαθαίνεις στο surf, κι αυτό είναι καλά να το κρατάς σαν γραμμή, μιας και η θάλασσα απαιτεί σεβασμό.
Το σίγουρο κοινό που θα δεις σε όσους βγαίνουν από τη θάλασσα, παρ’ όλη την κούραση πού μπορεί να έχουν, είναι ένα πλατύ χαμόγελο χαράς!

www.xbalance.gr

Related stories

Καλοκαιρινές σειρές για τα μεσημέρια που θες κάτι καλό να παίζει

Ξανάρχονται λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Εκείνα τα λουσμένα στο...

Το ρετσινάδικο στα ανατολικά, που γεμίζει με παρέες από νωρίς

Ήταν κάποτε μια γειτονιά που δεν είχε κάτι για...

Για να φας το καλύτερο μπιφτέκι του βορρά, πρέπει να οδηγήσεις 1,5 ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο

  Τις περισσότερες φορές, τα καλύτερα κρύβονται στα απλά. Το...

8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την εποχή, την Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με...

Για αυτό το ντίσκο καφενείο, έρχονται από παντού στο Λιτόχωρο

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του χωριού (για...