HomeCinemaΕξώστης ΘΑλέξανδρος Κωνστανταρας

Αλέξανδρος Κωνστανταρας

“Το κάνεις ταινίες σε εποχή κρίσης είναι μια μικρή επανάσταση”

Ξεκίνησε απο την Θεσσαλονίκη, σπούδασε κινηματογράφο στην Ουαλία και αυτή την στιγμή ζει και εργάζεται ως παραγωγός και σκηνοθέτης στην Κένυα. Παρ' όλα αυτά δεν ξεχνάει την Ελλάδα. Η τελευταία του ταινία με τίτλο Η Επιστροφή του Λαζάρου είναι ένα υπαρξιακό road movie, όπως λέει και ο ίδιος, με γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη και στη περιοχή της Μαρώνειας. Ο Εξώστης συνάντησε τον Αλέξανδρο και μίλησε μαζί του για τους στόχους και τα όνειρα του

Η Επιστροφή του Λαζάρου τι κρύβει για τους θεατές?
Η ταινία είναι ένα υπαρξιακό road movie το οποίο κρύβει ένα μη συμβατικό φινάλε. Το βασικό θέμα της ταινίας είναι το ταξίδι και η αναζήτηση, εξωτερική και εσωτερική. Και κάθε ταξίδι έχει και μια επιστροφή. Την επιστροφή στην αφετηρία του ταξιδιού. Την επιστροφή στις ρίζες δηλαδή. Είτε αυτές είναι πραγματικές είτε μεταφορικές.

Η Επιστροφή του Λαζάρου είναι ένα βορειοελλαδίτικο road movie με μυθολογικές και βιβλικές αναφορές. Πως επηρεάστηκες για να γυρίσεις μια τέτοια ταινία?
Η μητέρα μου κατάγεται από την Θράκη. Έτσι πάντα ήθελα να κάνω μια ταινία για την περιοχή της Μαρώνειας. Τα Χριστούγεννα του 2010 επισκέφτηκα τους συγγενείς μου μετά από αρκετό χρονικό διάστημα κι έκανα ένα μικρό οδοιπορικό στην περιοχή. Εκεί μου ήρθε η έμπνευση για μια ταινία δρόμου, με ήρωες δυο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη που ξεκινούν για ένα ταξίδι με προορισμό τη Μαρώνεια και την ανακάλυψη της Σπηλιάς του Κύκλωπα.

Οι αναφορές στην Ελληνική μυθολογία ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο της περιοχής στην οποία κάναμε τα γυρίσματα. Από την άλλη δεν είναι τυχαίο ότι ο βιβλικός Λάζαρος αναστήθηκε βγαίνοντας από μια σπηλιά ενώ ο κινηματογραφικός Λάζαρος ψάχνει για μια σπηλιά. Αν και δεν ταυτίζονται οι δύο Λάζαροι, υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία.

Λιγα λόγια για τους ηθοποιούς της ταινίας
Στην ταινία εμφανίζονται δύο ανερχόμενοι και ταλαντούχοι Θεσσαλονικείς ηθοποιοί, ο Αλέξανδρος Κωχ και ο Νέλσων Λούκας, απόφοιτοι της σχολής θεάτρου Βουτσινά.

Τον βασικό γυναικείο ρόλο της Κινγκόρα παίζει μια διάσημη Κενυάτισσα ηθοποιός η Λιζ Ντζάγκα (Lizz Njagah), η οποία τυχαίνει να είναι και γυναίκα μου. Ευχάριστη έκπληξη στην ταινία είναι η παρουσία του Κομοτηναίου τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια. Όταν τον πρωτοσυνάντησα και του είπα τι θέλω να κάνω μου απάντησε “Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης το να θέλει να κάνει κάποιος μια ταινία είναι τόσο τρελό που είναι σχεδόν μια επαναστατική πράξη!” Μέσα στις ευχάριστες εκπλήξεις θα συμπεριελάμβανα και την συντομή αλλά σημαντική εμφάνιση του Θεσσαλονικιού μουσικοσυνθέτη Άκη Γεροντάκη.

Αποφάσισες να φύγεις στο εξωτερικό για να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι μια τέτοια απόφαση?
Όταν έχεις τους σωστούς λόγους για να πάρεις μια τέτοια απόφαση τότε την παίρνεις πιο εύκολα. Το δύσκολο είναι να την ακολουθήσεις στην πορεία των χρόνων παρά τις όποιες δυσκολίες που θα συναντήσεις στην διαδρομή. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου έπρεπε να κάνω κάθε λογής δουλείες για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών μου αλλά και στην καθημερινοτητα. Αλλά πάντα ήξερα τον λόγο που τα έκανα όλα αυτά και αυτό με βοηθούσε να συνεχίσω.

Λίγα λόγια για την εμπειρία σου απο τον κενυάτικο και τον αφρικανικό κινηματογράφο
Με την εταιρεία Τζίτου Φιλμς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του τοπικού κινηματογράφου και καταφέραμε να κάνουμε γύρω στις 25 ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού και διαφορετικών ειδών: από κωμωδίες ως ταινίες τρόμου. Κι εγώ προσωπικά εκτός από σκηνοθέτης πήρα μέρος σε όλες τις εκφάνσεις της δημιουργίας μιας ταινίας από παραγωγή, μοντάζ, σενάριο, μάρκετινγκ ως και ηθοποιός.

Γενικά ο Κενυάτικος κινηματογράφος βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο αλλά γίνονται κάποια μικρά βήματα στην σωστή κατεύθυνση. Στις 8 και 9 Μαρτίου γίνονται τα πρώτα Αφρικάνικα βραβεία κινηματογράφου και τηλεόρασης στην Νιγηρία, όπου και θα ταξιδέψω μιας και η ταινία μου Zeinabu Rudi Nyumbani (Ζεϊνάμπου, γύρνα σπίτι) είναι υποψήφια για βραβείο καλύτερης ταινίας στα Σουαχίλι!

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...