HomeCinemaΕξώστης ΘCOWBOYS AND ALIENS

COWBOYS AND ALIENS

Γουέστερν επιστ. φαντασίας, ΗΠΑ, 2011, 120 λεπτά

Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό

Παίζουν: Ντάνιελ Γκρεγκ, Χάρισον Φορντ, Ολίβια Γουάιλντ, Σαμ Ρόκγουελ

1875 στην άγρια Δύση. Ένας ξένος χωρίς μνήμη. Μια αφιλόξενη πόλη. Ένας σκληροτράχηλος συνταγματάρχης. Και μια απειλή που θα τους ενώσει με ένα κοινό στόχο, την επιβίωση. 

Στο χαρτιά το concept του Cowboys and Aliens ακούγεται σαν αφορμή για ένα camp θέαμα, όπου τον πρώτο λόγο έχουν ο εφηβικός χαβαλές και τα οπτικά εφέ. Κάτι σαν το αλήστου μνήμης Wild Wild West δηλαδή. Όμως ο Τζον Φαβρό, σκηνοθέτης του Iron Man και σεναριογράφος του Swingers, είχε διαφορετική γνώμη. Αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα σοβαρά και υιοθέτησε μια straight προσέγγιση της δράσης με μικρές, χιουμοριστικές ανάσες, που δεν μεταβάλλουν τον σοβαρό τόνο της ταινίας. Αυτό όμως από μόνο του δεν εξασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος. Straight ήταν και η προσέγγιση του Jimmy Hayward στο Jonah Hex, για παράδειγμα. 
Ο κύριος λόγος που το Cowboys and Aliens πετυχαίνει εκεί που άλλα “υβριδικά” western απέτυχαν είναι επειδή ο Φαβρό, αντί να υπερτονίσει τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το φιλμ να ξεχωρίζει από τα άλλα western, αποφάσισε να το γυρίσει σαν να επρόκειτο για ένα αγνό, παραδοσιακό western. Με τη μόνη διαφορά ότι οι αντίπαλοι των ηρώων είναι εξωγήινοι. Τα κίνητρα τους όμως δε διαφέρουν και πολύ από εκείνα ενός τυπικού παρανόμου. Ο λόγος που διαταράσσουν την ειρηνική διαβίωση των κατοίκων της πόλης (όσο ειρηνική μπορεί να είναι δηλαδή η διαβίωση στην Άγρια Δύση) είναι επειδή θέλουν το… χρυσάφι τους. «Τι θα τον κάνουν τον χρυσό, θέλουν να αγοράσουν πράγματα?», αναρωτιέται ο Χάρισον Φορντ δια στόματος Ντόλαρχαϊντ, του ήρωα που υποδύεται στο φιλμ. Όποτε κάποιο στοιχείο της πλοκής φαντάζει κάπως πιο παράδοξο, ο Φορντ είναι εκεί για να επισημάνει καυστικά αυτή του την παραδοξότητα. Κι αυτές οι εύστοχες, σαρκαστικές ατάκες κάνουν την παρακολούθηση τούτης της καλογυρισμένης υπερπαραγωγής ακόμα πιο απολαυστική.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...