HomeCinemaΕξώστης Θ15ο ΦΝΘ: Ελληνικό Πανόραμα

15ο ΦΝΘ: Ελληνικό Πανόραμα

Με 58 ταινίες στο πρόγραμμα του το Ελληνικό Πανόραμα παρουσιάζει φέτος μια αρκετά ποιοτική επιλογή απο την συνολική παραγωγή με μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή του κόσμου των κοινωνικών δικτύων (για πρώτη φορά σε ελληνικό ντοκιμαντέρ) επιχειρεί ο Μάνος Ανδριωτάκης στο Ακολούθησέ με: εξερευνώντας το Twitter. Την Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζουν ο Δημ. Κουτσιαμπασάκος στον Μανάβη, η ιστορία ενός πλανόδιου μανάβη στην περιοχή της Πίνδου, και ο Μάρκος Γκαστίν, στην Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού, όπου παρακολοθεί τις κινήσεις 4 υποψηφίων βουλευτών στις εκλογές του 2012.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για το ελληνικό Underground κίνημα του '60 στις Φωνές από το υπόγειο του Γ. Χαριτίδη. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πορτραίτο που φιλοτέχνησε για την ποίητρια Κατερίνα Γώγου ο Αντώνης Μποσκοϊτης στην ταινία του Για την αποκατάσταση του μαύρου – Κατερίνα Γώγου. Η ταινία περιλαμβάνει αδημοσίευτο υλικό και σκηνές fiction με την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου να ενσαρκώνει την Γώγου. Ένα road trip με πρωταγωνιστή μια cult φιγούρα της Μεσσηνίας, τον Μίτσιγκαν επιχειρεί ο Κίμωνας Τσακίρης. Ο Κώστας Ζουλιάτης παρουσιάζει το πορτραίτο μιας σπουδαίας μορφής της Γιάννης Χρήστου αποτελεί μια σπουδαία μορφή της μουσικής πρωτοπορίας στην ταινία Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου.

Όσοι γνωρίζουν τον Ντίνο Κατσουρίδη σίγουρα μπορούν να εκτιμήσουν το σημαντικό έργο που άφησε πίσω του και αυτό προσπαθεί να αναδείξει η Ισαβέλλα Μαυράκη στην ταινία Ντίνος Κατσουρίδης: Μια ζωή σαν σινεμά. Τέλος για τους μυημένους στον κόσμο των soundtracks ο Φάνης Λογοθέτης παρουσιάζει στο OST – Original Soundtrack ένα ντοκιμαντέρ για τη μουσική στον κινηματογράφο, στο οποίο μιλούν σημαντικοί συνθέτες όπως οι Τρέβορ Τζόουνς, Νικολά Πιοβάνι, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Πλατύραχος, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...