HomeCinemaΕξώστης ΘΧόμπιτ : Ένα αναπάντεχο ταξίδι

Χόμπιτ : Ένα αναπάντεχο ταξίδι

Περιπέτεια φαντασίας, 2012, Η.Π.Α./ Νέα Ζηλανδία, 169 λεπτά

Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον

Παίζουν: Μάρτιν Φρίμαν, Ίαν Μακέλεν, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ

H ηρεμία του Μπίλμπο Μπάγκινς διακόπτεται από 13 απρόσμενους επισκέπτες. Με τη βοήθεια του Γκάνταλφ του Γκρίζου, ο Μπίλμπο ακολουθεί μια ομάδα δεκατριών νάνων, της οποίας επικεφαλής είναι ο θρυλικός πολεμιστής Θόριν Δρύασπις. Αποστολή τους, η απελευθέρωση του βασιλείου του Έρεμπορ από την κυριαρχία του τρομερού δράκου Νοσφιστή. Ο δρόμος για το Μοναχικό Βουνό θα τους οδηγήσει στην Ερημιά, σε επικίνδυνους τόπους γεμάτους Τελώνια, Ορκ, φονικούς λύκους και μάγους.

Η αρχή μίας νέας τριλογίας συναρπάζει, ταξιδεύοντας το θεατή στα μυθικά μονοπάτια του Τόλκιν. Από τα μικρότερα ξεκινήματα έρχονται οι μεγαλύτεροι θρύλοι. Ο αρχικός σχεδιασμός των δύο ταινιών ανατράπηκε. Η θυσία της αφήγησης στο γνώριμο βωμό του εμπορίου πλατιάζει το ρυθμό χωρίς να καθιστά την ταινία νωχελική. Η κάμερα του Πήτερ Τζάκσον αντιμετωπίζει με δραματουργικό βάθος τους νέους χαρακτήρες, απεικονίζει υποδειγματικά τα μαγικά τοπία και προσδίδει ένταση στους σταθμούς του ταξιδιού.
Όμως δεν αγγίζει τις αριστουργηματικές πτυχές του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αλλά επαναπροσδιορίζει τη μαγεία της Μέσης Γης. Καινούργιοι χαρακτήρες, νέα ιστορία και ένας επαρκής σκοπός να δίνει τη θέση του στην καταστροφή ενός δαχτυλιδιού, άρρηκτα συνδεδεμένου με τη μοίρα της Μέσης Γής. Οι ορχηστρικές συνθέσεις του συνθέτη της πρώτης τριλογίας Χάουαρντ Σώρ αναπαράγουν παλιά μουσικά μοτίβα και δημιουργούν το νέο επικό θέμα που μένει στη σκέψη. Το Χόπιτ είναι μια οπτική πανδαισία, που αξίζει να απολαύσετε στην καλοσχεδιασμένη τρισδιάστατη version της. Ιδανική αρχή που μόνο θετικά προδιαθέτει για τις επόμενες δύο συνέχειες.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...