6ο TISFF

Ξεκίνησε η γιορτή του 6ου Thessaloniki International Short Film Festival στο Κέντρο Πολιτισμού “Αλέξανδρος”

Το Thessaloniki International Short Film Festival κλείνει 6 κεράκια στην τούρτα γεννεθλίων και ξεκίνησε ήδη την φετινή του διοργάνωση με αρκετό κέφι και πρωτότυπες προτάσεις από όλον τον κόσμο. Στο πρόγραμμα που προβλήθηκε χτες είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια επιλογή από μικρού ταινίες από την περίφημη Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ, σπουδαίο κινηματογραφικό σχολείο που στο παρελθόν ανέδειξε ονόματα όπως των Βαϊντα, Πολάνσκι, Κισλόφσκι, κ.α.

Για την συνέχεια, εκτός από τις εντυπωσιακές ατομικές συμμετοχές και τις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους της χρονιάς, στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η ειδική προβολή του Πόλη Κρυμμένη/Αthens Underground του Δημήτρη Αθανίτη (Παρασκεύη 14/12). Ο σκηνοθέτης επανασυνθέτει την εικόνα και την ψυχογεωγραφία της πόλης, με υλικό από 6 ταινίες του. Από τα σκληρα ασπρόμαυρα «Αντίο Βερολίνο» και «Καμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο», ως τις παγωμένα μπλε «Τρεις Μέρες Ευτυχίας», εικόνες απροσδόκητες έρχονται να αποκαλύψουν μια άγνωστη πόλη.

Εντυπωσιακό είναι το ειδικό αφιέρωμα στην μικρού μήκους κινηματογραφία του Κεμπέκ (Παρασκεύη 14/12). Ταινίες με διακρίσεις σε αρκετά φεστιβάλ του Καναδά και όχι μόνο όπως το Next Floor του Ντενί Βιλνέβ (γνωστός σε όλους μας από το Incendies) με μπουνιουελική σαρκαστική διάθεση. Σημαντικό είναι και το αφιέρωμα σε νέους δημιουργούς του Δανέζικου κινηματογράφου. Σκηνοθέτες που παίρνουν τη σκυτάλη από την παλαιότερη γενιά για να συνεχίσουν την μελέτη και την ανατομία μιας ιδιαίτερης κοινωνίας στον ευρωπαίκό Βορρά. Πολύ σημαντικό το αφιέρωμα και σε Βασκους σκηνοθέτες, μια ειδική κατηγορία κινηματογραφιστών που προέρχονται από την Ιβηρική χερσόνησο (Σάββατο 15/12).

Και φυσικά αξίζουν αναφοράς δύο εξαιρετικές ειδικές προβολές πού θα ενθουσιάσουν το σινεφιλ κοινό : πρόκειται για το βιογραφικό ντοκιμαντέρ Directing Hell τού Χρήστου Χουλιάρα γιά τον αξέχαστο Νίκο Νικολαίδη (Παρασκεύη 14/12). Σημαντική είναι και η προβολή του Gesmoord της Mieke Daneels (Κυριακή 16/12).

Προσκεκλημένοι της φετινής διοργάνωσης είναι ο Hilmi Etikan, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Istanbul Short Film Festival με μια επιλογή από τις αγαπημένες του μικρού μήκους ταινίες, όπως και οι Γάλλοι σκηνοθέτες Tom Gargonne (Le Grand Bain), Wim Vanacker (The Naked Leeding The Blind) και Alexandre Mermaz (Sans Voix).

Οι προβολές θα αρχίζουν στις 4μμ κάθε μέρα και θα κρατάνε έως τις 12μμ. Η είσοδος για όλη την ημέρα (16.00 – 00.00, σύνολο 7 ώρες σινεμα) είναι 5 ευρώ ενώ για τους φανατικούς υπάρχει και pass και για τις 5 μέρες με τιμή 15 ευρώ.

Χορηγός επικοινωνίας του TISFF είναι ο Εξώστης

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...