Zero Dark Thirty

Περιπέτεια/ Θρίλερ, 2012, Η.Π.Α., 157 λεπτά

Σκηνοθεσία: Κάθριν Μπίγκελοου

Παίζουν: Τζέσικα Τσάστεϊν, Τζόελ Έγκερτον, Μαρκ Στρονγκ, Έντγκαρ Ραμίρεζ.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ένα κυνηγητό που κράτησε μία δεκαετία ξεκίνησε για να βρεθεί ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μια ελίτ ομάδα μυστικών και στρατιωτικών χειριστών, που εργάζονται μυστικά σε όλη την υφήλιο, αφοσιώνονται σε ένα και μοναδικό στόχο. Την εύρεση και την εξάλειψη του.

Η οσκαρική συνεργασία της Κάθριν Μπίγκελοου με τον σεναριογράφο Μάρκ Μπόλ αφήνει πίσω της το βραβευμένο κεφάλαιο Hurt Locker. Φτάνουν κοντά στο χρυσό αγαλματίδιο όμως η αγαπημένη σκηνοθέτης της Ακαδημίας δεν τολμά να κάνει την χρυσή αφηγηματική τομή. Διάχυτη η αίσθηση του αμερικάνικου πατριωτισμού όμως μετά τα πρώτα 60 λεπτά γίνεται νεφελώδης η κατάσταση ανάμεσα στο καλό και το κακό. Αφήνει απλές υπόνοιες και δεν ξεκαθαρίζει την οπτική της. Διατηρεί στην ταινία της μία ουδέτερη στάση από τα γεγονόνα. Αποτυπώνει σκληρές ιστορικές στιγμές με συστατικά ντοκιμαντερίστικης αισθητικής την ώρα που το στοιχείο της μυθοπλασίας ενισχύει την κλιμακωτή εξέλιξη ενός σκληρού ανθρωποκυνηγητού. Η απεικόνιση ενός χρονικού που οδηγεί στον θάνατο. Ένα φινάλε που ο θεατής γνωρίζει όμως η χορταστική διάρκεια δεν δίνει ανάσα στο σασπένς.

Θριλερικό ύφος και μία εξαίρετη πρωταγωνίστρια (Τζέσικα Τσάστειν) να ενσαρκώνει με επιτυχία ένα καλοδουλεμένο δραματουργικά χαρακτήρα. Η πράκτρορας Μάγια παλεύει με τα θέλω της σε ένα τολμηρό παιχνίδι αποφάσεων. Τα κινηματογραφικά στοιχεία που αξιοποιεί η σκηνοθέτης ανακαλούν στη μνήμη εικόνες και τεχνικές του προηγούμενου σταθμού της φιλμογραφίας. Μέσα σε ένα αφιλόξενο σκηνικό περιβάλλον, η Μπίγκελοου κατέγραψε με ωμή-ρεαλιστική οπτική το πολυεπίπεδο θέμα της. Ψύχραιμη απεικόνιση μίας ιστορίας με ιστορικής σημασίας στιγμές στο προσκήνιο της πολιτικής ιστορίας του σήμερα. Υπάρχουν σεκάνς που τονώνουν τον ρυθμό. Παρόλα αυτά, έλειπε η ψυχή και η αξία του Zero Dark Thirty χάνεται μέσα στο άρτιο τεχνικά συνολό του.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...