HomeCinemaΕξώστης ΘΟι Εκδικητές

Οι Εκδικητές

(The Avengers)

Δράμα, 2011, Μεγάλη Βρετανία/Σουηδία/Δανία/Ιρλανδία, 92 λεπτά

Σκηνοθεσία: Τζος Γουίντον

Παίζουν: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Έβανς, Σκάρλετ Γιόχανσον, Κρις Χέσμσγουορθ

Μια ιστορική μέρα ξημερώνει για τον πλανήτη μας, όταν ένας αναπάντεχος εχθρός αρχίζει να σπέρνει την καταστροφή. Ο Νικ Φιούρι, διευθυντής του διεθνούς οργανισμού SHIELD, ο οποίος έχει ως αντικείμενο τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας ανά την υφήλιο, συνειδητοποιεί πως προκειμένου να ανατραπεί η κρισιμότατη αυτή κατάσταση, που έχει φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού, υπάρχει μόνο μία λύση: να συγκεντρώσει τους Εκδικητές.

Με την αβάντα τόσων αναγνωρίσιμων ηρώων από πίσω, που μεγάλωσαν μικρούς και μεγάλους μέσα από τα κόμικς, αλλά και με τις πρόσφατες ταινίες τους μέσα στην τελευταία δεκαετία να έχουν χωνευθεί για τα καλά πλέον από το κοινό, αυτό το best-of της Marvel έχει δυναμική για πολλαπλές συνέχειες. Παράλληλα ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του ώστε να βρει μια χημεία μεταξύ των ηρώων κάτι που παράλληλα διαδραματίζεται και στην πλοκή. Χωρώντας ουσιαστικά τέσσερα πρόσφατα φιλμ σε ένα ο Γουίντον μελετώντας τα, φαίνεται να τάσσεται πιο κοντά στο πρώτο Ironman, κρατώντας το χιούμορ και την ελαφριά διάθεση ως αντίβαρο για την αναπόφευκτη δράση (που είναι μπόλικη και όχι απαραίτητα ενοχλητική).
Το χιούμορ βγαίνει συνήθως από τα κουσούρια του καθενός, ο Iroman, ο Thor, ο Hulk, ο Captain America (με τους, χωρίς δική τους αποκλειστική ταινία, Hawkeye και Black Widow) μοιάζουν σαν νέες μεταγραφές τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας και στη διάρκεια της αναζήτησης κινήτρου ώστε να δουλέψουν ως ομάδα, κοντράρονται συνεχώς, με τις περισσότερες ατάκες να πηγαίνουν δικαιωματικά στον Ντάουνι Τζούνιορ. Ακόμη και όταν βρεθεί το κίνητρο η ελαφράδα του Γουίντον διατηρείται και ξεσπάσματα που συνηθίζονταν σε παρόμοιες δουλειές του Μπέι (ή παλιότερα του Έμεριχ) δεν έχουν καμιά θέση εδώ. Το γεγονός αυτό αφήνει με τη γεύση της ικανοποίησης όσους μπήκαν στην αίθουσα και δεν εμπλέκονται με τον κόσμο των κόμικς. Οι φαναντικοί του είδους από την άλλη, παραληρούν ήδη εδώ και καιρό και μόνο που υλοποιήθηκε τέτοια ιδέα, δε χρειάζονται περαιτέρω πειστήρια.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...