HomeCinemaΕξώστης ΘΕξαιρετικά Δυνατά, Απίστευτα Κοντά

Εξαιρετικά Δυνατά, Απίστευτα Κοντά

(Extremely Loud and Incredibly Close)

Δράμα, 2011, ΗΠΑ, 129 λεπτά

Σκηνοθεσία: Στήβεν Ντάλντρι

Πρωταγωνιστούν: Τόμας Χορν, Σάντρα Μπούλοκ, Τομ Χανκς, Βαϊολα Ντεϊβς, Μαξ Φον Σίντοφ, Τζέφρι Ράϊτ, Τζεϊμς Γκαντολφινι

Ο 11χρονος Όσκαρ έχασε τον πατέρα του στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στο World Trade Center. Το παιδί όμως πιστεύει ότι κάπου στην πόλη, ο πατέρας του, έχει αφήσει ένα τελευταίο μήνυμα για τον ίδιο. Αρχίζει λοιπόν να ψάχνει στη Νέα Υόρκη, για την κλειδαριά που ταιριάζει σε ένα μυστηριώδες κλειδί που βρήκε στην ντουλάπα του μπαμπά του…

Ο Στήβεν Ντάλντρι έχει το καταπληκτικό ταλέντο να αναδεικνύει τις ανθρώπινες Μικροϊστορίες που γεννιούνται μέσα στα συντρίμια της ίδιας της Ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο πως ο Μπίλι Έλλιοτ, Οι Ώρες και Σφραγισμένα Χείλη μέσα από αυτό το δραματικό περιβάλλον, με κύριο συστατικό την απώλεια, ανέδειξαν έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, που ξέρει να κλέβει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τους συνεργάτες του.

Στο Εξαιρετικά δυνατά, Απίστευτα κοντά κερδίζει αυτό το παιχνίδι αλλά παράλληλα πετάει τη μπάλα στην κερκίδα προσπαθώντας να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο τις συνέπειες και την καθημερινότητα ενός Νεοϋορκέζου πιτσιρικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ειδικά οι ηθοποιοί δίνουν ένα ειδικό βάρος στην ιστορία με την ερμηνεία τους. Είναι αλήθεια πως 10 χρόνια μετά η φιλμική μυθολογία αυτής της συνταρακτικής ιστορίας είναι αρκετά πλούσια και σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα γίνει πλούσιότερη.

Η απώλεια είναι μια βαριά λέξη και όταν την κουβαλάς τη νιώθεις σαν κατάρα πάνω σου. Κάπως έτσι γίνεται και εδώ μόνο που η συνταγή ξεφεύγει από τα επιτρεπτά όρια μελοδραματισμού και γίνεται ένα σιρόπι που σε λιγώνει καθως το πίνεις. Εν κατακλείδει πολύ κακό για το τίποτα ή μάλλον μια ταινία καλών προθέσεων που θα μπορούσε πολλά περισσότερα. Αν και η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί εξαιρετικό όπλο για να περιγράψει ο σκηνοθέτης την σύγχρονη κοινωνία της δυτικής μητρόπολης ωστόσο αρκείται σε γλυκερούς συναισθηματικούς ακκισμούς που σε κάποιο βαθμό η επανάληψη τους κουράζει. Η πλοκή ξετυλίγεται με κάμποση επιτήδευση, τέτοια που να μην σε κερδίζει σαν θεατή.

Related stories

Βιβλίο | S. A. Cosby «Δάκρυα ξυράφι».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας A. Cosby«Δάκρυα ξυράφι». Μετάφραση Κίκα...

Η “Νέα Ορλεάνη” της Θεσσαλονίκης: Οι καλύβες μέσα στο νερό, ψάρεμα και μυδοκαλλιέργειες

Το Πλωτό Ξύλινο Καταφύγιο των αλιέων και των μυδοκαλλιεργητών...

Οι γραφίστες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη | Ελίζα Ζαρίφη – Trebanal Creative

Οι Θεσσαλονικείς γραφίστες φιλοξενούνται στον Εξώστη -  Ελίζα Ζαρίφη...

Η ιστορία ενός gay escort, στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία: Seraphim Tsounis Πάντα, οι ιστορίες ζωής των σεξεργατών, ασχέτως...