HomeCinemaΕξώστης ΘΠειρατεία στον Ωκεανό

Πειρατεία στον Ωκεανό

(A Hijacking)

Θρίλερ, 2012, Δανία, 99 λεπτά

Σκηνοθεσία: Τομπίας Λιντχολμ

Παίζουν: Σόρεν Μάλινγκ, Γιόχαν Φίλιπ Άσμπαεκ , Νταρ Σάλιμ

Πάνω σ’ ένα φορτηγό πλοίο, κάπου στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, μια ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο και απαιτεί λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην Κοπεγχάγη. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, με τεράστια εμπειρία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις, αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος την ανταλλαγή με τους πειρατές, ξεκινώντας μια αργή και ψυχοφθόρα διαδικασία.

Μελετώντας την ουσία της διαπραγμάτευσης, η Πειρατεία του Λίντχολμ διερευνά έννοιες όπως το κοινό συμφέρον ή η χρυσή τομή, και πως αυτές έχουν μια εύκολα μεταβαλλόμενη χρηματική τιμή. Το πώς δηλαδή μια τιμή εξαγοράς και μια ζήτησης μπορούν να συγκλίνουν μέσω άλλων παραγόντων, έστω και αν στην αρχή αποκλίνουν αρκετά. Οι στρατηγικές που ακολουθούνται και από τις 2 μεριές και τα μέτρα πίεσης που αυτές λαμβάνουν, μετατρέπουν την όλη διαδικασία ως μια παρτίδα σκάκι, με προαπαιτούμενα προσόντα την υπομονή και την αφαίρεση συναισθημάτων.
Ο Λίντχολμ πάντως επιλέγει να είναι αποσπασματικός, αφαιρώντας έτσι στοιχεία αληθοφάνειας, ώστε να κρατά συνεχώς σε ένταση τον θεατή, αναπληρώνοντας την απουσία δράσης σε πολλά σημεία. Αυτό το τρικ της αποσπασματικότητας είναι που αντικρούει την διάθεση του φιλμ για ντοκιμενταρίστικη αφήγηση των γεγονότων και το κάνει να ακροβατεί κάπου στη μέση, ανάμεσα δηλαδή στην σφιχτοδεμένη περιπέτεια και την ψυχρή καταγραφή χωρίς να είναι τελικά ποτέ ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το φιλμ κέρδισε στο διαγωνιστικό τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...