HomeCinemaΕξώστης ΘΟ Έρωτας της Βασιλίσσας

Ο Έρωτας της Βασιλίσσας

(A Royal Affair/ En kongelig affære)

Δράμα εποχής/ Αισθηματική, 2012, Δανία/ Σουηδία/Τσεχία, 128 λεπτάά

Σκηνοθεσία: Νικολαϊ Αρσέλ

Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Αλίσια Βικάντερ, Μίκελ Μπόε Φολσγκάαρντ

Μια νεαρή βασίλισσα, στη Δανία του 18ου αιώνα, παντρεμένη με έναν ψυχικά διαταραγμένο βασιλιά, ερωτεύεται κρυφά τον γιατρό της αυλής και μαζί ξεκινούν μια επανάσταση που θα αλλάξει για πάντα ένα ολόκληρο έθνος

Η καλλιτεχνική ελπίδα της Δανίας, που ακούει στο όνομα Νικολάϊ Αρσέλ, μπήκε μέσα στον οσκαρικό ορυμαγδό και παραδίδει ένα ιστορικό δράμα με ρομαντισμό μα και φιλοδοξία υπό τη σκιά ενός υπέρογκου budget. Τα αφηγηματικά παιχνίδια με το χρόνο δεν προκαλούν την κινηματογραφική τομή όμως φαίνεται να λειτουργούν. Οι δυναμικές ερμηνείες και ο επιβλητικός καλλιτεχνικός σχεδιασμός φέρνουν το φίλμ ένα ακόμα βήμα κοντά στον όρο αριστούργημα. Ο σκηνοθέτης μας εγκλωβίζει στο χώρο του παλατιού με τον “Έρωτα της Βασίλισσας” να μην εστιάζει στον παράνομο δεσμό των δύο εραστών αλλά στη συνύπαρξη και τα αποτελέσματα δύο πνευμάτων.

Οι ιδέες και τα βιβλία των Βολταίρου και Ρουσσώ καταφθάνουν στο παλάτι και ένα ριψοκίνδυνο ρομάντζο θα θέσει τις απαρχές της επανάστασης. Η Καρολίνα σκιαγραφείται ως θύμα, μάρτυρας και λυτρωτής ταυτόχρονα. Η τάξη των ευγενών υπερισχύει αφηγηματικά της φτώχειας χωρίς όμως να παραγκωνίζεται καθώς το κύριο μέλημα των πρωταγωνιστών είναι η σωτηρία ενός έθνους. Οι ήρωες λαμβάνουν για τους ίδιους συντριπτικές αποφάσεις με στόχο την ομαλή συνέχιση του δεσμού και συνεπώς την ευημερία της χώρας. Η ιστορική ακρίβεια παντρεύεται με την κινηματογραφική συνοχή και το Royal Affair συναρπάζει. Μακριά απο σεναριακές τρύπες ή τεχνικές αδυναμίες μας μεταφέρει επιτυχώς σε μια άλλη εποχή και παραδίδει τόσο μαθήματα ανθρωπισμού όσο και σκηνοθετικής μαεστρίας.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...