HomeCinemaΕξώστης ΘΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΛΑΜ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΛΑΜ

ΜΙΑ ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΜΠΕΤΟΝΙΕΡΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑ HUNGRY CHRISTMAS

Κατεβαίνοντας στην Προβλήτα 1 ήρθα αντιμέτωπος με μια Θυμωμένη Μπετονιέρα. Δεν μιλάω τόσο για μια πραγματική αλλά για μαγική εικόνα βγαλμένη από το μυαλό ενός μουσικου παραμυθά. Ο Δημήτρης Μπασλάμ βρίσκεται σε εντατικές πρόβες λίγο πριν την παρουσίαση της νέας του ιστορίας με τίτλο “Θυμωμένη Μπετονιέρα”. Σε έναν χώρο που μέχρι πρότεινος έστεκε αδρανής, αυτές τις γιορτές θα σκορπίσουν μαγεία μουσική και θεατρική. Αυτά τα Χριστούγεννα είναι Hungry. Και ο Δημήτρης Μπασλάμ αναλαμβάνει ξεναγός για τους υεατές του Εξώστη και του Γιάννη Γκροσδάνη.

Τι ακριβώς ετοιμάζεις στο λιμάνι για το κοινό?
Κατ΄ αρχάς δεν το ετοιμάζω μόνος μου. Αν δείτε όλο το πρόγραμμα θα δείτε πως απλώς αυτήν την φορά αναλαμβάνω μαζί με τον Βασίλη Μπακατσή να εκτελέσουμε μία ιδέα. Κοντολογίς εκμεταλλευτήκαμε μία πολύ ωραία αίθουσα στο Λιμάνι, την αίθουσα Κασαβέτης στην Αποθήκη 1 και αποφασίσαμε πως εκτός από τις παιδικές παραστάσεις ωραίο θα ήταν να παρουσιάσουμε σαν παρέα τις δουλειές όλων μας.

Τι είναι το Hungry Christmas?
Το Hungry είναι πολύ κοντά στο Angry. Αν και πολύ θυμωμένος λοιπόν με την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί, όπως όλοι μας, προσπαθώ να κρατηθώ όσο μπορώ πιο δημιουργικός και αποτελεσματικός μαζί. Έτσι και έγινε αυτό το μικρό φεστιβάλ μέσα στον χειμώνα. Μερικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο και όλες οι υπόλοιπες με χαμηλό εισιτήριο βοηθούν νομίζω στο να πετύχει .

Τι είναι πιο δύσκολο για 'σένα? Nα γράψεις ένα παραμύθι ή να το μελοποιήσεις?
Η ταυτότητα μου γράφει Μουσικός, οπότε σαφώς το γράψιμο. Aν και τώρα πια, το ένα με αποσυμπιέζει από το άλλο.

Ποιος έχει περισσότερη ανάγκη ένα παραμύθι, τα παιδιά ή οι μεγάλοι?
Όλοι μας μικροί και μεγάλοι έχουμε ανάγκη να ακούσουμε μια ιστορία. Έναν αφηγητή να μας λέει μια ιστορία. Ο αφηγητής είναι γοητευτικός, εκείνη την στιγμή, γιατί θέλουμε να τον ακούσουμε. Έχουμε ανάγκη να τον ακούσουμε. Το αν θα είναι παραμύθι είναι θέμα του καθενός.

Τι είναι αυτό που μπορεί να θυμώσει μια μπετονιέρα? Ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις που κάνει η Θυμωμένη Μπετονιέρα σε κάποιον που μεμψιμοιρεί?
Μα, η απραξία και η άβουλη στάση μας! Γενικά η φυγοπονία των υπολοίπων γύρω της. Η Μπετονιέρα προσπαθεί να βρει λύσεις. Δεν κάθεται. Σκέφτεται, καταλαβαίνει την κατάσταση, καταλαβαίνει τα λάθη της, μετανιώνει, ζητάει συγνώμη, ψάχνει λύση και βρίσκει τελικά αυτό που είναι καλό για αυτήν και τους υπόλοιπους. Κάτι που στην πραγματικότητα δύσκολα κάνουμε, ακόμα και στις οικογένειες μας, πόσο μάλλον σε μεγαλύτερα σύνολα ανθρώπων.

Related stories