Project X

Κωμωδία, 2012, ΗΠΑ, 88 λεπτά

Σκηνοθεσία: Νίμα Νουριζάντε

Παίζουν: Τόμας Μαν, Όλιβερ Κούπερ, Τζόναθαν Ντάνιελ Μπράουν

Τρείς φίλοι που βαρέθηκαν να θεωρούνται losers στο σχολείο τους, αποφασίζουν, με πρόσχημα τα γενέθλια του ενός, να κάνουν το πάρτι της ζωής τους.

Με την αφήγηση του found footage (υποτιθέμενο ρεαλιστικό οπτικοακουστικό αρχείο) να εισβάλλει άγαρμπα σε όλα σχεδόν τα δημοφιλή είδη ταινιών στις ΗΠΑ, η νεανική κωμωδία καλωσορίζει το Project X με την ελπίδα να της δώσει μια φρέσκια ματιά, εγχείρημα που αποτυγχάνει πλήρως καθώς ξεχνά βασικές προϋποθέσεις για να το πετύχει. Όσο ο Νουριζάντε πασχίζει να παντρέψει την αληθοφάνεια με το βιντεοκλίπ, με το τρικ της καταγραφής με κάμερα όλου του πάρτι από έναν μαθητή αλλά και τα προσεκτικά σκηνοθετημένα στιγμιότυπα από αυτό ενδιάμεσα, δεν προσέχει καθόλου τα πρωτογενή συστατικά του όπως το χιούμορ και οι χαρακτήρες.
Σε ένα είδος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις από το κοινό του, αυτά ήταν που έφταναν και περίσσευαν για να δώσουν επιτυχίες από τα 80s και έπειτα, κάτι που δανείστηκε πρόσφατα και ο (παραγωγός εδώ) Τοντ Φίλιπς στα πιο ενήλικα, Hangover. Αντίθετα οι 3 βασικοί ήρωες είναι καρικατούρες αντίστοιχων του παρελθόντος, το καλύτερο αστείο της βραδιάς είναι ένας νάνος κλεισμένος σε φούρνο και τα ψευδοεπαναστατικά συμπεράσματα της επόμενης μέρας που χρησιμοποιούνται προς το τέλος μπορεί να φανούν εμπνευσμένα μόνο σε όσους έχουν πιεί στη διάρκεια του φιλμ αντιστοίχως πολύ με τους καλεσμένους του πάρτι.

Related stories

Η Μαρία είναι η χαμογελαστή διακοσμήτρια που ξέρει πώς να κάνει κάθε χώρο όμορφο

Φωτογραφίες: Mαρία Ευσταθιάδου Έχει σχεδιάσει μαγαζιά και έχει διακοσμήσει πολλά...

Ο Νίκος Ιωσήφ έφτιαξε την προίκα του κάνοντάς την έργο τέχνης

Η ατομική έκθεση του Νίκου Ιωσήφ, με θέμα «Η...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | FLUO DESIGN

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Κριτική Βιβλίου | Φραντζέσκα Μάνγγελ «Οι Καθαροί».

  γράφει ο Τάσος Γέροντας Φραντζέσκα Μάνγγελ «Οι Καθαροί». Εκδόσεις Μίνωας...

Κριτική Βιβλίου | Ακουέκε Εμέζι «Ο θάνατος του Βιβέκ Ότζι»

Μετάφραση Βίβιαν Στεργίου, Εκδόσεις Στερέωμα Ο «Θάνατος του Βιβέκ Ότζι»...