J.A.C.E.

Δράμα, 2011, Ελλάδα/ Πορτογαλία / Τουρκία / ΠΓΔΜ / Ολλανδία, 142 λεπτά

Κοινωνικό Δράμα, 2006, Ιράν, 102 λεπτά

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Αλμπάν, Ουκάζ, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Αργύρης Ξαφής, κ.α.

Ο Jace, έχοντας γνωρίσει την ανθρώπινη σκληρότητα στο μέγιστο βαθμό από την πρώτη μέρα της ζωής του, ολομόναχος και ορφανός, στα επτά του χρόνια, ξεκινά έναν άνισο, αγώνα επιβίωσης. Η περιπλάνηση ενός βίαια πληγωμένου πλάσματος, που προσπαθεί να κυριαρχήσει στη δύναμη του και να διατηρήσει την ευαισθησία του, ενώ αγωνίζεται για δικαιοσύνη, συντροφικότητα και ελευθερία μέσα από την εκκωφαντική του σιωπή…

Έχοντας αποσπάσει το Βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, αλλά και στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το 2011, το J.A.C.E. είναι ένα αρκτικόλεξο, που σημαίνει: Just Another Confused Elephant – Το σύνδρομο του Μπερδεμένου Ελέφαντα, το οποίο περιγράφει τους νεαρούς ελέφαντες που μένουν ορφανοί από μικροί και εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Αυτό ακριβώς, είναι και το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται ο ψυχισμός του κεντρικού μας ήρωα.

Ο Μεν. Καραμαγγιώλης φτιάχνει στη δέυτερη fiction ταινία του ένα εκπληκτικό κινηματογραφικό σύμπαν. Λιγότερο χαοτικός από το Black Out ωστόσο με ιδιαίτερα ανατρεπτική διάθεση περιγράφει μια μοντέρνα Οδύσσεια, που διαδραματίζεται στους δρόμους της Αθήνας. Ξεκινώντας από ένα χείμαρο φιλολογικών και κινηματογραφικών αναφορών (αλμοδοβαρικός μελοδραματισμός, νεονουάρ, περιπέτεια, κ.α.) αλλά ακόμα και ανατολίτικων συμβολισμών ο Καραμαγγιώλης δημιουργεί μια πραγματική απολαυστική φιλμική εμπειρία. Κερδίζει επίσης δυνατές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του με πιο ενδεικτικές τις παρουσίες της Στεφανίας Γουλιώτη, που εδώ φτιάχνει μια εκπληκτικά μοιραία και γοητευτική περσόνα που πάλλεται ερμηνευτικά με το σώμα της και του Ιερώνυμου Καλετσάνου, σε μια από τις καλύτερες και πιο ώριμες κινηματογραφικές του στιγμές. Αφεθείτε στο σύμπαν του J.A.C.E. και πιστέψτε με δεν θα χαθείτε!

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...