HomeCinemaΕξώστης Θ65ο Φεστιβάλ Καννών: καιρός νεφελώδης

65ο Φεστιβάλ Καννών: καιρός νεφελώδης

Σε μια επετειακή χρονιά το σπουδαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη δεν φαίνεται τουλάχιστον στο πρώτο του μισό να έχει ευτυχήσει τόσο από καιρό που κατά κοινή ομολογία είναι ο χειρότερος εδώ και πάνω από μια δεκαετία όσο δυστυχώς και από ταινίες. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Τιερί Φρεμό υπήρξε καθησυχαστικός για τον καιρό από Πέμπτη ας ελπίσουμε το ίδιο και για το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Από τις μεγάλες απογοητεύσεις το Reality του Ματέο Γκαρόνε που φαίνεται να ανακάλυψε κάπως αργά την τηλεόραση και τα reality, το προκλητικό όσο και κοινότοπο Paradise: Liebe του Ούρλιχ Ζάιντλ που ακολουθεί μια μεσήλικη γυναίκα σε αναζήτηση του σεξ, αλλά και της ανθρώπινης επαφής στην Κένυα. Υπερβολικά εγκεφαλικός ο 90χρονος Αλέν Ρενέ στο Vous N’ Avez Encore Rien Vu ένα ευφάνταστο πλην όμως εξαντλητικό παιχνίδι πάνω στην «Ευριδίκη» του Ζαν Ανούιγ με ένα all star καστ που περιλαμβάνει από τον Μισέλ Πικολί και τη Σαμπίν Αζεμά ως τον Ματιέ Αμαλρίκ και τον Λαμπέρ Γουίλσον. Ακόμη και το εντυπωσιακό Rust and Bone του Ζακ Οντιάρ με την εξαιρετική Μαριόν Κοτιγιάρ στο ρόλο μια εκπαιδεύτριας φαλαινών που χάνει τα πόδια της σε ένα ατύχημα μοιάζει μελοδραματικά φορτωμένο και υπερβολικά γυαλισμένο, ανταμείφθηκε άλλωστε με ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στη Γαλλία και σίγουρα θα διεκδικήσει κάποια από τα μεγάλα βραβεία.

Οι αληθινά σπουδαίες στιγμές του φεστιβάλ ωστόσο είναι δύο ως τώρα και έρχονται από δυο πρόσφατα βραβευμένους με το Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτες που πιθανότατα θα διεκδικήσουν και άλλον ένα. Με πρώτο και καλύτερο τον Κριστιάν Μουντζίου (4 Μήνες, 3 Εβδομάδες, 2 Ημέρες) που επανέρχεται με το συγκλονιστικό διάρκειας δυόμισι ωρών Beyond the Hills για να αφηγηθεί με φόντο ένα ορθόδοξο μοναστήρι στη σύγχρονη Ρουμανία μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο γυναίκες που θα οδηγήσει σε έναν εξορκισμό με τραγικά αποτελέσματα. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία του Μουντζίου αποτελεί έναν εκπληκτικό στοχασμό πάνω στη σύγκρουση της πραγματικότητας και του ανορθολογισμού, αλλά και στα όρια της αγάπης και της ελεύθερης θέλησης μέσα στο πλαίσιο της θρησκευτικής πίστης.

Εξίσου σκοτεινό το Amour του Μίκαελ Χάνεκε αφηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που βλέπει τα πάντα να ανατρέπονται όταν η σύζυγος μένει παράλυτη από την αριστερή πλευρά μετά από εγκεφαλικό. Ο Χάνεκε φτιάχνει μια συγκλονιστική σπουδή στην αντοχή και στα όρια της ίδιας της αγάπης απέναντι στον παντοτινό σύντροφο που εξαφανίζεται μέσα από τη φθορά και την αρρώστια με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Ζαν Λουί Τρεντινιάν (ο οποίος επιστρέφει μετά από 14 χρόνια στο σινεμά) και Εμανουέλ Ριβά (η πρωταγωνίστρια του Χιροσίμα Αγάπη Μου) να δίνει ένα αληθινό ρεσιτάλ ερμηνείας σε μια ταινία κλειστοφοβικά περιορισμένη στους τοίχους ενός διαμερίσματος.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...