HomeNewsroomΑθηναϊκές Πινακίδες

Αθηναϊκές Πινακίδες

Κάθε εβδομάδα, ένας φίλος από την Αθήνα (διανοούμενος, πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, καλλιτέχνης…) γράφει ένα άρθρο για τον «Εξώστη»: αιχμηρό, πρωτότυπο, «λοξό». Σήμερα, ο Ευτύχης Βαρδουλάκης

Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα ανέκδοτο μεταξύ των political consultants: «Υπάρχουν αυτοί που εργάζονται σε καμπάνιες και μιλάνε για τις εμπειρίες τους. Τους αποκαλούμε συμβούλους στρατηγικής. Υπάρχουν και αυτοί που εργάζονται σε καμπάνιες και μιλάνε μόνο για τις νίκες τους. Τους αποκαλούμε ψεύτες».

Οι σύμβουλοι πολιτικής στρατηγικής είμαστε περίεργο είδος ανθρώπων. Ανεβάζουμε αδρεναλίνη όταν βλέπουμε ψηφοφορίες. Οπουδήποτε. Από Αυστραλία μέχρι Eurovision. Ελάχιστα πράγματα μπορούν να μας προκαλέσουν τόση χαρά όσο μια εκλογική νίκη. Όμως πολιτική χωρίς ήττες δεν υπάρχει. Όπως, μάλιστα, έλεγε ο Τσόρτσιλ: «Η πολιτική είναι πιο επικίνδυνη από τον πόλεμο. Στον πόλεμο μπορείς να σκοτωθείς μία φορά, στην πολιτική περισσότερες».

Μερικές ήττες είναι πολύ επώδυνες. Ειδικά όταν ξέρεις ότι είναι άδικες, όταν δεν έχει κερδίσει ο καλύτερος – και αυτό συμβαίνει συχνά…

Αν θες να αντέξεις σε αυτό το χώρο, πρέπει να μάθεις να στεγνώνεις τα συναισθήματά σου. Δεν είναι εύκολο, όχι μόνο λόγω της προσωπικής εμπλοκής, αλλά και γιατί δένεσαι με εκείνον που συνεργάζεσαι. Και είναι δυνατό δέσιμο, όπως αυτά που χτίζονται εν ώρα μάχης. Κυρίως, όμως, πρέπει να μάθεις «να φοράς τα παπούτσια άλλων». Να θυμάσαι ότι δεν είσαι ούτε υποψήφιος, ούτε ψηφοφόρος. Ότι δεν βρίσκεσαι εκεί για να πεις αυτά που θες εσύ, αλλά για να βοηθήσεις εκείνον που σε εμπιστεύτηκε να πάει όσο καλύτερα γίνεται.

Αν δεν καταφέρεις να τιθασεύσεις τις παρορμήσεις σου, δεν θα γίνεις ποτέ καλός σύμβουλος, όσο ταλέντο και αν έχεις. Θα θολώνει η κρίση σου, θα κάνεις λάθη. Άσε που μπορεί και να σου αφήσει κουσούρια. Αν κερδίσεις, να γίνεις ψώνιο. Αν χάσεις, να μην το ξεπεράσεις. Να γίνεις «λούζερ», λέξη που χαρακτηρίζει, όχι όποιον χάνει, αλλά όποιον δεν ξεπερνά τις ήττες του. Αυτό ισχύει για όλους στην πολιτική. Είτε είναι στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο. Η αίσθηση του μέτρου προστατεύει πρωτίστως τον εαυτό σου.

Και οι κώδικες ηθικής; Ασφαλώς υπάρχουν, και έτσι πρέπει. Ο σημαντικότερος, όμως, είναι αυστηρά προσωπικός. Είναι η συναίσθηση ότι είσαι μέρος της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας. Και οφείλεις να τη σέβεσαι, ώστε να μην απαξιωθείς μαζί της.

Δουλεύω σε εκλογικές καμπάνιες πάνω από 20 χρόνια. Έχω κερδίσει και έχω χάσει. Έχω συγκινηθεί και έχω συγκινήσει. Ελπίζω να συνεχίσω αυτή τη δουλειά όσο μπορώ να αντιλαμβάνομαι και να αναλύω αυτά που συμβαίνουν. Δεν τη βαριέσαι ποτέ. Αν μη τι άλλο, «έχεις πάντα μια ιστορία να πεις και κάποιον να την ακούσει»…

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, διευθύνων εταίρος της Stratego.

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...