Aν…

Ρομαντικό δράμα, 2012, Ελλάδα, 111 λεπτά

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Παίζουν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μαρίνα Καλογήρου

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση του εγχώριου θεάματος. Έχει ένθερμους υποστηρικτές και ασίγαστους επικριτές όσο λίγοι. Οι πρώτοι τον βάφτισαν καινοτόμο, οι δεύτεροι στυγνό αντιγραφέα. Αν ψάξουμε πίσω από το συγκεντρωτισμό και την αυτοαναφορικότητα των πονημάτων του, θα ανακαλύψουμε μια δεσπόζουσα υπαρξιακή ανησυχία. Τη διαπραγμάτευση μιας σχεσιολογίας boy meets girl, με το μανδύα του σήμερα μα υπό τους όρους ενός παλιομοδίτικου μεγαλοαστισμού.

Γιατί αν η οικονομική ύφεση αναγκάζει τους ήρωες του Αν… να είναι εργασιακά μετέωροι και ο ατομικισμός να στέκουν φοβικά μόνοι, το φόντο είναι η Πλάκα και τα παλαιϊκά διακοσμημένα σπίτια στα σοκάκια της. Μια παλιά Αθήνα ζωντανεύει με εφηβικό αυθορμητισμό και επισφαλή ξεγνοιασιά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο τάσεων είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Και παραδόξως, ο Παπακαλιάτης σκοντάφτει όταν επιλέγει να μιλήσει για το σήμερα, ενώ δείχνει υπέροχος, παραδομένος στις παρακαταθήκες του χθες. Θέλοντας να εξετάσει τη σημασία των επιλογών στη ζωή συνδυάζει βεβιασμένα δύο ιστορίες με κοινή αρχή.
Πέρα από κάποιους απότομους χειρισμούς και ξενίζουσες μελοδραματικές εξάρσεις, το νοηματικό πρόβλημα έγκειται στο ότι κατά βάθος είναι μοιρολάτρης, κάτι που δε συνάδει με την αρχική προβληματική. Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις προθέσεις, την προσεγμένη φωτογραφία, ορισμένα σινεφιλικά πλάνα και την ευπρόσδεκτη σύνδεση με το θρυλικό ζεύγος – από το Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα – Αντωνάκη-Ελενίτσας.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...