HomeUrbanitiesDekmantel VS Street Outdoors | Ο Ιωάννης...

Dekmantel VS Street Outdoors | Ο Ιωάννης Πατελιώτης διοργανωτής του Φεστιβάλ μας μυεί στον μουσικό του κόσμο.

Όταν η Θεσσαλονίκη εμφορείται από φάλαγγες κηλίδωνων beats και η σύγχρονη House, συναντά την Techno υπό την επήρεια ντισκομπαλικών λικνισμάτων, τότε οι ψίθυροι γίνονται κραυγές και οι φήμες εφαλτήριο για δαιμόνιες γκρούβες και πυρακτωμένα stages. Και όταν τα Ολλανδικά υπόγεια συναντήσουν το ηλιόλουστο Θεσσαλονικιώτικο dance floor, τότε η πόλη ετοιμάζεται για μια σχιζοειδή μάχη των decks που παλεύουν πάνω σε αθυρόστομες κλίμακες και άκρως αφοριστικά ρυθμικά. Πρόκειται για το Dekmantel Festival που προσγειώνεται την Παρασκευή στον Μύλο και συναντά τους ανήσυχους νομάδες του Street Outdoors. Μια αιρετική back to back κυβίστηση παρουσιάζεται απροκάλυπτα μέσα από διχοστασίες ηχοτροπιών, αμφιθυμίες ηλεκτρολυτών και δίπολα ηλεκτρικών πεδίων που μαγνητίζονται από δύο stages και εννιά καλλιτέχνες. Η νύχτα προβλέπεται πολύβουη. Προσευχηθείτε!

Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Dekmantel Festival σε Θεσσαλονικιώτικο έδαφος και γιατί επιλέχθηκε συγκεκριμένα η φιλοξενία του Dekmantel; Από τις πρώτες μέρες του Street Outdoors, στόχος μας ήταν να κάνουμε πρωτοποριακά event και συνεργασίες. Το Dekmantel τόσο σαν φεστιβάλ, όσο και σαν δισκογραφική εταιρία, παρουσιάζει την καλύτερη ηλεκτρονική μουσική της εποχής μας. Έχοντας ως βασική σκέψη το παραπάνω, επιλέξαμε να φέρουμε στην Θεσσαλονίκη ένα showcase που θα παρουσιάζει την σύγχρονη, House, Disco και Techno στα καλύτερα της. Συνολικά 7 ξένοι καλλιτέχνες, από 6 χώρες θα έρθουν στην πόλη μας για αυτό το event.

Που συγκλίνουν οι δύο διοργανώσεις; Και οι δύο ομάδες ξεκινήσαμε διοργανώνοντας πάρτυ σε απρόσμενους εξωτερικούς χώρους και θεωρούμε πως έχουμε εξελιχθεί σε φορείς ενδελεχούς και ποικίλης μουσικής ανασκόπησης. Βασικός άξονας και των 2 διοργανώσεων είναι το focus στην καλή και ποιοτική χορευτική μουσική. Τα lineup και των δύο και οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται, δεν επιλέγονται με βάση την εμπορικότητα τους αλλά με βάση το ταλέντο και την παρουσία τους. Με λίγα λόγια δηλαδή, παρουσιάζουμε DJs που ξέρουμε πως θα παίξουν καλά και θα διασκεδάσουν το κοινό.


Εστιάζεται το lineup και η μουσική κατεύθυνση της βραδιάς σε κάποιο συγκεκριμένο είδος και διαφορετική ίσως οπτική της ηλεκτρονικής; Θεωρητικά είναι ένα House, Disco και Techno lineup αλλά οι εκπλήξεις πάντα μπορεί να υπάρξουν.

Είναι η φεστιβαλική κουλτούρα στην «παιδεία» μας; Ή είναι κάτι που αφορά την νοοτροπία του εξωτερικού και απλά προσπαθούμε με κάθε κόστος να φτάσουμε; Θεωρώ πως έχουμε ακόμα βήματα σαν λαός για να αποκτήσουμε φεστιβαλική κουλτούρα αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν αρχίσουν να γίνονται πολλά και διαφορετικού ύφους φεστιβάλ. Στους Έλληνες αρέσουν τα μεγάλα event και είμαι σίγουρος πως σύντομα τα φεστιβάλ θα αποκτήσουν προτεραιότητα στην κουλτούρα των Ελλήνων. Το event του Street Outdoors στο Λιμάνι το Μάιο του 2016, απέδειξε πως η καλή μουσική και το ωραίο περιβάλλον αποτελούν κίνητρο για τον κόσμο.

Πώς αντιμετωπίζεται η ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα; Tι φάση θεωρείς πως περνάει αυτή μουσικά; Ζούμε στην δεκαετία των synths; Ζούμε στην δεκαετία του vintage, και τα synth είναι κομμάτι αυτού. Η αναλογική κουλτούρα στην ηλεκτρονική μουσική είναι παγκόσμιο trend εδώ και κάποια χρόνια. Πρίν 5 χρόνια ζόυσαμε στην εποχή του software και γενικότερα την τελευταία δεκαετία τα πράγματα στο κομμάτι της παραγωγής και του DJing απλοποιήθηκαν πάρα πολύ, έγιναν πολύ αυτόματα. Πάντα όμως υπάρχουν καλλιτέχνες που επιθυμούν να δοκιμάζουν τον δύσκολο δρόμο. Η επιστροφή στα αναλογικά synthesiser, στο βινύλιο κλπ. νομίζω πως είναι μια διέξοδος και μια έκφραση των καλλιτεχνών ώστε να παρουσιάζουν ένα πιο άρτιο και ζεστό αποτέλεσμα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως το software έχει πεθάνει. Προσωπικά μου αρέσει όλο αυτό το comeback του αναλογικού ήχου και κουλτούρας.

Η Ελλάδα ακολουθούσε ποτέ πιστά την μουσική βιομηχανία; Ζούσε τα 70s, 80s, 90s όπως αυτά αποτυπώνονταν ή ήταν ανεπηρέαστη από το τι γινόταν μουσικά και κατά εξακολούθηση και ιδεολογικά στα διεθνή πράγματα; Είναι η ηλεκτρονική κάτι νέο για τα εγχώρια που προσπαθεί τώρα να μιμηθεί, κάτι το ήδη υπάρχον για πολλά χρόνια, έξω; Πολύ μεγάλη κουβέντα. Ζώντας στην Ευρώπη έκανα πολλές κουβέντες με φίλους σχετικά με το δικό τους μουσικό background ή των γονιών τους. Προφανέστατα όταν οι Cure ή οι Clash ήταν παγκόσμιο trend, στην Ελλάδα μεσουρανούσε μια πιο λαϊκή κουλτούρα η οποία συνεχίζει έντονα μέχρι σήμερα. Δεν είναι καλό ή κακό, απλά οι επιρροές μας είναι διαφορετικές. Αυτό πιθανότατα να έχει αντίκτυπο και στην ηλεκτρονική κουλτούρα και τα event. Όταν τα οικογενεικά σου ακούσματα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό Disco ή Soul (έστω ABBA ή James Brown), τότε ο ρυθμός και τα μοτίβα της ηλεκτρονικής μουσικής σου είναι πιο οικεία κι κατά πάσα πιθανότητα θα χορέψεις πιο εύκολα ένα House ή Techno κομμάτι. Πάντως, η ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα δεν είναι κάτι νέο, απλά τώρα είναι πιο διαδεδομένη και λόγω internet ακόμη πιο ενημερωμένη και προσβάσιμη.

Είναι έτοιμο το αυτί του Θεσσαλονικιού για ακούσματα που προέρχονται από πιο πειραματικές και underground οκτάβες που πρόκειται να παρουσιαστούν και εκ μέρους του Dekmantel Fest; Έχει η πόλη fans της ηλεκτρονικής μουσικής που μπορούν να κατανοήσουν τις προσπάθειες που γίνονται; Ή μιλάμε πάλι για όρια, mainstream ταμπέλες και trends; Σαν Street Outdoors, αυτό το προσπαθούμε από την αρχή και θέλουμε να κάνουμε αυτό τον ήχο πιο προσβάσιμο και ανοιχτό για όλους. Σίγουρα η πόλη έχει πιστούς followers της ηλεκτρονικής σκηνής και ταυτόχρονα έχει μια μεγάλη περιέργεια για να ανακαλύψει νέους ήχους. Είναι εξαιρετικά όμορφο να βλέπουμε στα parties μας άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα και χώρους. Όλοι αναγνωρίζουν πως γίνονται δράσεις και προσπάθειες, απλά για να τις αγκαλιάσουν θέλουν να τις εκλάβουν ως κάτι ξεχωριστό με αξία τόσο δημιουργική, όσο και καλλιτεχνική.

Οι εξωτερικοί χώροι και η «μετανάστευση» των decks θα λέγαμε ότι σας χαρακτηρίζει σαν διοργάνωση. Ποιες οι επιδιώξεις και οι στόχοι για τον καθένα από τους δύο παράγοντες; Ο ήλιος. Για εμάς αυτό ήταν το κίνητρο για δημιουργίας του Street Outdoors. Θέλαμε να κάνουμε ένα και μόνο party σε μια ταράτσα με καλεσμένους μόνο φίλους. Τελικά πέρασαν 600 ή 1000 άνθρωποι και το ξανακάναμε. Η ιδέα του openair και της ελευθερίας μας συναρπάζει αλλά ταυτόχρονα μας περιορίζει στην καλοκαιρινή περίοδο και στο διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου. Θέλουμε να μην είμαστε πια περιορισμένοι μόνο σε 5-6 μήνες του χρόνου κι έτσι η συνεργασία μας με το Dekmantel festival αποτελεί το πρώτο βραδινό event μας. Η μετανάστευση των decks από την άλλη, είναι απλά η φιλοσοφία μας. Δεν θέλουμε να ταυτιστούμε με ένα χώρο και ταυτόχρονα δεν θέλουμε να βαριόμαστε και να έχουμε επανάληψη.

Θα μπορούσε το Dekmantel και το Street Outdoors να συμβιώσουν σε μια κοινή προσπάθεια, δράση, tour και εκτός Ελλάδας ίσως; Θα δούμε. Ήδη υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα αλλά το μέλλον θα δείξει.

Πώς αγγίζει την ομάδα του Outdoors η συνεργασία με έναν τόσο μεγάλο θεσμό; Με ενθουσιασμό και ευθύνη. Σίγουρα μας τιμάει πως το πλέον ανερχόμενο festival της Ευρώπης επέλεξε το Street Outdoors και την Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει ένα showcase, ειδικά αν σκεφτούμε πως εώς τώρα κάτι αντίστοιχο έχει γίνει σε πόλεις όπως το Τόκυο, το Σάο Πάολο, τη Μελβούρνη και το Λονδίνο, και σε θρυλικά club όπως το Concrete στο Παρίσι και το Berghain/ Panorama bar στο Βερολίνο.


Υπάρχει κάτι το οποίο στερείται μια ελληνική διοργάνωση όπως είναι το Street Outdoors από μια παρόμοια του εξωτερικού; Υπάρχουν πολλά. Από οργανωτικά ζητήματα, μέχρι θέματα που αφορούν το line-up των καλλιτεχνών, τη συμμετοχή του κόσμου, την κρατική και δημοτική υποστήριξη κλπ. Είναι τεράστια κουβέντα που ξεκινάει από την οικονομική κατάσταση στη χώρα και φτάνει μέχρι την γεωγραφική θέση, τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που περιορίζουν την πρόσβαση, την ελάχιστη ή μηδαμινή υποστήριξη από φορείς κλπ.

Υπάρχει φόβος γραφικότητας του 'Street Outdoors και ίσως και ταύτισής του με άλλες παρόμοιες δράσεις στον ίδιο χώρο; Νομίζω πως ήμασταν οι πρώτοι ή από τους πρώτους που έκαναν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και από όσο γνωρίζω ακόμη και στην Ευρώπη δεν είναι πολλά τα πάρτυ που συμβαίνουν σε πεζοδρόμους, λιμάνια κλπ., οπότε δεν πιστεύω πως εύκολα κανείς μπορεί να ταυτίσει το Street Outdoors με κάτι άλλο.

Θα μπορούσαμε να δούμε κάποια στιγμή το Street Outdoors να παίρνει και κάποια άλλη μορφή πέρα από την διοργάνωση ηλεκτρονικών parties;

Θα μπορούσε να πάρει τη μορφή δισκογραφικής εταιρίας (ελπίζουμε το 2017), ή να αλλάξει και να πειραματιστεί, αλλά η ταυτότητα μας πιστεύω πως θα παραμείνει αμιγώς ηλεκτρονική.

Τι περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε την Παρασκευή στον Μύλο; Καλή μουσική. Το live των Juju & Jordash για μένα είναι το καλύτερο αναλογικό live της εποχής μας, o Palms Trax είναι σίγουρα από τους κορυφαίους DJ της γενιάς μας (και μόλις 25 ετών), ο Makam έρχεται με το νέο άλμπουμ του με το όνομα Than Sadet στη βαλίτσα, ο Central από την άλλη έκανε κατά γενική ομολογία ένα από τα 5 καλύτερα DJset του φετινού Dekmantel Festival, ενώ οι Dekmantel Soundsystem, εκτός από ψυχές της ομάδας, είναι και εξαιρετικοί συλλέκτες που παίζουν πραγματικά τα πάντα στις εμφανίσεις τους. Παράλληλα θα δούμε και αρκετό κόσμο από την Αθήνα και το εξωτερικό, μιας και παρατηρούμε έντονη ζήτηση εισιτήριων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, και πιστεύουμε πως αυτό το μίγμα κόσμου και μουσικής θα είναι μοναδικό.

***


Tα stages θα είναι δύο και οι πόρτες ανοίγουν στις 23.00



Προπώληση εισιτηρίων 15€:

https://www.viva.gr/tickets/music/mylos-thessaloniki/street-outdoors-dekmantel/

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...