HomeInterviewsArt is hard

Art is hard

Λιάνα Παπαδαφνιάδη + Κώστας Τίκης

Τελικά η τέχνη είναι δύσκολη υπόθεση?
Είναι μια υπόθεση όπως το να φάει κανείς, να επικοινωνήσει, να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο, επομένως πολύ δύσκολο. Αλλά υπάρχουν ανάμεσα μας κάποιοι άνθρωποι που δεν πτοούνται από τέτοια. Φαί τους και γλώσσα τους και όνειρο τους είναι η δουλειά τους. Ο τρόπος αυτός ζωής τους είναι η έμπνευση μας, η γοητεία να κάνεις αυτούς τους ανθρώπους για μια ημέρα ορατούς σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Ποιός είναι ο σκοπός του Art is hard και ποιά ανάγκη έρχεται να καλύψει?
Η Τέχνη να σοκάρει, να κόβει την ανάσα, ακόμα και να φύγεις από τον χώρο και να βρίζεις που ήρθες και “τί μ….ς είναι αυτές που είδες”! Είμαι σίγουρος πως στο κρεβάτι του ο καθένας θα ανακαλέσει στο μυαλό του αυτές τις μ….ς και πιο ήσυχος θα επεξεργαστεί αυτό που είδε. Είναι άνθρωποι που σε προηγούμενα ART IS HARD προσωπικά ήρθαν και μας βρήκαν για να μας πουν πόσο απαράδεκτα είναι κάποια έργα καλλιτεχνών και πως το υλικό μας δεν άξιζε τον κόπο για τόσο ντόρο, εκθέσεις κλπ και στο επόμενο τους είδαμε πάλι εκεί, και πάλι και πάλι… Ε! αυτό για εμάς τα λέει όλα. Μας δείχνει απροκάλυπτα πως οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να δουν πράγματα μη αναμενόμενα, να αμφισβητήσουν και στο τέλος να αναθεωρήσουν…

Το art is hard θα μπορούσε να στηθεί και να σταθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη?
Ναι είναι μια κίνηση και μια αντιμετώπιση για τα πράγματα που εκτός Ελλάδος νομίζουμε πως είναι πιο συμβατή. Ίδωμεν.

Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών στο κάλεσμα που κάνετε κάθε χρόνο, σε τι επίπεδα βρίσκεται? Είναι ικανοποιητική?
Οι άνθρωποι που εκθέτουν στο ART IS HARD το κάνουν για πρώτη φορά. Έρχονται και μας δείχνουν τη δουλειά τους απλά και όμορφα. Βρίσκουν αυτό το εγχείρημα ενδιαφέρον, σχεδόν στα όρια της τρέλας αν σκεφτείς πως όλο αυτό γίνετε για μία ημέρα. Ίσως και αυτό το γεγονός και μόνο τους προκαλεί! Ανήκουν σε κάθε χώρο που απαιτεί δημιουργικότητα και κότσια. Έχουμε μια αρχιτεκτόνισσα που κάνει τσιμέντο και καλουπώνει μόνη της τα έργα της!!! Πολλά παιδιά από τη Σχολή Καλών Τεχνών και επίσης άνθρωποι που ουδέποτε είχαν σπουδάσει την τέχνη τους σε κάποια σχολή αλλά γι’ αυτούς είναι μια βιωματική κατάσταση συνδεδεμένη με την ίδια τους την ύπαρξη. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από όλη αυτή την ανταπόκριση και το επίπεδο των έργων κάθε φορά!

Το κοινό της Θεσσαλονίκης πώς ανταποκρίνεται?
Οι θεσσαλονικείς όσο και εν λέγεται κατά κόρον και έχει καταντήσει στερεότυπο πραγματικά είναι ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό κοινό. Αμφισβητηθήκαμε αρκετά και χρειάστηκε χρόνος για να πειστεί για την πρωτοπορία του εγχειρήματος. Αλλά αυτό είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε…αμφισβήτηση μήτηρ πάσης μαθήσεως!

Related stories

Η Δέσποινα και ο Κωνσταντίνος δημιουργούν χειροποίητα έπιπλα όπως τα έχετε ονειρευτεί

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσαν...

Οι ταινίες της εβδομάδας 18.04-24.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Απ’ το κακό στο χειρότερο τα...

Από τον ξυλόφουρνο στο Microbakery: Οι παλιές γενιές των φουρνάρηδων και το new age

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφίβολα η πόλη που...