HomeNewsroomΑθηναϊκές Πινακίδες

Αθηναϊκές Πινακίδες

Κάθε εβδομάδα, ένας φίλος από την Αθήνα (διανοούμενος, πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, καλλιτέχνης…) γράφει ένα άρθρο για τον «Εξώστη»: αιχμηρό, πρωτότυπο, «λοξό». Σήμερα, η Μαριλένα Κασιμάτη

[ Συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος ]

…Στο σημείο αυτό επεμβαίνει όπως σε όλα τα παραμύθια, που εδώ δεν πρόκειται για παραμύθι, η καλή νεράιδα. Η Αντιγόνη. Ελληνίδα από την Κυψέλη, ερωτευμένη με τον Παναγιώτη από το Παγκράτι. Βλέπει τα αδύνατα μαύρα ποδαράκια, τα θολά ματάκια, τις μιξούλες γύρω από τη μύτη, την ερημιά του μικρού παιδιού. Και αρχίζει να το παρακολουθεί από κοντά στο πάρκο της αυτοδιαχείρισης της Κυψέλης. Μια του αγοράζει τυρόπιτα, μια ένα κουτάκι γάλα, μια καραμελίτσες. Ο Elvis, το παιδάκι, αρχίζει να της δείχνει χαρά όταν τη βλέπει. Η πρώτη του χαρά, με βεβαιότητα, αυτή ήταν.
Γύρω στα Χριστούγεννα, ήταν νύχτα, η Αντιγόνη και ο Παναγιώτης περπατούσαν αγκαλιασμένοι στην Πατησίων και γωνία Λέλας Καραγιάννη, όταν βλέπουν ένα ζευγάρι να καβγαδίζει με άνεση στη μέση του δρόμου. Μαζί τους κι ένα παιδάκι. Κοιτάζει καλύτερα η Αντιγόνη και αναγνωρίζει τον Elvis. «Όχι θα τον πάρεις εσύ», «Όχι εσύ, εγώ πια δεν αντέχω, έχω δουλειές έξω από το σπίτι από νωρίς», «Όχι εγώ», «Όχι εσύ», και ο ένας να σπρώχνει το παιδάκι προς τη μεριά του άλλου. Εντέλει παρατούν το παιδάκι σύξυλο στη μέση του δρόμου και εξαφανίζονται, ο καθένας στις «δουλειές» τους. Σάστισαν οι δικοί μας. «Τι κάνουμε τώρα;» αναρωτήθηκαν.
Τι έκαναν λοιπόν; Χωρίς να περιμένουν περιπολικό της αστυνομίας, υπάλληλο της Νομαρχίας, του Υγειονομικού και λοιπές δυνάμεις, βουτάνε το παιδάκι που είχε πάρει την πρώτη του χαρά από την Αντιγόνη. Εκείνο, κατενθουσιασμένο που θα έτρωγε ξανά καμιά τυρόπιτα και θα έπινε μια γουλίτσα γάλα, αφήνεται στη μεγάλη αγκαλιά του Παναγιώτη και χώνεται για πρώτη φορά στη ζωή του στο πίσω κάθισμα ενός Toyοta, παλιό μοντέλο.
Η επόμενη μέρα τούς βρήκε φυσικά στην Εισαγγελία. Να μην τους πάνε μέσα και για απαγωγή ανηλίκου! Έκαναν όλα τα σωστά βήματα, είχαν μάλιστα την τύχη να πέσουν και σε πρακτικά σκεπτόμενο προϊστάμενο και ακολούθησαν, αλλά γρήγορα, ό,τι προβλέπει η διαδικασία για να το κρατήσουν, έστω προσωρινά, κάτω από το δικό τους κεραμίδι. Ελπίζουν μάλιστα, και δικαίως, ότι θα τους δοθεί σύντομα η επιμέλεια.
Ο Elvis μεταφέρθηκε μέσα σε μια νύχτα από την Κυψέλη στην οδό Ριζάρη, στο Παγκράτι, απέναντι από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Από το ένα παράθυρο βλέπει τον δεύτερο όροφο της Εθνικής Πινακοθήκης, από το άλλο το Βυζαντινό Μουσείο και λίγο πιο δεξιά το Πολεμικό. Τι αλλαγή αλήθεια! Σε λίγους μήνες πήγε μάλιστα για πρώτη φορά σε σχολείο. Ήταν όμως ήδη δέκα χρονών.
Οι κάτοικοι γύρω από το πάρκο της οδού Κύπρου & Πατησίων είναι πάντως υπερήφανοι που δεν καταργήθηκε η ελπίδα για πράσινο και δεν κτίστηκε υπόγειο γκαράζ στην περιοχή τους.

Η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη είναι Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...