HomeCinemaSpecial screeningSpecial Screening | Οι Άθλιοι (Les Miserables)

Special Screening | Οι Άθλιοι (Les Miserables)

Δράμα / Μιούζικαλ, 2012, Μ. Βρετανία, 158 λεπτά Σκηνοθεσία : Τομ Χούπερ Παίζουν: Ράσελ Κροου, Χιού Τζάκμαν, Αν Χάθαγουεϊ

To 1978, ένα κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας έγινε η αφορμή για ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στον κόσμο του Musical. Το πολυβραβευμένο φαινόμενο Les Miserables επιβεβαιώνει με τη σαρωτική του παρουσία σε Broadway και West End πως οι Schönberg, Bublin και Natel δεν είχαν απλά υπέρογκη έμπνευση αλλά ξεκάθαρο όραμα.


Ένα έργο για τον έρωτα, την επανάσταση αλλά κυρίως για τον άνθρωπο αφού χαρακτηρίστηκε ως ''Το Κοινωνικό Ευαγγέλιο'' από το σύνολο των κριτικών. Ο Ουγκώ πλάθει χαρακτήρες τραγικούς που επιζητούν την κάθαρση. Εξαθλιώνονται μα δε σταματούν να δίνουν τροφή στα όνειρά τους. Κοινωνία και χαρακτήρες αποδομούνται μέσα στην πολυπρόσωπη ιστορία. Το musical δεν αναιρεί το σύμπαν του συγγραφέα και ο παραγωγός Κάμερον Μάκιντος αποφεύγει τις παγίδες του 'Phantom of the Opera ως μια στυγνή μα γοητευτική θεατρική αναπαράσταση.


O οσκαρικός Τομ Χούπερ προσφέρει μια φρέσκια οπτική στην γνωστή ιστορία. Καταστρατηγεί τις συμβάσεις του κινηματογραφικού musical και παραδίδει την τομή. Οι ερμηνείες ηχογραφούνται ζωντανά και οι ηθοποιοί κάνουν το κάθε κομμάτι να φαντάζει διαφορετικό στα αυτιά μας. Σαν να άκουγα για πρώτη φορά το I dreamt a dream από τη σπαρακτική ερμηνεία της Χαθαγουέι που μύριζε Όσκαρ. Η βρώμικη φωτογραφία, τονίζει τους σκηνικούς χώρους και υποστηρίζεται από τις σκηνοθετικές επιλογές. Συγκλονιστικά μονοπλάνα δίνουν την αίσθηση της συνέχειας στις ερμηνείες και εγκλωβίζουν το θεατή στην ψυχοσύνθεση των ηρωών. Η συμφωνική παρουσία είναι απόλυτα λιτή, με τις πομπώδεις ενορχηστρώσεις να εκλείπουν.


Ένας διαφορετικός μα έξοχος Αγιάννης βρίσκει ιδανικό σώμα και ψυχή στο πρόσωπο του Τζάκμαν. Ο Κρόου παραδίδει έναν επιβλητικό Ιαβέρη με αυτοσκοπό και όχι εμμονή την τιμωρία του κρατουμένου 24601. Η Σαμάνθα Μπαρκς είναι αποκάλυψη ενώ οι σπουδαίοι ρολίστες Κόχεν και Μποναμ Κάρτερ επιβεβαιώνουν πως δεν γνωρίζουν δραματουργικά όρια.


Όταν ο Ουγκώ έγραψε στον εκδότη του προκειμένου να μάθει για την αποδοχή του έργου του, στο χαρτί υπήρχε μόνο ένα ερωτηματικό. Ο εκδότης απάντησε στην επιστολή με ένα μόνο θαυμαστικό. Λαμβάνοντας υπόψη το βιβλίο, τις κινηματογραφικές εκδοχές, το musical και τελικά τη νέα αυτή version, πόσα θαυμαστικά πρέπει να προσθέσουμε τελικά; Δυστυχώς περιοριζόμαστε στα αστεράκια και αυτά τα δίνουμε απλόχερα. ''Το να αγαπάς κάποιον είναι το να βλέπεις τον ίδιο το Θεό'' λέει χαρακτηριστικά το έργο. Δείτε τους Άθλιους και μή διστάσετε να αφεθείτε.Related stories

Το κόκκινο χρώμα στο ποιητικό σινεμά του Wong Kar-Wai

Ο Wong Kar-Wai ξεχωρίζει ως μία από τις πιο...

Όχι τέλος, μα κατάληξη για το “Η αγάπη το βάζει στα πόδια” του Φρανσουά Τριφό

της ipolinstinplage (Instagram: ipolinstinplage) "Η αγάπη το βάζει στα πόδια"...

6 νέες κυκλοφορίες βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Οι ταινίες της εβδομάδας 18-24.07.2024 Καλοκαίρι, ζέστη,...

Ερωτευτήκαμε ένα φεστιβάλ

Υπάρχει κάτι ωραιότερο από τους φίλους και την οικογένεια...

Γιάννης Κυριακίδης | Ο αλησμόνητος φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης

Ο Γιάννης Κυριακίδης μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες...