HomeCinemaΕξώστης ΘΑφιερώματα

Αφιερώματα

Από τον Καουρισμάκι μέχρι την Κόκκινη Μαρία!

Τρεις σπουδαίοι δημιουργοί, από τους πιο αξιόλογους εκφραστές του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου, έχουν την τιμητική τους στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από αφιερώματα στο έργο τους: Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό σινεφίλ κοινό, Φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος κουρδικής καταγωγής Μπαχμάν Γκομπαντί – από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου ιρανικού σινεμά -, και ο γερμανός Αντρέας Ντρέζεν, ο οποίος έχει προκαλέσει αίσθηση σε διεθνή φεστιβάλ για το ευαίσθητο κριτικό πνεύμα του, θα δώσουν το παρών στη φετινή διοργάνωση.

Επίσης, ένα νέο τμήμα εγκαινιάζει η φετινή διοργάνωση. Στις Νυχτερινές Εικόνες, που φιλοδοξούν να βρεθούν κοντά στο κλίμα των νυχτερινών προβολών των πάλαι ποτέ Νέων Οριζόντων, παρουσιάζονται οι ταινίες δύο σκηνοθετών που ασχολούνται με τη σεξουαλικότητα και την πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, του Κώστα Ζάππα και του Ισραηλινού Λιόρ Σαμρίζ.

Προτάσεις

-Μποέμικη Ζωή/ Άκι Καουρισμάκι – Η ταινία με την οποία σύστηθηκε στο φεστιβαλικό κοινό της Θεσσαλονίκης το 1992 ο Φιναλνδός σκηνοθέτης
-Ο Λένιγκραντ Καουμποϊς πάνε Αμέρικα / Άκι Καουρισμάκι – Απολαυστικά εκκεντρικό και πλούσιο σε ροκ ρυθμούς. Μια γραφική καρτ ποσταλ για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
-Μικρά ψέματα, Μεγάλες απιστίες / Αντρέας Ντρέσεν – Αργυρή Άρκτος στο Βερολίνο το 2002, μια από τις καλύτερες ταινίες του Γερμανού δημιουργού.
-Στα μισά του δρόμου / Αντρέας Ντρέσεν – Με βραβείο στο “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Κανών, η τελευταία ταινία του Ντρέσεν αποτελεί μια από τις καλύτερες γερμανικές ταινίες του 2011.
-H εποχή του Ρινόκερου / Μπαχμάν Γκομπαντί – Η νέα ταινία του αυτοεξόριστου Γκομπαντί ειναι μια ποιητική αλληγορία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που συμπυκνώνει τις θεματικές αναζητήσεις του – ζωή, θάνατος, έρωτας, ελευθερία. Πρωταγωνιστούν ο θρυλικός ιρανός ηθοποιός Μπεχρούζ Μποσουγκί και η ιταλίδα Μόνικα Μπελούτσι, για να ενσαρκώσουν τους δυο ήρωες – θύματα της ιστορίας.
-Και οι χελώνες μπορούν να πετάξουν / Μπαχμάν Γκομπαντί – Μια από τις καλύτερες ταινίες του Ιρανού δημιουργού με αξιοσημέιωτη διεθνή διαδρομή.
-Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας / Κώστας Ζάππας – Πανκ μανιφέστο για την προσωπική επανάσταση δύο αντι-ηρώων, με πολιτικές προεκτάσεις.
-Η επιστροφή του Κρόνου / Λιόρ Σαμρίζ – Μια από τις καλύτερες ταινίες του Σαμρίζ στην οποία εξετάζει την μοντέρνα πολυπολιτισμικότητα του Ισραήλ

Οι Λένινγκραντ Καουμποίς πάνε Αμέρικα και ο Καουρισμάκι Σαλόνικα!
Η εποχή του Ρινόκερου, μια σπουδαία ταινία στο Φεστιβάλ
Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας του Κ. Ζάππα
Μικρά ψέματα, μεγάλες απιστίες του Α. Ντρέσεν

Related stories

Ο πρώτος ηλεκτρικός ανεμιστήρας που εμφανίστηκε στην Eλλάδα

Αργύρης Τσιάπος Όταν η πολλή ζέστη καθιστά το σπίτι δύσκολα...

Τέσσερις ιστορίες Ελλήνων ηθοποιών που κλέφτηκαν για να ζήσουν τον έρωτά τους

Αργύρης Τσιάπος Τα παλιά κακά χρόνια, τότε που οι γονείς...

Τα παιδικά μου καλοκαίρια στην Καλλικράτεια: Στα κεραμίδια της κυρίας Κωνσταντίας

Θυμάται και γράφει ο Χρήστος Σατανίδης Τα παιδικά μου καλοκαίρια,...

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν “Νόμπερ”

Βιβλιοπρόταση: Όσιν Φέιγκαν "Νόμπερ" (μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) , Eκδόσεις:...