HomeInterviewsΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αποτελεί ένα σημαντικό σημείο στον χάρτη για τους Δρόμους του Κρασιού της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το Κτήμα Γεροβασιλείου και το Μουσείο Οίνου, που δημιουργήθηκε που δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια στεγάζοντας μια σπουδαία συλλογή από εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή του οίνου. Ταυτόχρονα ο γραμμικός αμπελώνας και ο πετρινος πύργος με τις υπόγειες κάβες συνθέτουν την εικόνα του Κτήματος Γεροβασιλείου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει πλήθος διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου. Ο Εξώστης συνάντησε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και μίλησε μαζί του.

Ποιο είναι το σημαντικότερο απόκτημα του Μουσείου Οίνου? Και ποιοι το επισκέπτονται κυρίως?
Σε ένα μουσείο όλα τα εκθέματα έχουν σημαντική αξία, γιατί το καθένα έχει τη δική του ιστορία στο χώρο και το χρόνο, την οποία και διηγούνται στους επισκέπτες του μουσείου μέσω του αρχιτεκτονικού και μουσειολογικού σχεδιασμού. Προσωπικά πάντα αισθάνομαι υπερηφάνεια όταν κάτι νέο προστίθεται στη συλλογή μας , όπως η πρόσφατη ολοκλήρωση της συλλογής των αγγείων και αντικειμένων του Συμποσίου στην Αρχαία Ελλάδα. Ο ευρηματικός σχεδιασμός της ενότητας παρουσιάζει τον ρόλο του συμποσίου στην κοινωνία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου αποτελεί ένα από τα καλύτερα οινοποιεία παγκοσμίως με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Το μυστικό για αυτή τη σταθερή πορεία είναι απλά η σκληρή προσωπική δουλειά και το μεράκι ή υπάρχει και κάτι άλλο?
Η Επανομή είναι ένας ευλογημένος τόπος παραγωγής γεωργικών προϊόντων. Εάν αυτή η βάση συνδυαστεί με την επιστημονική κατάρτιση, την εμπειρία, το μεράκι, την ακατάπαυστη προσπάθεια για συνεχή βελτίωση και αναζήτηση του καλύτερου, και φυσικά πάνω από όλα την άριστη ομάδα συνεργατών του οινοποιού, τότε το αποτέλεσμα είναι θετικό. Εμείς στο κτήμα μου δεν μένουμε ευχαριστημένοι και προσπαθούμε συνεχώς στη βελτίωση και αναβάθμιση των ήδη ποιοτικών κρασιών μας, γιατί γνωρίζουμε ότι η υπόθεση της καταξίωσης είναι μία συνεχής προσπάθεια και ένας διαρκής αγώνας.

Πως μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική σε έναν τομέα όπως το κρασί όταν υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός από άλλες χώρες?
Μόνο με τις υπέροχες ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών θα μπορέσουμε να ανταγωνισθούμε τις άλλες οινοπαραγωγικές χώρες. Ήδη έχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Ο κόσμος αρχίζει να κουράζεται από τις συνηθισμένες γεύσεις των γαλλικών ποικιλιών και θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούριο. Εδώ είναι το στοίχημα των Ελλήνων οινοπαραγωγών: να εκμεταλλευτούμε με υψηλή ποιότητα και συνέπεια τη νέα τάση των καταναλωτών κρασιού.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε θετικά και τι δεν σας αρέσει στα γαστρονομικά δρώμενα και στην γαστρονομική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης ?
Η Θεσσαλονίκη, νομίζω, γαστρονομικά έχει ταυτότητα. Έχει κουζίνα με επιρροές από Ανατολή και Δύση και αυτό την κάνει ιδιαίτερη. Αυτό το ιδιαίτερο πάντρεμα πρέπει να παραμείνει μέσα από την εξέλιξή της, με σεβασμό πάντα στην παράδοση και συνέπεια στην ποιότητα.

Related stories

Ο Αύγουστος Χατζηασεμίδης άνοιξε πριν 30 χρόνια ένα μπαρ που έγραψε ιστορία στην πόλη

Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου / Φωτογραφίες: Eυτυχία Παλτσίδου Στην περιοχή της...

Ο Sivert Hoyem ΚΑΙ στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 28 Απριλίου στο Principal Club Theater

Ο «δικός μας» Sivert Hoyem προσθέτει και την Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 28...

Νίκος Σκούφος: Ένας αληθινός ποιητής του σήμερα

γράφει η Κωνσταντία Κόκκορα Νιώσατε, άραγε ποτέ, το πρωτοφανές συναίσθημα...

Το ιστορικό καφενείο Καφαντάρη και το μυστικό που λίγοι γνώριζαν

Γράφει η Λίνα Συμεωνίδου Μια άγνωστη Θεσσαλονίκη μέσα από την...