Φάουστ

(Faust)

Δράμα, 2011, Ρωσία, 140 λεπτά

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Σοκούροφ

Παίζουν: Γιοχάνες Τσάιλερ, Χάνα Σιγκούλα, Αντουάν Μόνοτ Τζούνιορ

Η διάσημη ιστορία του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας, «Φάουστ», του Γκαίτε, σε μια πολύ διαφορετική, σύγχρονη και ελεύθερη απόδοσή του. Μια απόδοση και ανάγνωση της ιστορίας, που σκοπό έχει να δείξει την ουσία που δε διαφαίνεται εύκολα

Από την πρώτη προβολή του Φάουστ, τον Σεπτέμβριο στη Βενετία, ο ίδιος ο Σοκούροφ συνέδεσε τη δουλειά του με τις 3 προηγούμενες που είχαν για ήρωες τον Χίτλερ, τον Λένιν και τον Χιροχίτο αντιστοίχως. Η σύνδεση του μύθου του Φάουστ με τους 3 ηγέτες εξηγείται από τον ίδιο από την παρουσία δυστυχίας ως βασικού λόγου για απεχθείς πράξεις, όχι απαραίτητα προσωπικής, καθώς μπορεί να απορρέει από το περιβάλλον, την καθημερινότητα που βλέπει ο καθένας. Άλλωστε το Φάουστ τού, που ασχολείται κυρίως με την διαδικασία της ανταλλαγής της ψυχής του ομώνυμου ήρωα για χρήματα και απολαύσεις που του υπόσχεται μια γλοιώδης, αποκρουστική μορφή, δίνει μεγαλύτερη βάση στο περιβάλλον.
Η Γερμανία του 18ου αιώνα παρουσιάζεται ως μια επίγεια κόλαση, μοιάζει κυρίως μεσαιωνική, χωρίς ίχνος πολιτισμού να έχει έρθει σ΄αυτήν. Το ντεκόρ παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, ο Σοκούροφ ενορχηστρώνει τους πάντες με βάση αυτό, δημιουργώντας μια ξεχωριστή φιλμική εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά δύσκολη στην παρακολούθηση. Γενναίος λοιπόν όποιος μπει στην διαδικασία τέλος Ιουνίου, αλλά με σημαντικές πιθανότητες να ανταμειφθεί για την πράξη του.

Related stories

Η ιδιαίτερη ιστορία του θρυλικότερου καφέ της πόλης

Ένα από τα μακροβιότερα στέκια της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται χαμηλά...

Η Βασιλική ζωγραφίζει τις ωραιότερες νύχτες της ζωής μας στα μπαρ της πόλης

Η Βάσια Καραπαναγιωτίδου ζωγραφίζει υπέροχα. Αυτό το ανακαλύπτεις εύκολα....

Βραβεία BAFTA 2024 – Οι νικητές

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, δόθηκαν σε...

Τίτλοι τέλους σε ένα ακόμα ιστορικό μπουγατσατζίδικο: Είχε το ωραιότερο σαλονάκι

Τίτλοι τέλους πέφτουν σε ένα ακόμα ιστορικό μπουγατσατζίδικο/αρτοζαχαροπλαστείο στο...