HomeUrbanitiesΑπό το πιο διάσημο σινεμά του κέντρου...

Από το πιο διάσημο σινεμά του κέντρου στο δικό του ζεστό και σπάνιο εστιατόριο έξω από την πόλη

Οι Κυριακές είναι μέρες αφιερωμένες στην ξεκούραση, τις εκδρομές, τους φίλους, την περιποίηση και στο καλό φαγητό. Έτσι, αυτή την παγωμένη Κυριακή η επιλογή να φύγουμε 30 χλμ. ανατολικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και να επισκεφτούμε το αγαπημένο και ξεχωριστό εστιατόριο «Αίθριο» στο 2ο χλμ. Ν. Μηχανιωνας – Αγγελοχωριου, ήταν μονόδρομος.

Εκεί ήταν όπως πάντα ο κ. Αργύρης, χαμογελαστός και φιλόξενος.

Οσο στην κουζίνα ψηνόταν το πάντοτε χειροποίητο, φρεσκοψημένο και ζεστό ψωμάκι του κάτσαμε δίπλα στο τζάκι και τα είπαμε.

Όπως μας διηγήθηκε στην όμορφη κουβέντα που είχαμε, ο κ. Αργύρης ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι του Αίθριου το 2000, αφού για χρόνια εργάστηκε στον κινηματογράφο Αριστοτέλειο μέχρι να κλείσει οριστικά.

Τότε, αποφασίζοντας να απασχοληθεί με κάτι δικό του, παρότι πλησίαζε στα χρόνια της συνταξιοδότησής του, δημιούργησε το κτήμα «Αίθριο», ένα χώρο που προσφέρεται για εκδηλώσεις και στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο, αλλά και για παρέες και οικογένειες που θέλουν μια διαφορετική εμπειρία εξόδου. Kαι είναι πραγματικά μια εμπειρία αφού όλα μέσα στο εστιατόριο είναι κάπως ασυνήθιστα. Κάτω χαλιά, παντού έπιπλα σπιτιού, κάδρα και καναπεδάκια, δύο τζάκια, ένας προτζέκτορας που παίζει είτε σκηνές από ταινίες είτε βίντεο κλιπ, τραπέζια στρωμένα σαν να πηγαίνεις σε δεξίωση, ακόμα και χαριτωμένες χαρτοπετσέτες – λουλούδια.

Το εσωτερικό του χώρου έχει έντονο του στοιχείο του σινεμά, αφού έχει διακοσμήσει παλιές μπομπίνες, ενώ σε έναν προτζέκτορα παίζουν συνεχώς ταινίες και ακούγεται κινηματογραφική μουσική από το παρελθόν: από Nino Rota, Nico Fidenco και Francis Lai μέχρι Τόλη Βοσκόπουλο και Ρένα Κουμιώτη. Παράλληλα, θα δεις διάφορα αντικείμενα από παλιά, τηλέφωνα, μπιμπελό, διαφημιστικά πόστερ, περιοδικά και φωτογραφίες.

Όλα τα τραπέζια είναι σερβιρισμένα κι έτοιμα να υποδεχτούν κόσμο, ενώ δε γίνεται να μην προσέξεις το φοβερό σχέδιο που κάνει στις χαρτοπετσέτες σε κάθε σερβίτσιο. «Μου παίρνει 1λεπτό η κάθε χαρτοπετσέτα, 5 λεπτά για κάθε σερβίτσιο, συνολικά είναι 300. Θέλω σίγουρα 5-6 ώρες για να τα κάνω, όμως τα κάνω πάντα. Στο σπίτι με βοηθάει και το εγγόνι μου ή και ο Αλέξανδρος (σ.σ. ο κουνιάδος του που εργάζεται επίσης στο σέρβις του μαγαζιού)».

Στον καλά μελετημένο κατάλογο του καταστήματος, δε θα βρεις συνηθισμένες συνταγές. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι αδιαμφισβήτητα το φιλέτο με σάλτσα Μαδέρα, η πάπια με σάλτσα καραμέλα, το κότσι, καθώς και το κοτόπουλο γεμιστό με ταλαγάνι και πιπεριές, ενώ από τα ορεκτικά πρέπει να δοκιμάσεις παστουρμαδοπιτάκια και μανιτάρια σωτέ με χειροποίητη σως ουίσκι. Το αγαπημένο πιάτο του κυρίου Αργύρη, πάντως, είναι το φιλέτο ψαρονέφρι αλά Wellington, καθώς «είναι εντυπωσιακός ο τρόπος παρασκευής του», όπως μας είπε.

Το καλύτερο μας το φύλαξε για το τέλος, με χειροποίητους λουκουμάδες που έφτιαξε μπροστά μας, αλλά και δικό του παγωτό κρέμα και σοκολάτα που μας άφησε την πιο γλυκιά επίγευση στο δρόμο για το γυρισμό.

Tip: Φυσικά, τον είχαμε ενημερώσει για την άφιξή μας, αφού μπορεί το «Αίθριο» να λειτουργεί καθημερινά, όμως ο κ. Αργύρης και η σύζυγός του που ετοιμάζουν τα πάντα στην κουζίνα, θέλουν να είναι καθόλα έτοιμοι για να προσφέρουν μια δυνατή γαστρονομική εμπειρία σε όποιον τους επισκεφτεί.

Τηλ. Κράτησης: 2392057530

Κτήμα Αίθριον, Αγγελοχώρι

 

*Τα ρεπορτάζ και οι συνεντεύξεις είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Related stories

Στο πανσετάδικο που κάνουν ουρά, ο χρόνος πέρασε και δεν άλλαξε τίποτα

Αν είσαι από εκείνους που ενδιαφέρονται για τη διακόσμηση...

Κριτική Βιβλίου | Carlo Lucarelli «Η τριλογία του φασισμού».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Carlo Lucarelli «Η τριλογία του φασισμού». Μετάφραση Δήμητρα...

Στο εργαστήρι ζωγραφικής του Αλέξανδρου εκτός από καμβάδες και χρώματα, ζει και μια ολόκληρη 80s ρετροσπεκτίβα

Λέξεις & Φωτογραφίες: Δάφνη Τσάρτσαρου Ο Αλέξανδρος Στουγιαννίδης γεννήθηκε το...

Μπορείς να κοιμηθείς αγκαλιά με τη θάλασσα;

γράφει ο Σπύρος Μπαλτογιάννης Έχω ένα φίλο που χρόνια τώρα...

Σπαθιά, κούκλες, κορώνες και έργα τέχνης: Το σπίτι που θυμίζει θεατρικό σαλόνι

Βίκυ Διαμαντή, δημιουργός/διακοσμήτρια Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου WHO IS WHO Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη...