HomeΘέματαBANG BANG CLUB

BANG BANG CLUB

Ιστορικό δράμα, Καναδάς-Ν. Αφρική, 2010, 107 λεπτά

του Στίβεν Σίλβερ με τους Ράιαν Φελίπε, Μάλιν Άκερμαν, Φράνκ Ράουτενμπαχ, Τέιλορ Κίτς, Νιλς Φαν Γιάρσβελντ

1994. Νότια Αφρική. Ο Νέλσον Μαντέλα έχει μόλις αποφυλακιστεί και κατά τους τελευταίους αιματηρούς μήνες του απαρτχάιντ οι εντάσεις σταδιακά αυξάνονται. Φυλετικές σέχτες, με την υποστήριξη της λευκής κυβέρνησης, κηρύττουν αιματηρό πόλεμο μεταξύ τους και στους δρόμους του Σοβέτο αντηχούν πυροβολισμοί. Μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται το Bang Bang Club, τέσσερις νέοι (λευκοί) δημοσιογράφοι, που δημοσιοποιούν το μακελειό που ρήμαξε τους δρόμους της πόλης.

Ένας φωτορεπόρτερ δεν έχει ποτέ στο μυαλό του την φωτογραφία που θα τραβήξει. Το σενάριο και το σετάρισμα μιας τέτοιας φωτογραφίας γίνεται από την ίδια τη ζωή. Κάπως έτσι βρίσκεται ο ίδιος εν μέσω διασταυρούμενων πυρών αναζητώντας την τέλεια λήψη, αυτή που θα δικαιώσει το κινέζικο ρητό μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις ή αν προτιμάτε ζώντας τη συγκρουση ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.
Στο Bang Bang Club οι ήρωες της ιστορίας μας βρίσκονται ταυτόχρονα σε αυτό το πεδίο μάχης αλλά και σε εκείνο της ίδιας της ζωής τους. Ηθικά διλήμματα για το τι είναι τελικά δημοσιογραφία, προσωπικές συγκρούσεις και αναζητήσεις δίνουν τον τόνο ενώ οι εμφύλιες συγκρούσεις αποτελούν το υπόβαθρο της ιστορίας. Με αρκετή δράση, ντοκιμαντερίστικη διάθεση αλλά χωρίς έντονο πολιτικό σχολιασμό, αφού εστιάζει περισσότερο στην προσωπική μικροϊστορια παρά στην ιστορική αφήγηση, ο Στήβεν Σίλβερ φτιάχνει μια ενδιαφέρουσα ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας ομάδας τεσσάρων φωτορεπόρτερ όπως έζησε τους τελευταίους μήνες του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική. Σε κάθε περιπτωση βέβαια το Πούλιτζερ δίνεται στην πιο δυνατή εικόνα αλλά η τελευταία λήψη ανήκει στην ίδια τη ζωή.

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...