HomeMind the artΜουσικήΣυνέντευξη των Absent Without Leave

Συνέντευξη των Absent Without Leave

Το Rock ‘n’ Roll Circus κατεβαίνει στην Αθήνα και συνομιλεί με τους Absent Without Leave, το σόλο πρότζεκτ του Γιώργου Μαστροκώστα. Shoegaze, post-rock, ambient και ηλεκτρονικοί ήχοι μπερδεύονται γλυκά στο κεφάλι μου, ενώ φτιάχνω διάφορες εικόνες από κομμάτια παλιών, ξεθωριασμένων φωτογραφιών…

Οι Absent Without Leave αποτελούν ουσιαστικά το προσωπικό σου όχημα. Γιατί αυτή η «μοναχικότητα»; Παίζεις και ηχογραφείς τα πάντα μόνος σου…

Το πρότζεκτ Absent Without Leave είναι κατά βάση προσωπικό αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και «μοναχικό», καθώς κατά καιρούς συνεργάζομαι με διάφορους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, σε πολλά live στο παρελθόν με βοήθησαν φίλοι, ενώ σε κάποιες απ’ τις δισκογραφικές μου δουλειές συνεργάστηκα και μ’ αρκετούς καλλιτέχνες απ’ το εξωτερικό.

Μίλησε μου για την τελευταία σου δισκογραφική δουλειά Faded Photographs.

Το Faded Photographs κυκλοφόρησε πριν από ένα περίπου χρόνο κι οι ηχογραφήσεις του κράτησαν απ’ το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 2010, σε συνολικά επτά χώρες (Ισλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ελλάδα).
Το άλμπουμ αυτό αποτελεί την τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά μου κι εκτός από εμένα, συμμετέχουν αρκετοί εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως οι Port-Royal, Epic45, Stafraenn Hakon, Millimetrik (Below The Sea, Le Chat Blanc Orchestra, Glider, Parallel Lines) καθώς και μέλη των Hood, The Declining Winter, Plumerai, Eksi Ekso, Tupolev, Slon κ.ά.
Η μίξη έγινε από εμένα τον ίδιο στην Αθήνα, ενώ το mastering έγινε από τους Port-Royal στη Γένοβα της Ιταλίας.
Το Faded Photographs εκδόθηκε απ’ τη Sound In Silence σε 500 συλλεκτικά χειροποίητα αντίτυπα, μ’ ένα πολύ προσεγμένο artwork.
Η συσκευασία του αποτελείται από ένα digipak ανακυκλωμένου χαρτονιού, ένα τετρασέλιδο ένθετο και για εξώφυλλο έχει μια αληθινή φωτογραφία, διαφορετική σε κάθε αντίτυπο, κάνοντας έτσι το κάθε ένα μοναδικό!

Θα χαρακτήριζες τη μουσική σου ως…

Είναι κάπως δύσκολο να δώσω μια ακριβή περιγραφή της μουσικής μου, καθώς καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ειδών, όπως ambient, post-rock, shoegaze και electronica.
Επειδή δε μου αρέσει να βάζω τέτοιου είδους ταμπέλες, προτιμώ να περιγράφω τη μουσική μου σαν ένα όμορφο ταξίδι, τον προορισμό του οποίου μπορεί να διαλέξει ο κάθε ακροατής.

Έχεις συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες και καλλιτέχνες απ’ το εξωτερικό, αν δεν απατώμαι.

Σχεδόν το σύνολο της δισκογραφίας μου έχει κυκλοφορήσει σε εταιρείες από το εξωτερικό, όπως distantnoise(Αγγλία), unlabel (Αγγλία), chatblanc(Καναδάς), awkwardsilence(Αγγλία), three:four (Ελβετία), thisquietarmy(Καναδάς), symbolicinteraction (Ιαπωνία), octoberman(Αγγλία), friendofmine(Ιαπωνία), duotone(Ιαπωνία), bsbta (Δανία), fuzzypanda (ΗΠΑ) κ.ά.
Επίσης, θεωρώ πραγματικά πολύ τιμητικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχω συνεργαστεί με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της παγκόσμιας post-rock/shoegaze/ambient σκηνής, μιας και κάθε συνεργασία αποτελεί ένδειξη αλληλοεκτίμησης και αναγνώρισης.
Δισκογραφικά έχω δουλέψει μεταξύ άλλων με τους Richard Adams (Hood), Simon Scott (Slowdive), Yellow6, Port-Royal, Stafraenn Hakon, Epic45, Landshipping (Metrotone) feat Isan, Millimetrik (Below the Sea) κ.ά.
Σε επίπεδο συναυλιών, έχω μοιραστεί τη σκηνή σε Ελλάδα και Ευρώπη- τις περισσότερες φορές μάλιστα μετά από πρόσκληση των ίδιων- με τους God Is An Astronaut, 65daysofstatic, I Like Trains, Piano Magic, Port-Royal, Arms And Sleepers, Jeniferever, Manyfingers, Section 25 κ.ά.

Έχεις ιδρύσει τη δική σου ανεξάρτητη εταιρεία. Μίλησέ μου γι’ αυτήν. Σε τι ευελπιστείς;

Η Sound In Silence δημιουργήθηκε το 2006 από εμένα κι ένα φίλο μου, με σκοπό να κυκλοφορούμε τη μουσική κάποιων καλλιτεχνών, κυρίως ξένων (αλλά και Ελλήνων), τους οποίους εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι η δουλειά τους αξίζει να ακουστεί απ’ όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Sound In Silence έχει παρουσιάσει μια σειρά από ποιοτικές και καλαίσθητες- με χειροποίητη συσκευασία- συλλεκτικές κυκλοφορίες. Αυτό τον καιρό υπάρχουν σκέψεις για κάποιες νέες κυκλοφορίες, οι οποίες θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

Ξεκινάς μια σειρά εμφανίσεων στην Ελλάδα. Πες μου γι’ αυτές, καθώς κι αν υπάρχουν σχέδια για το εξωτερικό.

Πράγματι, τις επόμενες εβδομάδες θα κάνω μια σειρά εμφανίσεων, ξεκινώντας από το six d.o.g.s στην Αθήνα, όπου θα εμφανιστώ στις 27 Νοεμβρίου μαζί με τους Port-Royal, Dalot και Dergar.
Στη συνέχεια, μέσα στο Δεκέμβριο θα κάνω κάποια live, με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων απ’ το ξεκίνημα του πρότζεκτ μου.
Συγκεκριμένα, θα παίξω στις 2 Δεκεμβρίου στο Coo Cafe Bar στη Θεσσαλονίκη και στις 16 Δεκεμβρίου και πάλι στο six d.o.g.s στην Αθήνα.
Και τα δύο αυτά live θα έχουν ελεύθερη είσοδο και τις βραδιές θα ανοίξουν η Dalot και οι We.Own.The.Sky αντίστοιχα.
Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνουν και δύο ακόμη live, στη Λάρισα και την Πάτρα, των οποίων οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Γενικά, ανυπομονώ πολύ για όλες αυτές τις εμφανίσεις, οι οποίες έρχονται μετά από μια αποχή σχεδόν μισού χρόνου από τις τελευταίες μου εμφανίσεις, όταν και πραγματοποίησα την πρώτη μου ευρωπαϊκή περιοδεία μέσα στον Απρίλιο-Μάιο.
Όπως καταλαβαίνεις, είναι κάπως νωρίς για να μιλάμε για μια ακόμη περιοδεία στο εξωτερικό, αν και ήδη υπάρχουν κάποιες επαφές και συζητήσεις για διάφορα live, οπότε και δεν αποκλείεται να ξαναπάω στο εξωτερικό μέσα στο 2012.

Γιώργο, καλή συνέχεια και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνέντευξη.

Κι εγώ ευχαριστώ.

http://absentwithoutleave.bandcamp.com/

Related stories

Ο Δημήτρης έχει τη μοναδική πιτσαρία που απέμεινε από την «πιάτσα της πίτσας» εδώ και 46 χρόνια

Κείμενο: Μαρία Καρασπύρου Φωτο: Iωάννα Καραφυλλίδου Το μέρος αυτό χαράζει...

Βιβλίο | S. A. Cosby «Δάκρυα ξυράφι».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας A. Cosby«Δάκρυα ξυράφι». Μετάφραση Κίκα...

Η “Νέα Ορλεάνη” της Θεσσαλονίκης: Οι καλύβες μέσα στο νερό, ψάρεμα και μυδοκαλλιέργειες

Το Πλωτό Ξύλινο Καταφύγιο των αλιέων και των μυδοκαλλιεργητών...

Οι γραφίστες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη | Ελίζα Ζαρίφη – Trebanal Creative

Οι Θεσσαλονικείς γραφίστες φιλοξενούνται στον Εξώστη -  Ελίζα Ζαρίφη...