HomeMind the artΜουσική«Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις» και...

«Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις» και άλλες ιστορίες σκισμένου καλσόν και ημικρανίας…. παρτ σέβεν!

Μετά την ηρεμία η καταιγίδα και ο τύπος εκεί πάνω με άκουσε… ζήτησα βροχή και κρύο και μου έφερε… και το απολαμβάνω τόσο πολυ (αν και ξέρω πολλοί με καταριέστε) ειδικά όταν ακούω τον ήχο της βροχής πάνω στις μικρές λαμαρινένιες στέγες των μικροσκοπικών παραθύρων του φωταγωγού. Κάτι άλλο που πάντα απολάμβανα είναι ο σαρκασμός, η ειρωνεία αλλά με ξέρεις έχω επίπεδο. Δεν το κάνω όπως κι όπως… άλλωστε οι αφορμές είναι καθημερινά μέσα στο σπίτι μου… κυνισμός. Είχα ψάξει μια φορά να δώ την ετυμολογία της λέξης γιατί άλλωστε είμαι πολύ μορφωμένη καλλιεργημένη και τα τοιαυτα (δεν είμαι μόνο γκομενάρα αγάπη μου, τι νόμιζες;) και κατέληξα που λέτε στην άμεση σύνδεση με τα σκυλιά (κύνες) που δαγκώνουν… κυνισμός είναι να δαγκώνεις με τις λέξεις σου… μ’αρέσει, μ’αρέσει! Σκέφτηκα όλους τους αρχαίους, σοφοκλές, σώκρατες (όχι το βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή), ευρυπίδες, περικλές, αριστοτέλες (όλοι με εψιλον γιατί είμαστε και ευρωπαίοι μη χέσω) και φυσικά τον αγαπημένο μου τον Διογένες. Τι μορφή ο τύπος με τα πιθάρια του και τα γένια του και τις θανατηφόρες ατάκες του. Πάντα τέτοιους αγαπούσα, περίεργους. Γι’αυτό και έχω αδυναμία στον Δασκάλου, το σύγχρονο μας Διογένη και δεν έχασα ευκαιρία να του κάνω μια απίστευτα καλλιεργημένη (μην τα ξαναλέμε, έχω επίπεδο) κουβεντούλα, όσο περίμενα να ζεστάνει το νερό από τον αρχαίο θερμοσίφωνα μου.


  1. Τι ομοιότητες μπορείς να βρείς στην ψυχοσύνθεση σου με τον «Διογένη τον κυνικό» της αρχαιότητας? Πώς μπορεί κάποιος σήμερα να χρησιμοποιήσει τα λογοπαίγνια και τον αστεισμό για να περάσει διδάγματα? Είναι τελικά αυτός ο καλύτερος τρόπος να τραβήξεις το ενδιαφέρον του κόσμου για να πεις κάτι σοβαρό?

    Τηρουμένων των αναλογιών θεωρώ ότι δεν διαφέρουμε και πολύ. Τα νεύρα μας είναι το όπλο μας, το φανάρι του είναι το πνευστό μου, το μπαστούνι μας είναι το πασιφανές και ο σκύλος μας η ψυχή μας που αλυχτά. Δεν θεωρώ πως παίζω απλώς με το λόγο. Σκοπός μου είναι να χρησιμοποιώ τις λέξεις για να φωτογραφίζω έννοιες και συναισθήματα. Όσον αφορά τον αστεϊσμό είναι, ήταν και θα είναι το πυρωμένο μαχαίρι για την αφαίρεση του βλήματος. Πάνω όμως απ’ όλα αυτό που μισώ είναι τα διδάγματα. Αντίθετα αγαπώ πολύ τα συναισθήματα. Θέλω να καταφέρνω, με τη βοήθεια του Θεού, να φωτίζω τα αυτονόητα. Πάντα κατ’ εμέ. Δε με απασχόλησε ποτέ το ενδιαφέρον του κόσμου. Ό,τι κάνω, το κάνω για να σώσω εμένα, όχι τον κόσμο. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος είναι αυτός που σταύρωσε το Σωτήρα του.

  2. Σαν σύγχρονος κυνικός, ποιόν θα «δάγκωνες» πιο δυνατά για να διορθώσεις και γιατί?

    Τον εαυτό μου. Για να ξυπνήσει από μένα. Το «εγώ φταις» είναι που θα ‘πρεπε να βασανίζει τον καθέναν από μας. Είπα και απομακρύνθηκα απ’ τον καθρέφτη.

  3. Αν η παράσταση με τους monie & monie conniente ήταν ένα cocktail ποιά θα ήταν τα συστατικά του και σε τι δοσολογία?

    Δροσερό νερό. Φρέσκο. Τα κοκτέϊλ είναι μπάσταρδα. Άλλης λογικής. Διαφορετικής κουλτούρας. Μπερδεμένα. Απεταξάμην!!!

  4. Stand-up comedy ή επιθεώρηση? Πόση τελικά είναι η ιδανική δόση συμμετοχής του κοινού σε ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να διασκεδάσει και να «ψυχαγωγήσει»?

    Επιθεώρηση ή stand-up comedy; Τίποτα απ’ τα δύο ή και τα δύο; Ίσως και άλλα πολλά. Ποτέ δεν σκέφτηκα τι ταμπέλα θα ‘βαζα σ’ αυτό που κάνουμε είτε απ’ το 1994 σαν MONIE & MONIE CONNIENTE, είτε σ’ αυτό που κάνω γράφοντας ή ραδιομιλώντας μέχρι και τώρα καθημερινά το πρωί στo ραδιόφωνο. Είτε βγαίνω μόνος είτε με τους Conniente λέω αυτό που θέλω, με τον τρόπο που θέλω, τραγουδώ αυτά που θέλω, παίζουμε τις μουσικές που θέλουμε. Ας βάλουν ταμπέλα οι άλλοι. Όταν πράττεις δεν πουλάς και όταν πουλάς δεν πράττεις. Μακριά απ’ τα ταμπελάκια λοιπόν ….. Ξέρετε για μένα η διασκέδαση και η ψυχαγωγία είναι το πρόσωπο του Ιανού. Η τέλεια απεικόνιση. Ενώ είναι ενωμένα, το ένα δεν θέλει να βλέπει το άλλο. Είναι όμως καταδικασμένα να υπάρχουν μαζί. Τώρα, η ιδανική δόση συμμετοχής του κοινού είναι μια έκπληξη για κάθε βράδυ. Σε κάθε παράσταση ο κόσμος επιλέγει τον τρόπο που θέλει να του συμπεριφερθώ κι εγώ οφείλω να πειθαρχήσω.
    Gloria Junks, 27/10/11

Νάτοι κι οι διαγωνισμοί για τα τσαχπινάκια μου!!!
μην χάσετε τη μοναδική – επετειακή παράσταση «ΟΧΙ» του Δ.Δασκάλου με τους Monie & Monie Conniente το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στο club του Μύλου. Η καλή μας Γκλόρια (ναι, εγώ!!) εξασφάλισε δύο ολάκερες μονές προσκλήσεις για τους ακροατές που θα στείλουν e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμο τους και τη σωστή απάντηση στο παρακάτω ερώτημα:
Τι απάντησε ο Διογένης στον Μ.Αλέξανδρο όταν τον ρώτησε «Τι χάρη θες να σου κάνω»?
Α) Αποσκότισον με (μη μου κρύβεις τον ήλιο)
Β) Αποφόρτισον με (μη μου τρως τη μπαταρία)
Γ) Αποκόλλησον με (ξεκόλλα, μη με ζαλίζεις)
Δ) Αποντάνιελσον με (μάθε μου καράτε)
*αν είστε πιο πολλοί/πολλές θα κλείσω τα μάτια και θα πώ δύο νούμερα στην τύχη και θα σας ειδοποιήσουν οι αγαπημένοι μου εξωστάκηδες. Φιλάκια!

Related stories

Οι Ανοιξιάτικες θεατρικές παραστάσεις μας περιμένουν!

  RADIO CITY THEAΤRE (Βασ.όλγας 11 Παρασκευοπούλου 9, Τηλ. 2313 254...

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...