HomeInterviewsΒούλα Σαββιδη

Βούλα Σαββιδη


Ο Μάνος Χατζιδάκις είπε για την Βούλα Σαββίδη ότι «…εκφράζει την αναβίωση της γνησιότητας της λαϊκής φωνής μέσα στο λαϊκό τραγούδι. Μια φωνή βαθιά γυναικεία, ενστικτώδης και με πολύ υψηλό γούστο. Τίποτε δεν είναι μέτριο στη φωνή της!». Όλοι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την εξαίσια φωνή της τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών. Με αφορμή, λοιπόν, την εμφάνισή της αυτή, είχα την ευκαιρία για μία σύντομη κουβέντα μαζί της, την οποία και σας παραθέτω. Καλή ανάγνωση!

 

Θα σας γυρίσω αρκετά πίσω, συγκεκριμένα στο 1974, όταν και συνεργαστήκατε με το Μάνο Χατζιδάκι στα «Πέριξ». Πώς ήταν για εσάς να σηκώσετε αυτό το μεγάλο «βάρος»;

Θα έλεγα ευχή και κατάρα… Μέσα από αυτήν τη συνεργασία ένιωσα τι πάει να πει δημιουργία τέχνης. Δυστυχώς, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά στη χώρα μας, οπότε, πλέον, έχουμε να κάνουμε με μία μουσική βιομηχανία. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές εστίες δημιουργίας… Λίγες, αλλά υπάρχουν.

 

Είστε από τους τυχερούς, που έχουν γνωρίσει το Μάνο Χατζιδάκι προσωπικά. Τι γεύση άφησε ο άνθρωπος αυτός στη δική σας ζωή;

Ο Μάνος ήταν ένας πανέμορφος άνθρωπος. Ξέρετε, δεν μ’αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις και ανθρώπους…Ο Μάνος, όμως, ήταν πραγματικά γενναιόδωρος σε όλα του. Μοναδικός.

 

Πώς βλέπετε από τη δική σας σκοπιά το ρεμπέτικο τραγούδι στις μέρες μας;

Δεν έχω εντρυφήσει στο ρεμπέτικο τραγούδι. Δεν με αφορά. Ο Μάνος έλεγε πως «το είχα»… Το αγαπάω, είναι ένα είδος που έχει την αλήθεια του. Ειδικά, το διασκευασμένο ρεμπέτικο που είχαμε δημιουργήσει τότε με το Μάνο Χατζιδάκι έδωσε άλλη διάσταση στο ρεμπέτικο τραγούδι. Κατάφερε να μαγνητίσει ανθρώπους που δεν συμβάδιζε με τα μουσικά τους γούστα…

 

Υπάρχουν επόμενα επαγγελματικά σχέδια; Στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον.

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έχω σχέδια για το μέλλον. Απλά προκύπτουν πράγματα. Αυτή τη φορά, όμως, έχω! (γέλια) Το φθινόπωρο μπαίνω στο στούντιο για το καινούριο μου άλμπουμ, σε συνεργασία με το Θωμά Κοροβίνη και τον Τάσο Γκρους.

 

Πώς θα περιγράφατε τη νέα δισκογραφική σας δουλειά;

Ελληνικά τραγούδια. Αποπνέουν μία δωρικότητα… Με στίχους και μουσική που με εκφράζουν απόλυτα!

 

Σας ευχαριστώ πολύ! Για κλείσιμο θα ‘θελα να μας πείτε δύο λόγια για την επερχόμενη εμφάνισή σας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Η συναυλία στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών θα είναι ένα οδοιπορικό, θα έλεγα, σε τραγούδια καλλιτεχνών όπως του Μάνου Χατζιδάκι και του Άκη Πάνου. Ένα όμορφο μουσικό ταξίδι που ελπίζουμε να έρθετε όλοι συνοδοιπόροι!

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...