HomeCinemaΕξώστης ΘΟζ: Μέγας και Παντοδύναμος

Οζ: Μέγας και Παντοδύναμος

Οικογενειακή/ περιπέτεια φαντασίας, 2013, Η.Π.Α., 130 λεπτά

Σκηνοθεσία: Σαμ Ράιμι

Παίζουν: Τζέιμς Φράνκο, Μίλα Κούνις, Μισέλ Γουίλιαμς, Ρέιτσελ Βάις

Ο Όσκαρ Ντιγκς, εκτοξεύεται από το Κάνσας στη μαγική Χώρα του Οζ. Εκεί τα πάντα φαντάζουν ιδανικά όμως οι μάγισσες Θεοδώρα, Εβανόρα και Γκλίντα έχουν τις αμφιβολίες τους πως αυτός είναι ο μεγάλος μάγος που περίμεναν όλοι.

Η χώρα που γνωρίζεις μα η ιστορία που δεν γνώριζες επαναπροσδιορίζεται ως πρίκουελ της κλασικής ταινίας του 1939. Δυνατή αρχή που τοποθετεί ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ο Σαμ Ράιμι εισάγει το θεατή με περίτεχνη αφηγηματική διάθεση στον κόσμο του Όζ όμως σύντομα η παιδικότητα και τα γνώριμα κλισέ υπερισχύουν αισθητά. Καλά δομημένη σεναριακή ροή που δεν μοιάζει να χάνεται μέσα στη χορταστική διάρκεια της ταινίας. Σκηνές γεμάτες σασπένς που δεν τονώνουν την επίπεδη συναισθηματική προσέγγιση της ιστορίας. Ήρωες συμπαθείς, με τον Φράνκο να φέρει την πρωταγωνιστική ευθύνη. Σαν νέος σωτήρας θα εκπληρώσει την προφητεία και θα χαθεί μπροστά στα εσωτερικά του διλλήματα ενός απατεώνα. Μόνο η Ρεϊτσελ Βαϊς κερδίζει το δραματουργικό παιχνίδι στο ρόλο της Εβανόρα. 

Ο Ράιμι ξέρει καλά τα ξόρκια του και αξιοποιεί στο έπακρο μία στρατιά από μάγους των εφέ. Οπτική πανδαισία που αφήνει πίσω της τον προηγούμενο σταθμό των παραγωγών και το σύμπαν του Μπάρτον στο Alice in Wonderland. Ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά 3D ενισχύει τον οπτικό άθλο των δημιουργών. Ο Ντάνυ Έλφμαν σε εμπνευσμένα μουσικά μοτίβα να στηρίζει το παραμυθικό ύφος. Χρώμα, ζωντάνια και συμβατικές παγίδες από ένα σκηνοθέτη που συνήθως κεντρίζει το ενδιαφέρον μας σε άλλα φιλμικά μονοπάτια. Ο άρτιος τεχνικός τομέας διατηρεί ενεργό το ενδιαφέρον του θεατή στο διασκεδαστικό αυτό ραντεβού με τη χώρα του Οζ.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...