HomeCinemaΕξώστης ΘΒαλέδες και ρηγάδες στον ελληνικό κινηματογράφο

Βαλέδες και ρηγάδες στον ελληνικό κινηματογράφο

“Θέλεις να παίξουμε?” αναρωτιέται στη διάρκεια του Poker Face, της νέας ταινίας του Χρήστου Δήμα, το Χάρισμα, το λούτρινο κουκλάκι που αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας. Κάπως έτσι στήνεται η τέλεια παρτίδα που θα τους φέρει πιο κοντά ξεπερνώντας μπλόφες και τακτικές στο πράσινο τραπέζι της τσόχας που στήνεται για την αναμέτεηση τους. Στον ελληνικό κινηματογράφο αυτό το τραπέζι έχει στηθεί αρκετές φορές αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα το ίδιο ανάλαφρο. Ας θυμηθούμε μερικές παρτίδες σκληρού πόκερ ή διασκεδαστικού κουμ καν που παίχτηκαν για τις ανάγκες του σελιλοϊντ.

Τα χαρτιά ανακατεύτηκαν και μοιράστηκαν αρκετές φορές στο Δόλωμα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η σπείρα βέβαια έπαιζε με σημαδεμένη τράπουλα αλλά στον κόσμο της τράπουλας πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Άλλωστε στο Ποντικάκι τα κόλπα που μαθαίνει ο Μίμης Φωτόπουλος στους υποψήφιους χαρτοκλέφτες είναι πολλά. Αρκετά είναι και τα ποσά που μπορεί να χάσει ο παθιασμένος χαρτοπαίχτης αν δεν βάζει το απαραίτητο χαλινάρι στο μυαλό του. Έτσι την πάτησαν στον Ηλία του 16ου ο Γιώργος Γαβρηιλίδης και η γυναίκα του.

Δημοφιλές χαρτοπάγνιο της δεκαετίας του '60 ήταν το κουμ καν. Η Χαρτορίχτρα Ρένα Βλαχοπούλου το αγάπησε πολύ και αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο και λεφτά απο το οικογενειακό ταμείο. Άλλες φορές το κουμ καν αποτέλεσε απλά μια ευχάριστη ψυχαγωγία για τις κυρίες της αστικής κοινωνίας, όπως συνέβη στο Υπάρχει και Φιλότιμο. Άλλες φορές αποκτά δραματική ένταση όπως η παρτίδα του Μάνου Κατράκη στο Δάκρυα για την Ηλέκτρα ή το παιχνίδι των μαθητών Βαγγέλη Βουλγαρίδη και Κώστα Βουτσά στο Νόμο 4000. Ας αναφέρουμε και μια παρτίδα σε έγχρωμο φιλμ. Στον Αιώνιο Φοιτητή ο Αιμίλιος Χειλάκης τζογάρει και προσπαθεί να ετοιμάσει με μια μαθηματική απάτη μια τεράστια κομπίνα με τη βοήθεια της Μαρίας Σολωμού.

Φυσικά οι ταινίες για την χαρτοπαιξία είναι αμέτρητες. Θυμηθείτε μόνο το Κεντρί, το Ζάρια Πόκερ και κάτι άλλο, τον Κρουπιέρη, τα Καλά Παιδιά, το Ocean's 11. Η κινηματογραφική παρτίδα είναι ατελείωτη!

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...