HomeCinemaΕξώστης ΘΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ SOUNDTRACK ΤΟΥ 2011

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ SOUNDTRACK ΤΟΥ 2011

Η πρώτη ψηφοφορία του Εξώστη Θήτα για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω σε όσα ακούσαμε και είδαμε επί της οθόνης νομίζω πως κλείνω προς την σκέψη το 2011 να ήταν μια καλή χρονιά κινηματογραφικά. Το ίδιο θα έλεγα και στα soudntrack αφού είχαμε την ευτυχία να χαρούμε μερικές εξαιρετικές στιγμές και άλμπουμ σε ότι αφορά την κινηματογραφική μουσική. Άχαρος ο ρόλος μιας λίστας που θέλει να ζυγιάζεις τα πράματα αλλά εν πάσει περιπτώση έχω κάνει τη σούμα μου και να που καταλήγω για τα καλύτερα σάουντρακ της χρονιάς:

10. Ελληνικά Soundtracks

Στα ελληνικά σάουντρακ τα πράγματα κίνηθηκαν υποτονικά. Αξίζει να σημειώσουμε την χιουμοριστική ματιά των Burger Project στο Απ' τα Κόκκαλα Βγαλμένα του Σ. Γκορίτσα, τον ατμοσφαιρικό Κανένα των Prefrabriqated Quartet (2 σκορ για τα οποία μιλήσαμε και στο πρώτο τεύχος του νέου Εξώστη) και σίγουρα ένα από τα καλύτερα ελληνικά soundtrack της χρονιάς είναι αυτό που συνέθεσε ο Γιάννος Αιόλου για το Τανγκό των Χριστουγέννων.

9. Pina

Το πιανίστικο αλλά ρυθμικό Lillies in the Valey του Ιάπωνα Jun Miyake εισχωρεί στο μυαλό σου χωρίς να το καταλάβεις!

8. Jane Eyre

Ο Ντάριο Μαριανέλι κέρδισε Όσκαρ για το μελαγχολικό Atonement, το οποίο είχε σαφείς αναφορές στον μουσικό ρομαντισμό του 18ου αιώνα. Το παιχνίδι αυτό συνεχίζεται και εδώ αλλά με περισσότερο δραματικό τόνο, που εκφράζει την ηρωϊδα μέσα από το βιολί, που είναι ο πρωταγωνιστής της ορχήστρας.

7. Chico and Rita

Ο Μπέμπο Βαλντές υπογράφει το jazz latin score του ομώνυμου animation.

6. The guard

Με τους Calexico σε ρόλο συνθέτη!

5. Black Swan

Η συνεργασία του συνθέτη Κλιντ Μάνσελ με τον σκηνοθέτη Ντ. Αρονόσφσκι – ιδίως στο Requiem for a dream – είναι σημείο αναφοράς στα μουσικά κινηματογραφικά πεπραγμένα της τελευταίας δεκαετίας. Εδώ βηματίζει πάνω στη μελωδία και στον ρυθμό της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι χωρίς να παραβλέπει το ατμόσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ του σκηνοθέτη.

4. Midnight in Paris

Όταν ένα compilation soundtrack φέρει την υπογραφή του Γούντι Άλεν δε θέλει πολλά λόγια. Σίντνει Μπεσετ, Τζάνγκο Ραϊνχαρτ, Μπίλι Χόλιντεϊ, Julia y los Tellarini μερικά μόνο από τα ονόματα που επέλεξε για την μουσική επένδυση της ταινίας του!

3. Drive

Θεωρώ τον Κλιφ Μαρτίνεζ μια κάπως υποτιμημένη περίπτωση μουσικού. Με άμπιεντ, ατμοσφαιρικό χαρακτήρα αγαπώ τις μουσικές του από την εποχή του Traffic του Σόντερμπεργκ. Και εδώ επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ξέρει να κάνει με μια κομψότατη τιμητική αναφορά στην ελεκτρονικα των 80ς και τους μάστορες της εποχής Kaftwerk. Το soundtrack συνοδεύεται από εξίσου μερικά δυνατά κομμάτια. Το Oh my love του Ριζ Ορτολάνι με την αισθαντική Κατίνα Ρανιέρι θα σε λιώσει ενώ οι dance ρυθμολογία των Kavinsky & Lovefoxxx,Desire και College θα σε απογειώσει. Πρόταση αγοράς.

2. The Artist

Άγνωστος στο ευρύ κοινό, ακόμα και στους ειδήμονες των soundtracks ο αυτοδίδακτος μουσικά Λουντοβίκ Μπουρσέ θα γίνει ο άνθρωπος των βραβείων μέσα στο επόμενο 2μηνο με τη μουσική που συνέθεσε για την βωβή, ασπρόμαυρη ταινία του Μισέλ Χαζαναβίτσιους. Σαφείς αναφορές στον Τσάπλιν του μεσοπολέμου (Τα Φώτα της Πόλης) αλλά και στη δραματική ένταση των πρωτομαστόρων του μουσικού Χόλιγουντ Μαξ Σταϊνερ και Μπέρναρ Χέρμαν σας προτρέπω να αναζητήσετε αυτό το σάουντρακ αν είστε λάτρεις της κινηματογραφικής μουσικής.

1. Tree of Life –  Harry Potter –  King's Speech

Από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής μας ο Αλεξάντερ Ντεπλά είναι δικαίως το Νο1 στη λίστα. Για το Tree of life παίδευτηκε 2 χρόνια μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό για τον Τέρενς Μάλικ αποτέλεσμα. Στον τελευταίο Χάρυ Πότερ αποχαιρετίζει τον ήρωα της Τζ. Ροούλινγκ με ενα μεγαλοπρεπές score αντάξιο του ήρωα και της κινηματογραφικής μαγείας του. Για το King' Speech δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικότατο μουσικό κόσμο για μια ταινία εποχής που σάρωσε στα Όσκαρ του 2011. Υποψήφιος και ο ίδιος, ωστόσο δεν χάρηκε ακόμα αυτή την διάκριση αν και του το εύχομαστε ολόψυχα στο μέλλον.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...