Φάουστ

(Faust)

Δράμα, 2011, Ρωσία, 140 λεπτά

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Σοκούροφ

Παίζουν: Γιοχάνες Τσάιλερ, Χάνα Σιγκούλα, Αντουάν Μόνοτ Τζούνιορ

Η διάσημη ιστορία του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Φάουστ», του Γκαίτε, σε μια πολύ διαφορετική, σύγχρονη και ελεύθερη απόδοσή του. Μια απόδοση και ανάγνωση της ιστορίας, που σκοπό έχει να δείξει την ουσία που δε διαφαίνεται εύκολα

Από την πρώτη προβολή του Φάουστ, τον Σεπτέμβριο στη Βενετία, ο ίδιος ο Σοκούροφ συνέδεσε τη δουλειά του με τις 3 προηγούμενες που είχαν για ήρωες τον Χίτλερ, τον Λένιν και τον Χιροχίτο αντιστοίχως. Η σύνδεση του μύθου του Φάουστ με τους 3 ηγέτες εξηγείται από τον ίδιο από την παρουσία δυστυχίας ως βασικού λόγου για απεχθείς πράξεις, όχι απαραίτητα προσωπικής, καθώς μπορεί να απορρέει από το περιβάλλον, την καθημερινότητα που βλέπει ο καθένας. Άλλωστε το Φάουστ τού, που ασχολείται κυρίως με την διαδικασία της ανταλλαγής της ψυχής του ομώνυμου ήρωα για χρήματα και απολαύσεις που του υπόσχεται μια γλοιώδης, αποκρουστική μορφή, δίνει μεγαλύτερη βάση στο περιβάλλον.
Η Γερμανία του 18ου αιώνα παρουσιάζεται ως μια επίγεια κόλαση, μοιάζει κυρίως μεσαιωνική, χωρίς ίχνος πολιτισμού να έχει έρθει σ΄αυτήν. Το ντεκόρ παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, ο Σοκούροφ ενορχηστρώνει τους πάντες με βάση αυτό, δημιουργώντας μια ξεχωριστή φιλμική εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά δύσκολη στην παρακολούθηση. Γενναίος λοιπόν όποιος μπει στην διαδικασία τέλος Ιουνίου, αλλά με σημαντικές πιθανότητες να ανταμειφθεί για την πράξη του.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...