HomeΘέματαΑπομιμήσεις μιας ζωής: πράγματα που μου συμβαίνουν...

Απομιμήσεις μιας ζωής: πράγματα που μου συμβαίνουν όταν Mένουμε Σπίτι vol. 2 (ημέρα: 23η)

1. Κατάλαβα πως όταν παίζεις επιτραπέζια με τους γονείς σου γίνονται εκείνοι τώρα τα παιδιά: διαβάζουν αργά τις εκφωνήσεις, δεν λένε καθαρά τα αγγλικά, μπερδεύουν τους κανόνες και παίζουν για τη χαρά του παιχνιδιού.

2. Ξεκίνησα κέντημα. Από Μαγγελάνα που όργωνα τις πόλεις θα γίνω Ουρσουλίνα τελικά. Άλλη μία (άχρηστη) ικανότητα.

3. Πλένω τα χέρια μου κατά μέσο όρο 15 φορές τη μέρα, βγω δεν βγω. Και δεν είναι απ' τα αστειάκια του Facebook με τα πλακάκια. Τις μέτρησα.

4. Τα χέρια μου έχουν αρχίσει να ξεραίνονται και να κοκκινίζουν από το τόσο πλύνε – πλύνε. Βάζω και κρέμα να ηρεμήσουν, κι εκείνα τσούζουν ακόμα πιο πολύ.

5. Είδα πόσο χρήσιμες είναι τελικά οι πετσέτες που πήγαινε παντού δώρο η γιαγιά μου. Τη συνήθεια αυτή κληρονόμησα εσχάτως κι εγώ στις επισκέψεις μου προ κορονοϊού (ναι, Φ.Κ., είμαι τοοόσο Θεσσαλονικιά!)

6. Ό, τι κι αν λέτε, η λέξη κοροναϊός δεν είναι εύηχη. Θα επιμείνω. Κορονοϊός. (Έμαθα πριν λίγες ώρες ότι κι ο Μπαμπινιώτης κορονοϊός λέει πως είναι το σωστό, αν αυτό έχει κάποια σημασία για τη γλώσσα).

7. Με κάλεσαν σε περίπου 7 διαφορετικά σοσιαλμιντικά challenges. Πάλι καλά που οι φίλοι μου απ' το σχολείο που θυμούνται ότι ήμουν αγοροκόριτσο δεν ασχολούνται μ' αυτά, γιατί θα με βλέπατε να κάνω μέχρι και το challenge «τσιλικάκια με χαρτί υγείας».

8. Κατάλαβα τι σημαίνει η φράση ανωτέρα βία.

9. Βάζω τα κλάματα γιατί σκέφτομαι πόσο καιρό θα κάνω να δω από κοντά και να αγγίξω ανθρώπους που θέλω.

10. Μου λένε ότι θα γράφουν πάνω στην ποιητική μου συλλογή τις υπεύθυνες δηλώσεις για το πού πηγαίνουν (πόσο καλλιτέχνης είσαι ρε Τ. Μ., γι' αυτό σ' αγαπώ)

11. Γελάω με την καρδιά μου, μαζί με τους γονείς μου, τους φίλους και τις φίλες μου στις βιντεοκλήσεις, και κυρίως με τ' ανήψια μου που μαλώνουν ποιο θα φανεί πιο πολύ στην κάμερα του κινητού.

12. Μου λείπει η δουλειά μου και πιο πολύ τα παιδιά που δουλεύουμε μαζί και τα ταξίδια μας.

13. Σκέφτομαι το καλοκαίρι. Τη θάλασσα. Τον ήλιο. Το καλοκαίρι.

14. Φτιάχνω φωτογραφικό άλμπουμ Καραντίνας. Πώς τα περνάμε με πράγματα που είχαμε καιρό να κάνουμε: λικεράκια ρόδι δικά μας, επιτραπέζια το μεσημέρι όλοι μαζί, βιντεοκλήσεις 8 άτομα για δουλειά, καθάρισμα τα φωτιστικά και άναμμα το τζάκι. Μα τι κρύο είναι αυτό Απρίλη μήνα!

15. Σκέφτομαι… ποια είναι η κλίμακα των πραγμάτων σήμερα; Με αφορμή τον ορυμαγδό από τέχνη και παραστάσεις online, με τη δημιουργία νέων τραγουδιών ή διασκευών που γίνονται viral για λίγο, με σχέσεις – τσίχλα (κατ' αντιστοιχία με το «τσίχλα ροκ» του Σιδηρόπουλου). Πόσο έχουν αλλάξει σήμερα τα μεγέθη, τα πράγματα μοιάζουν να μικραίνουν, να συντομεύει η ζωή τους, να γίνεται ακόμη πιο βραχεία η μνήμη μας.

16.Πέφτω πάνω σε online παιχνίδια για κορίτσια που περιλαμβάνουν: παιχνίδια ντυσίματος, παιχνίδια μακιγιάζ, αγάπη, μωρά, κομμωτήριο, φιλιά, τούρτες, διακόσμηση δωματίου, makeover. Όλα καλά παιδιά, όλα καλά!

17. Στέλνω μηνύματα σ' εκπομπές στην τηλεόραση για τα ορθογραφικά λάθη στα σούπερ – πώς λέγονται, τελοσπάντων στη λεζάντα από κάτω. Σ' αυτά έχουν πάντως αντανακλαστικά.

18. Φοράω σκουλαρίκια και τα δαχτυλίδια μου μες στο σπίτι, έτσι μόνη μου για να φτιάξω τη διάθεσή μου.

19. Σκέφτομαι πως αυτό το κείμενο παραέγινε προσωπικό τελικά / μα βρε Ιωάννα, γι' αυτό την ξεκίνησες αυτή τη στήλη, για κάτι πιο προσωπικό.. (μην ανησυχείτε, θα τα βρούμε μεταξύ μας)

20. Απέκτησα ρουτίνα καραντίνας. Αγχώνομαι για το άγνωστο. Αυτά τα δύο προσπαθούν να ισορροπήσουν στη μέρα μου.

21. Κάνω σχέδια για το μέλλον.

Υγ1. Οι λίστες – κατάλογοι είναι ένα αγαπημένο λογοτεχνικό είδος, γνωστό ήδη από τον Όμηρο. Όπως λέει κι ο Umberto Eco στην Ομορφιά της Λίστας, «η λίστα γίνεται ένας τρόπος για να επανεξεταστεί ο κόσμος, για να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις ανάμεσα σε άσχετα μεταξύ τους πράγματα, σε κάθε περίπτωση, για να αμφισβητήσουμε όσα γίνονται αποδεκτά από την κοινή λογική». Εάν αγαπάτε κι εσείς τις λίστες όπως εγώ, κι αν έχετε τώρα και χρόνο για διάβασμα, θα διασκεδάσετε πολύ με το βιβλίο του Ζορζ Περέκ Σκέψη / Ταξινόμηση (Μαύρα Στοιχεία / Περιεχόμενα).


Υγ2. Μπορείτε να βρείτε το vol.1 του άρθρου γραμμένο τις πρώτες ημέρες αυτοπεριορισμού εδώ: http://www.exostispress.gr/Article/apomimiseis-mias-zois-pragmata-pou-mou-simbainoun-otan-menoume-spiti

Υγ3. Μπορείτε να βρείτε το προγραμματικό άρθρο της στήλης, από το μακρινό 2017 – που εμμέσως αναφέρει το νο.19- εδώ: http://www.exostispress.gr/Article/apomimiseis-mias-zois-koubentoules-me-tin-malbina

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...