HomeUrbanitiesCafe & BarΦόρος τιμής στο Duende Jazz Bar: Η...

Φόρος τιμής στο Duende Jazz Bar: Η Απολλώνια τέχνη της jazz στο ζενίθ της

της Ιωάννας Λιούτσια

Χωρίς μουσική, ίσως η ζωή να ήταν ένα λάθος. Χωρίς ποιοτική μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.

Τροφή για σκέψη και για τέρψη οι μελωδικές παραλλαγές της jazz ,όπως και να το κάνουμε, ασκούν μία περίεργη και συνάμα συναρπαστική γοητεία ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν ιδέα τι πάει να πει ‘jazz κουλτούρα’. Κακώς ταυτιζόμενη με τον εκλεπτυσμένο και εξευγενισμένο κύκλο των θαυμαστών της, στην πραγματικότητα η jazz μουσική ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα έχοντας μία καθαρά λαϊκή βάση.

Το Duende λειτουργούσε από το 2009 ως το 2013 στη Λάρισα και από το 2015 στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια πριν την καραντίνα είχε φιλοξενήσει στη σκηνή διεθνή σχήματα όπως αυτά του Dino Massa και των Angles 9, ενώ ταυτόχρονα ήταν φιλόξενο σε Έλληνες μουσικούς που παρουσίαζαν εκεί τακτικά τις μουσικές τους.

Κάτι το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, κάτι ο απελευθερωτικός χαρακτήρας της και η έντονη ανάγκη της να εκφράζεται μέσα από ποικιλότροπους χρωματισμούς και τονισμούς -όπως ακριβώς και η ανθρώπινη φωνή-, την κατέστησαν για πολλούς μία στάση ζωής. Το Duende Jazz Bar ως ακραιφνής θιασώτης της τζαζ μουσικής, γράφει τη δική του παρτιτούρα στη μοναδική ιστορία του.

Φθινόπωρο του 2009 στη Λάρισα. Πρωτίστως μουσικός -και δη σαξοφωνίστας- και πλέον επιχειρηματίας, ο Κώστας Βουλτσίδης πήρε το ρίσκο και δημιούργησε ένα μπαρ που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το Duende jazz bar ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό ως ένα καταφύγιο των φίλων της jazz.

Άνοιξη, τέσσερα χρόνια αργότερα στον ίδιο τόπο. Κάτι συμβαίνει. Κάτι που σκοπεύει να κάνει τη διαφορά. Ήταν τότε, όταν το κουιντέτο του Nat Birchall- βρετανός σαξοφωνίστας και συνθέτης, γνωστός τότε σε στενούς κύκλους ψαγμένων μουσικόφιλων-, ηχογραφήθηκε ζωντανά, παρουσία θαμώνων, προσωπικού και τυχερών επισκεπτών, αποκλειστικά στο Duende jazz bar. Κανείς δεν προέβλεψε τη συνέχεια.

Απρίλιος 2014 στην Αγγλία. Για πρώτη φορά κυκλοφορεί το διπλό βινύλιο με τίτλο Nat Birchall Quintet – Live in Larissa και υπότιτλο Divine Harmony in Duende Jazz Bar. Ήταν ο πρώτος προσωπικός δίσκος του που ηχογραφήθηκε Live. Μάλιστα, ένα σύνολο έγκυρων περιοδικών της jazz τον κατέταξαν ως τον 1ο jazz Δίσκο του 2014!

8 Νοεμβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη. Ένας χρόνος αποχής από τα μουσικά δρώμενα ήταν αρκετός για να αναγεννήσει τo Duende. Αυτή τη φορά ένας ακόμη συνεργάτης πιστεύει στην αυθεντικότητα και την επιρροή του «απόλυτου μαύρου ήχου». Ο Νίκος Παπαδημητράκης μαζί με τον Κωνσταντίνο Βουλτσίδη αναλαμβάνουν τα ηνία του ενός και μοναδικού καθαρόαιμου jazz bar στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην οδό Καλαποθάκη 16.

Σήμερα το Duende βρίσκεται στον 1ο όροφο του Καφωδείο Ελληνικό και φέτος φιλοξενεί υπέροχα σχήματα.

Η γεύση και το άρωμα της πρώτης εντύπωσης

Το 1933 ο Federico García Lorca θεατρικός συγγραφέας και ποιητής πρωτοανέφερε τον όρο «Duende» σε μία διαλεξή του στο Μπουένος Άιρες.

Τι είναι το «Duende; Ο Νίκος Παπαδημητράκης μας εξηγεί: «To «Duende» δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι αυτό που έχει ένας καλλιτέχνης μέσα του και τον κάνει να ξεχωρίζει στην τέχνη του. Αυτό είναι το αληθινό Duende.»

Duende jazz orchestra

Έχοντας δημιουργήσει μια σταθερή house band με μερικούς από τους καλύτερους και πιο έμπειρους μουσικούς της πόλης –η οποία συμπληρώνεται κάθε φορά από έναν ιδιαίτερο special guest- τα live του Duende, λαμβάνονται ως μία εμπειρία που βιώνεται μέσα από όλες τις αισθήσεις και είναι απόλυτα προσιτή σε όσους έχουν έστω και την ελάχιστη διάθεση να μυηθούν στον κόσμο της jazz.

Meeting the Artists

Έχοντας φιλοξενήσει επιλεγμένους πρωτοπόρους καλλιτέχνες -στην άνθος της ηλικίας και της δημιουργικότητάς τους- από την πόλη και το εξωτερικό, καταφέρνει να αναδείξει την ουσία μίας υπερχρονικής μουσικής που εξελίσσεται συνεχώς.

FB page: https://www.facebook.com/duendejazzbar/

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...