Holy Motors

Σινεφίλ, 2012, Γαλλία – Γερμανία, 115 λεπτά

Σκηνοθεσία: Λεός Καράξ

Παίζουν: Ντενίς Λεβάντ, Κάιλι Μινόγκ, Εύα Μέντες, Μισέλ Πικολί

Ένας ηθοποιός υποδύεται εννιά διαφορετικούς ρόλους στη διάρκεια μιας μέρας, βιώνοντας πολλαπλές ζωές μέσα από αυτούς, έχοντας για καμαρίνι το σαλόνι μιας λευκής λιμουζίνας. Εγκληματίας, ζητιάνος, πατέρας, διευθυντής πολυεθνικής και τερατόμορφο πλάσμα συνυπάρχουν σε έναν άνθρωπο.

Η ταινία ξεκινά με μια σκηνή όπου οι θεατές βρίσκονται αποκοιμισμένοι εντός της κινηματογραφικής αίθουσας. Ο Καράξ σε ρόλο κλειδοκράτορα απελευθερώνει τον Ντενίς Λαβάντ και υπόσχεται μια εμπειρία που θα ξυπνήσει όλους τους θεατές. Και αναμφίβολα το πετυχαίνει πλάθοντας ένα σουρεαλιστικό ύμνο για το σινεμά που όμοιό του σπανίως συναντάς.

Με έναν τίτλο, μάλιστα, που αποτελεί άμεση αναφορά στις ευλογημένες κινηματογραφικές μηχανές που έχουν χαρίσει ζωή σε ήρωες και θεατές, ο Καράξ φωτίζει το περιθώριο, έξω από συμβιβαστικές κανονικότητες, και ακολουθεί πιστά το όραμά του. Το δυστύχημα είναι πως μέσα σε αυτό το αμιγώς αβαντγκάρντ εγχείρημα του, ο Καράξ εμφανίζει έναν παγερά ψυχρό ναρκισσισμό και μια αδιαπέραστη φόρμα που μπορούν με άνεση να προκαλέσουν την αντιπάθεια -αν όχι αποστροφή- για το έργο του. Το στιλιζάρισμα πάντως είναι ενός πραγματικού σπεσιαλίστα και υπάρχουν στιγμές (όπως αυτή στο παιχνιδιάρικο φινάλε) που προορίζονται για να κερδίσουν στη μάχη με τη λήθη και να αποκτήσουν ένα περιορισμένο, αλλά ασυναγώνιστα φανατικό, κοινό.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...