HomeCinema​Φεστιβάλ Καννών 2016: Η Λάμψη και ο...

​Φεστιβάλ Καννών 2016: Η Λάμψη και ο Τρόμος

Με την καθιερωμένη αίγλη με την οποία μας έχει συνηθίσει, ξεκινάει το 69ο Φεστιβάλ των Καννών, πλαισιωμένο από πληθώρα αστέρων, δημιουργών, επιχειρηματιών και επισκεπτών να συρρέουν στο κόκκινο χαλί.

Άλλη μία Έναρξη με Woody Allen



Στις ασφαλείς επιλογές επιμένει το Φεστιβάλ των Καννών σε ο,τι αφορά την επιλογή της ταινίας έναρξης. Το νέο έργο του Woody Allen
Cafe Society θα ανοίξει την αυλαία του θεσμού και υπόσχεται λίγη ακόμη από την ρομαντική νοσταλγία στην οποία μας μύησε ο δημιουργός με το Midnight in Paris που επίσης άνοιξε το Φεστιβάλ το 2011. Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού άνδρα, υπό την ερμηνεία του Jesse Eisenberg, που μετακομίζει στο Λος Άντζελες την δεκαετία του '30 με σκοπό να πετύχει στον χώρο του κινηματογράφου. Θα ερωτευθεί, θα παρασυρθεί σε περιπέτειες και σαφώς θα προβληματιστεί πάνω σε υπαρξιακά ερωτήματα στον περίφημο χώρο του cafe society που υπήρξε χαρακτηριστικό μίας ολόκληρης εποχής. Στο έργο πρωταγωνιστεί μία πληθώρα αστέρων, μεταξύ άλλων οι Jeannie Berlin, Steve Carell, Blake Lively, Parker Posey, Kristen Stewart και Cory Stoll. Η Amazon δε, που έλαβε την παραγωγή του έργου, έχει αναδειχθεί ως το νέο αγαπημένο studio του φεστιβάλ, αφού παραγωγές της φέτος συγκροτούν το ένα πέμπτο των ταινιών του συνολικού προγράμματος του.


Η Κριτική Επιτροπή και τα Νέα Πρόσωπα



Την φετινή τιμητική θέση του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης George Miller, του οποίου η εξαιρετικά πετυχημένη υπερπαραγωγή
Mad Max: Fury Road έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ το περασμένο έτος. Στην δύσκολη απόφαση που έχει να αναλάβει για την απονομή του Χρυσού Φοίνικα που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία της χρονιάς, θα έχει στο πλευρό του μία δυνατή κριτική επιτροπή από αστέρες και δημιουργούς. Ανάμεσα τους η Kirsten Dunst, που έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού το 2011 για το Melancholia του Lars von Trier, ο καταξιωμένος Donald Sutherland, ο εξαιρετικός Mads Mikkelsen, ο σκηνοθέτης Arnaud Desplechin, που μας επισκέφθηκε πρόσφατα στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η ηθοποιός και πρώην σύντροφος του Johnny Depp, Vanessa Paradis.

Ανάμεσα στους καθιερωμένους αστέρες, το κόκκινο χαλί θα διανύσουν και πολλά νέα υποσχόμενα ονόματα όπως η Ιρανή ηθοποιός Golshifteh Farahani που πρωταγωνιστεί στο νέο έργο του Jeff Nichols
Loving, η Γαλλίδα ηθοποιός Adèle Haenel, η Κουβανή – Ισπανίδα Ana de Armas που παίζει μαζί με τον Edgar Ramirez στο Hands of Stone υπό την παραγωγή της εταιρίας Weinstein και η Ιρλανδή καλλονή Caitrona Balfe που συνοδεύει το έργο της Jodie Foster Money Monster με πρωταγωνιστές τους George Clooney και Jula Roberts.

Δρακόντια Μέτρα Ασφαλείας



Μέσα σε όλο αυτό το εορταστικό κλίμα παρόλα αυτά, παραμονεύει ο φόβος της τρομοκρατίας. Ύστερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έλαβαν χώρα στο Παρίσι τον Νοέμβρη, ακολουθώντας την επίθεση στην Charlie Hebdo αλλά και την συνέχεια που έλαβαν ύστερα από μερικούς μήνες στο Βέλγιο, η φετινή διοργάνωση λαμβάνει χώρα υπό τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δε, δήλωσε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σοβαρό κίνδυνο επίθεσης, την περασμένη εβδομάδα. Για τον λόγο αυτό τετρακόσιοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας και εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναλάβει δράση για να προφυλάξουν τους 45.000 επισκέπτες του φεστιβάλ. Επιπλέον μονάδες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Σε συνέντευξη τύπου πάνω στο θέμα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας επισήμανε:
Λίγο πριν από την έναρξη του φεστιβάλ κινηματογράφου, επισκέφθηκα την πόλη για να ελέγξω τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ, είμαστε […] αντιμέτωποι με μια απειλή που είναι υψηλότερη από ποτέ. Ενάντια σε έναν εχθρό που είναι αποφασισμένος να επιτεθεί οποιαδήποτε στιγμή, πρέπει να είμαστε σε ύψιστη επαγρύπνηση κάθε στιγμή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατικής επίθεσης, αφού μόλις το 1978, οι αρχές είχαν αποτρέψει μία επίθεση εντοπίζοντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό στη σκηνή του Palais des Festivals.


Υπό αυτό το μεικτό κλίμα λοιπόν ξεκινάει επιτέλους ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά δρώμενα του κόσμου. Σε μία κατάσταση που ισορροπεί μεταξύ τάξης και φόβου, πολυτέλειας και δουλειάς, τέχνης και επιχειρηματικότητας, εμείς αναμένουμε τι ακόμα μέλλει να δούμε από γεγονότα, ευτράπελα και ελπίζουμε κινηματογράφο στο δεκαήμερο που μας έρχεται.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...