HomeNewsroomΑθηναϊκές Πινακίδες

Αθηναϊκές Πινακίδες

Κάθε εβδομάδα, ένας φίλος από την Αθήνα (διανοούμενος, πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, καλλιτέχνης…) γράφει ένα άρθρο για τον «Εξώστη»: αιχμηρό, πρωτότυπο, «λοξό». Σήμερα, η Αρετή Γεωργιλή

Η Αθήνα είναι ένας πελώριος οργανισμός που κάθε μέρα πρέπει να μαθαίνει από την αρχή να ζει, να βαδίζει και να αναπνέει. Το ίδιο και ο κάθε κάτοικός της, απ’ όπου και όπως κι αν έχει βρεθεί εδώ. Τίποτε δε θα διατηρηθεί στο εκάστοτε παρόν εάν παραμείνει στάσιμο, με τα πόδια στυλωμένα σε υποκειμενικές παραδοχές, σε παλιές φενάκες, σε ρητορικά ψεύδη, με μια λέξη: στη Σιγουριά. Ούτε εσύ, ούτε εγώ. Εξ ου και εγώ επέλεξα να ζω, πλέον, μέσα στα βιβλία, και σε ό,τι συνεπάγονται: την άσκηση της φαντασίας, τη σκέψη, τη συζήτηση, την αλληλοπεριχώρηση, τη διαρκή κίνηση, τη δημιουργία — τον Άλλο. Το Free Thinking Zone είναι ακριβώς αυτό: ένα βιβλιοπωλείο για τη σύγχρονη σκέψη και τέχνη. Και είναι ο τρόπος μου να ζω. Αλλά, ήδη, και πολλών άλλων. Έχει το δικό του μόνιμο corpus βιβλίων —αποτελούμενο από ποικίλους τομείς— που το συντηρεί και το αυξάνει καθημερινά, περιοδικές συλλογές ανάλογα με τα κοινωνικά ή πολιτικά θέματα της επικαιρότητας, αυστηρά επιλεγμένες, και μόνο, νέες εκδόσεις, ενώ παράλληλα σερβίρει καφέ και ποτό, διαθέτει τις πιο αναπαυτικές θέσεις για να κάθεται και να αναστοχάζεται όποιος θέλει (αλλά πράγματι όποιος), και μιαν ατμόσφαιρα ασφαλούς επικοινωνίας. Είναι, τρόπον τινά, ένα σπίτι (μοντέρνο, αν θέλετε) με ανοιχτές τις πόρτες του. Και ένας χώρος όπου σχεδόν καθημερινά ανταλλάσσονται απόψεις, γίνονται συζητήσεις, αναλαμβάνονται αναλύσεις και, πού και πού, ξεσπούν και καβγάδες.

Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια δεν είναι απλή. Τη δύσκολη στιγμή αυτή που περνάμε, κι ενώ η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά και έχει περιοριστεί στα βασικά είδη, η αγορά ενός βιβλίου είναι πολυτέλεια. Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν έκανα καλά και αν παίρνω τις σωστές αποφάσεις. Όμως επίσης έχω διαπιστώσει ότι, ακριβώς μέσα σε αυτή την κρίση, ο κόσμος επαναπροσδιορίζει σχέσεις, ελέγχει τις αξίες του, αναζητά απαντήσεις και λύσεις. Εμείς τους δίνουμε μία κατεύθυνση να σκεφτούν διαφορετικά και να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν μέσα από τα βιβλία και το διάλογο.

Εμπορικός μας στόχος είναι σύντομα να ανοίξουμε το δεύτερο FTZ στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του franchising και κατόπιν να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο από FTZ spots σε εναλλακτικά και ποιοτικά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην αναζήτηση κατάλληλου συνεργάτη και σημείου στη συμπρωτεύουσα. Την επόμενη δε εβδομάδα ξεκινάμε και την εκδοτική μας δραστηριότητα και λανσάρουμε τον Εκδοτικό Οίκο Ανοχής μας με το μυθιστόρημα «Ζα Ζα» του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Κυριάκου Αθανασιάδη, έναν ύμνο στην ελευθερία και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

HΑρετή Γεωργιλή ίδρυσε και διευθύνει το βιβλιοπωλείο-καφέ FreeThinkingZone, στη Σκουφά.

Related stories