HomeCinemaΕξώστης ΘΑντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Καννών

Αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Καννών

Με την Μέριλιν να σβήνει τα 65ά κεράκια από την τούρτα του Φεστιβάλ Καννών (μικρή τιμητική αναφορά του θεσμού στα 50 χρόνια από τον ξαφνικό χαμό της χολυγουντιανής σταρ, αν και η ίδια δεν πρόλαβε να πάει ποτέ στις Κάννες) το διάσημο γαλλικό θέρετρο ετοιμάζεται να υποδεχτεί πλήθος δημιουργών αλλά και αστέρων του παγκόσμιου κινηματογράφου. Την επόμενη Τετάρτη ο Γουές Άντερσον και η πρεμιέρα της νέας ταινίας του “Moonrise Kingdom” (την οποία θα δούμε στην Ελλάδα το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου) ανοίγει την αυλαία και φυσικά έπεται μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον του διεθνού Τύπου κεντρίζει η παρουσία της Cosmopolis του Ντεϊβιντ Κρόνενμπεργκ αλλά το πρόγραμμα έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος αφού ανάμεσα στις 22 συμμετοχές ξεχωρίζουν και τα ονόματα σπουδαίων δημιουργών όπως των Ζακ Οντιάρ, Λέο Καράξ, Ματέο Γκαρόνε, Μίκαελ Χάνεκε, Αμπάς Κιαροστάμι, Κεν Λοούτς, Αλέν Ρενέ, Κάρλος Ρεϊγάδας, Βάλτερ Σάλες, Τόμας Βίντεμπεργκ. Όπως καταλαβαίνει κανείς το πρόγραμμα μόνο βαρετό δεν θα είναι και τα πρώτα στοίχηματα έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν για το που θα καταλήξει ο Χρυσός Φοίνικας της χρονιάς.

Το σίγουρο είναι ότι η κριτική επιτροπή της οποία πρόεδρος είναι ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων η βρετανίδα σκηνοθέτις Αντρέα Άρνολντ, ο πρόσφατα οσκαρικός Αλεξάντερ Πεϊν, ο ηθοποιός Γιουάν μακ Γκρέγκορ, η Παλαιστίνια σκηνοθέτις Χιάμ Αμπάς, η Γερμανίδα ηθοποιός Νταϊαν Κρουγκερ, η Γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Ντεβός, ο διάσημος μόδιστρος Ζαν Πολ Γκοτιέ και ο Αϊτινός σκηνοθέτης Ραούλ Πέκ έχουν πολύ δουλειά προκειμένου να ξεχωρίσουν τους φετινούς νικητές. Στο υπόλοιπο πρόγραμμα μεγάλο ενδιαφέρον χωρίς αμφιβολία παρουσιάζουν οι πρεμιέρες των νέων ταινιών του Φατίχ Ακίν, του Απιτσταπόνγκ Βερασετάκουν, το come back του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι αλλά και η παρουσία του Ντάριο Αρτζέντο με ένα 3D κινηματογραφικό θέαμα. Το φετινό Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 27 Μαίου με την προβολή της νέας ταινίας του Κλώντ Μιλέρ “Therese Desqueyroux”

Related stories

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....

Οριακά πέρασε τη βάση η καθαριότητα, τα ΜΜΜ και η εικόνα της πόλης από τους επισκέπτες της

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έθεσαν τον πήχη...

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...