HomeCinemaΕξώστης ΘΜια ματιά στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ 2012

Μια ματιά στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ 2012

Το πρώτο ημερολογιακά σημαντικό ευρωπαϊκό φεστιβάλ της χρονιάς, έριξε την αυλαία του αφήνοντας πίσω του ένα αμφιλεγόμενο διαγωνιστικό αλλά και πολλά ενδιαφέροντα παράλληλα προγράμματα που κέρδισαν τις προτιμήσεις του κοινού. Σε μια χρονιά που το budget ήταν ελαφρώς μειωμένο, το ίδιο συνέβη και με τον τελικό αριθμό των θεατών που παρακολούθησαν τις προβολές, κάτι που πάντως σύμφωνα με τον διευθυντή του φεστιβάλ Rutger Wolfson ήταν αναμενόμενο και δεν είναι ανησυχητικό.
Όπως και στα περισσότερα φεστιβάλ, το καμάρι είναι το διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες και συντελεστές που αν διακριθούν θα μείνουν συνδεδεμένοι με το Ρότερνταμ. Είναι λογικό να προμοτάρεται από το φεστιβάλ περισσότερο από τα υπόλοιπα τμήματα, ακόμη και αν κάποιες χρονιές οι συμμετοχές του δεν είναι αναμενόμενα καλές.
Οι 3 νικητές που πήραν τους φετινούς τίγρεις, θα τους έχουν ως έναυσμα για καλή πορεία στο υπόλοιπο φεστιβαλικό κύκλωμα της χρονιάς (και φυσικά ως όπλο στις αγορές) αλλά πλην του σέρβικου Clip μοιάζει δύσκολο να μαζέψουν πολλές διακρίσεις. Το Clip εξαιρείται, όχι γιατί ήταν το καλύτερο φιλμ που παίχτηκε αλλά γιατί φαίνεται να έχει εξασφαλισμένο buzz όπου και αν παιχτεί φέτος λόγω του θέματος και της προσέγγισης του από την 29χρονη Maja Milos, που παρουσιάζει τη ζωή ενός 16χρονου κοριτσιού που ενδιαφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για το σεξ αλλά και τις βιντεοσκοπήσεις όλων των πράξεων της (ερωτικών και μη) με το κινητό της. Γύρω της περιστρέφεται μια ολόκληρη γενιά που σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο, κάτι που περνάει άμεσα η ταινία παρουσιάζοντας ογκώδες ερωτικό υλικό.
Πέραν του Clip, το βραβείο μοιράστηκαν το κινεζικό Egg and Stone με θέμα την απροθυμία μιας κοπέλας να ζήσει στο νέο επαρχιακό περιβάλλον συγγενών μετά τη φυγή των γονιών της και το συγκινητικό Thursday till Sunday με θέμα το ταξίδι μιας τετραμελούς οικογένειας στη Χιλή μέσα από τη ματιά της νεαρής κόρης.
Κατά τ’ άλλα, το Spectrum, ένα μεγάλο πανόραμα όπου παρουσιάζονται οι καλύτερες δουλειές της χρονιάς που πέρασε, τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα και περιείχε την ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού, το Καναδέζικο Monsieur Lazhar που είναι και υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ. Σε αυτό το τμήμα προβλήθηκαν μεταξύ άλλων οι Άλπεις και ο Άδικος Κόσμος. Το ελληνικό σινεμά πάντως εκπροσωπήθηκε και στο διαγωνιστικό (με το L του Μπάμπη Μακρίδη), ενώ η Αθηνά Τσαγκάρη κέρδισε στο πρόγραμμα συμπαραγωγών Cinemart, 10.000 € για τις ανάγκες ενός φιλμ επιστημονικής φαντασίας που σχεδιάζει, το Duncharon.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...